Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X

Бременност: седмица 31

(0 отзиви)

Тъй като „Денят” бързо се приближава, вашето бебе започва да се приготвя за излизане и съответно ще се обърне с главата надолу. Какво умно бебе! Прочетете повече за тази седмица.

четвъртък, март 29, 2018

РАЗВИТИЕТО НА БЕБЕТО

Вашето бебе все още расте. От тази седмица то тежи половината на това, което ще тежи при раждането си, и все още трябва да се издължи с още няколко сантиметра. Междувременно то започва да се настанява в позицията, в която ще бъде по време на раждането: 95% от бебетата се раждат с главата надолу, върха на главата напред. Това се нарича "предлежание" и ще бъде определено при следващия ултразвуков преглед. Ако по време на прегледа лекарят ви установи, че бебето ви не е правилно позиционирано - това може да означава, че ако то не се позиционира правилно до раждането, може да се наложи да се роди с цезарово сечение. 

ТВОЕТО ТЯЛО

Ако сте изненадани от размера на гърдите си, не забравяйте, че тялото ви се готви да кърми. Големият момент наближава! Не се изненадвайте, ако откривате жълти петна върху блузата или тениската си от време на време: това е "предварително мляко" или коластра. Макар и изненадващо, това е добър знак. Това означава, че гърдите ви са готови за хранене на детето ви. Ако нямате такива капки, това също е нормално. Не всички жени са еднакви! Коластрата, която давате на бебето си през първите няколко дни, съдържа всички антитела, които засилват имунната система на детето ви срещу инфекция веднага след раждането. Ако сте от тези, при които се произвежда предварително мляко, можете да защитите дрехите си със сутиен за кърмачки и подложки за гърди/кърмене. Можете да ги намерите във всеки магазин за бебешки аксесоари или аптека.

ХРАНЕНЕ

Тъй като бебето ви ще пордължите да наддава (с още 1 до 1/2 килограма) до раждането му, средно по 200 г на седмица, трябва да коригирате диетата си малко. Това не означава, че трябва да приемате повече калории, а просто да се уверите, че ядете както за вашите нужди, така и за тези на вашето бебе. Много пресни плодове и зеленчуци, добри протеини, пълнозърнести храни, "добри" мазнини. Това е най-добрият начин да се уверите, че малкото ви съкровище ще има всички хранителни вещества, от които се нуждае, без да краде от вашите резерви.

СЪВЕТИ

Размерът на женските гърди няма абсолютно нищо общо с това колко добре може да кърми бебето си. Няма връзка изобщо! Дори и ако имате малки гърди, не би трябвало да имате проблеми с кърменето на детето си. Количеството мляко се определя от това, колко бебето ви пие и колко добре функционира смучещият му инстинкт. Да, всичко зависи от бебето! Давайте му да суче, колкото и когато поиска, за да стимулирате лактацията.

Прочетете повече

Изберете конкретна седмица

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • Научете повече за храненето на детето
  • Изпробвайте практически апликации
  • Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Отзиви за статията

0 отзиви