MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

31 Гестационна седмица

Тъй като „ДЕНЯТ” наближава, вашето бебе започва да се приготвя за излизанета и съответно ще се обърне с главата надолу. Колко е умно! Прочетете повече за тази седмица.

2минути За четене Мар. 29, 2018

РАЗВИТИЕТО НА БЕБЕТО

Вашето бебе все още расте и се развива. От тази седмица то тежи половината на това, което ще тежи при раждането, но все още трябва да се издължи с няколко сантиметра. Междувременно то започва да се завърта в позицията, в която ще бъде по време на раждането: 95% от бебетата се раждат с главата напред. Това може да се опредли при следващия ултразвук. Ако по време на прегледа лекарят ви установи, че бебето ви не се е позиционирало - това може да означава, че ако то не заеме подходящата позиция до раждането, може да се наложи да се роди чрез секцио. 

ТВОЕТО ТЯЛО

Ако сте изненадани от размера на гърдите си, не забравяйте, че тялото ви се подготвя да кърменето. Големият момент наближава! Не се изненадвайте, ако откривате жълти петна върху блузата или тениската си от време на време, това е коластра. Макар изненадващо, това е добър знак и означава, че гърдите ви са готови за хранене на детето ви. Ако нямате такива капки, това също е нормално. Всички жени са различни! Кърмата през първите няколко дни след раждането се нарича коластра и съдържа много антитела, които засилват имунната система на детето ви срещу инфекции веднага след раждането. Ако сте от тези, при които се произвежда предварително мляко, можете да защитите дрехите си със сутиен за кърмачки или подложки за кърмене. Можете да ги намерите във всеки магазин за бебешки аксесоари или аптека.

ХРАНЕНЕ

Тъй като бебето ви ще пордължите да наддава на тегло (с още 1 до 1½ килограма) до раждането, средно с по 200 г на седмица, ще трябва да коригирате малко менюто си. Това не означава, че трябва да приемате повече калории, а просто да се уверите, че ядете достатъчно за  да покриете вашите нужди и на бебето. Това означава много пресни плодове и зеленчуци, добри протеини, пълнозърнести храни, "добри" мазнини. Това е най-добрият начин да осигурите на малкото ви съкровище всички хранителни вещества, от които се нуждае, без да краде от вашите резерви.

СЪВЕТИ

Размерът на женските гърди няма абсолютно нищо общо с това колко кърма ще имате. Няма никаква връзка, изобщо! Дори и ако имате малки гърди, не би трябвало да имате проблеми с кърменето. Количеството мляко се определя от бебето ви и колко добре функционира сукателния му рефлекс. Да, всичко зависи от бебето! Давайте му да суче, колкото и когато поиска, за да стимулирате лактацията.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето