MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

31 Гестационна седмица

Тъй като „ДЕНЯТ” наближава, вашето бебе започва да се приготвя за излизанета и съответно ще се обърне с главата надолу. Колко е умно! Прочетете повече за тази седмица.

5минути За четене Апр. 10, 2024

Развитие на бебето – 31-ва седмица от бременността 

Вашето бебе все още расте и се развива. От тази седмица то тежи половината на това, което ще тежи при раждането, но все още трябва да се издължи с няколко сантиметра. Междувременно то започва да се завърта в позицията, в която ще бъде по време на раждането: 95% от бебетата се раждат с главата напред. Това може да се опредли при следващия ултразвук. Ако по време на прегледа лекарят ви установи, че бебето ви не се е позиционирало - това може да означава, че ако то не заеме подходящата позиция до раждането, може да се наложи да се роди чрез секцио

До 31 гестационна седмица от бременността бебето ви има много добре развити вътрешни и външни органи, включително мозъка и нервната система. Сега се формира и неговият индивидуален темперамент! 

Чувствате ли, че детето ви се движи много и е пълно с енергия? Има голяма вероятност да се наложи да се справите с буйно бебе след раждането. Ако то е по-спокойно - можете да имате спокойно бебе в бъдеще. 

На този етап детето вече е в състояние да обработва информация. Мрежата от връзки между невроните в мозъка му му позволява да разчита настроението в тона на гласа – вашето и това на хората около вас. Освен това бебето реагира на всяко движение около него. В корема на майката то може както да се смее, така и да се тревожи. 

Имунната система на вашето бебе все още се развива. Чрез пъпната връв бебето получава антитела от майка си, което ще му помогне да се бори с инфекциите след раждането. Алвеолите също се развиват, така че бебето да може да диша самостоятелно след раждането.

31 гестационна седмица

Бебето в 31 гестационна седмица от бременността вече е 41,1 см и тежи около 1502 грама! 

 

31 гестационна седмица – как се променя вашето тяло? 

Коремът става все по-голям и по-голям с всеки изминал ден, причинявайки повече проблеми с ходенето или спокойния сън. През това време със сигурност бихте предпочели да не ставате от леглото. Но не забравяйте, че упражненията и разходките ще имат положителен ефект върху вашето благополучие - колкото по-активни сте, толкова по-лесно ще ви бъде да извършвате ежедневните си дейности. Опитайте се да намерите време и за почивка. 

31-ва седмица от бременността – на какво да обърнете внимание? 

През това време все още може да изпитате задух, замаяност, газове, запек, подуване и спазми. Могат да се появят и други неразположения. 

Изтичане на мляко от гърдата - това е напълно естествено и е добър знак - означава, че гърдите ви са готови за хранене на детето ви. Ако нямате такива капки, това също е нормално. Всички жени са различни! Кърмата през първите няколко дни след раждането се нарича коластра и съдържа много антитела, които засилват имунната система на детето ви срещу инфекции веднага след раждането. Ако сте от тези, при които се произвежда предварително мляко количеството изтичащата кърма е твърде много, то тя можеда оцвети бельото и дрехите ви, причинявайки ви дискомфорт. 

Най-простото решение на този проблем е да използвате подложки за гърди, които можете да намерите в аптеките. Можете да изпробвате подложки за еднократна или многократна употреба. Последните са по-екологични, но изискват изпиране. Също би могло да се случи да протекат. Кои подложки за гърди ще използвате, зависи от интензивността на изтичнатено на кърма и вашите индивидуални вкусове/ разбирания.

Късогледство – проблеми със зрението могат да се появят на различни етапи от бременността. През третото тримесечие зрителната ви острота може да се влоши. Това е следствие от увеличен обем на кръвта в кръвния поток, хормонални промени и податливост към дехидратация. 

Проблемите със зрението би следвало да изчезнат веднага щом родите. Трябва постоянно да се грижите за правилното ниво на хидратация. Не се отказвайте от пиенето на вода, дори ако ходите често до тоалетната. Въпреки това, не трябва да подценявате симптоми като двойно виждане или тъмни петна пред очите си. В този случай си струва да отидете на лекар. 

31-ва седмица от бременността – как да се грижите за себе си? 

Секс? Защо не!? 
Ако бременността ви не е застрашена и вашият лекар не вижда противопоказания, не е нужно да се отказвате от секса, дори и в този напреднал стадий на бременността. Не се притеснявайте за безопасността на вашето бебе. То е добре защитенои контракциите, възникващи по време на оргазъм, ще бъдат усетени от бебето като нежно и приятно люлеене. 

Пригответе се за безболезнено раждане 
Всяка бъдеща майка е придружена от много страхове, свързани с раждането. В третия триместър на бременността е добре да знаете методите за облекчаване на родилните болки. Това не са само масажи или акупунктура, но преди всичко епидурална анестезия. Такава инжекция анестезира цялата долна част на тялото на жената. По този начин спазмите стават по-малко болезнени. Добре е да знаете условията за прилагане на анестезия в болницата, където ще раждате.

ХРАНЕНЕ

Тъй като бебето ви ще пордължите да наддава на тегло (с още 1 до 1½ килограма) до раждането, средно с по 200 г на седмица, ще трябва да коригирате малко менюто си. Това не означава, че трябва да приемате повече калории, а просто да се уверите, че ядете достатъчно за  да покриете вашите нужди и на бебето. Това означава много пресни плодове и зеленчуци, добри протеини, пълнозърнести храни, "добри" мазнини. Това е най-добрият начин да осигурите на малкото ви съкровище всички хранителни вещества, от които се нуждае, без да краде от вашите резерви.

СЪВЕТИ

Размерът на женските гърди няма абсолютно нищо общо с това колко кърма ще имате. Няма никаква връзка, изобщо! Дори и ако имате малки гърди, не би трябвало да имате проблеми с кърменето. Количеството мляко се определя от бебето ви и колко добре функционира сукателния му рефлекс. Да, всичко зависи от бебето! Давайте му да суче, колкото и когато поиска, за да стимулирате лактацията.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето