MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

10 Гестационна седмица

Вече сте в 10 гестационна седмица от бременността си. Още 30 седмици, преди да срещнете с малката си любов. Научете повече за това, което се случва тази седмица.

7минути За четене Апр. 10, 2024

Вие сте бременна вече 10 седмици - симптоми като гадене и повръщане могат все още да бъдат част от вашето ежедневие. Понякога се появява и подуване на корема. Вашето дете все още се развива много динамично - затова се грижете за себе си: не се преуморявайте, поддържайте бодростта си и се хранете здравословно

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО  

Бебето наистина започва да прилича на малко човешко същество. Главата на вашето бебе все още е много голяма по отношение на останалата част от тялото, но с всяка следваща седмица тези пропорции ще се променят. Клепачите вече са развити - но те все още са залепени заедно, така че детето изглежда така, сякаш спи. Поради разширяването на главата, позицията на очите се променя, носът и устата също стават видими. Неговият мозък продължава да се формира, а нервните клетки се умножават, за да изградят различните нервни вериги. Невероятно, но те ще бъдат между 12 и 14 000 000 000 по време на 18-та седмица! Предполага се, че този брой ще намали, когато мозъкът достигне пълна зрялост на 18-годишна възраст. 

Мускулите на тялото му позволяват да сгъва ръцете и краката, макар и несъзнателно.  

През третия месец на бременността белите дробове и панкреасът придобиват своята форма. Жлъчният мехур започва да произвежда жлъчка, а хематопоетичната функция постепенно се поема от костния мозък, замествайки черния дроб в тази роля. При детето се развиват мускулите на храносмилателния тракт, благодарение на които червата могат да започнат да работят. Най-важните вътрешни органи вече са оформени – през следващите седмици обаче те ще претърпят системно развитие. Бебето може също да поглъща амниотична течност, което му помага да стимулира развитието на дихателната и храносмилателната системи. 

 

10 гестационна седмица

Бебето в 10-та седмица от бременността е 3,1 см и тежи 4 грама. 

ВАШЕТО ТЯЛО ПРЕЗ 10 ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА 

Ако очаквате бебе за първи път, до 10 гестационна седмица от бременността вече ще видите доста ясно закръглен корем. Въпреки това, все още можете да го скриете под по-свободни дрехи. Ако вече имате деца, коремът ви със сигурност е увеличен и видим за другите. Можете бавно да започнете да сменяте гардероба си с по-удобен – с всяка следваща седмица дискомфортът, свързан с носенето на дрехи, закопчани с цип или копчета, ще нараства. Много по-удобни ще бъдат дрехите с ластик на талията. 

Променливите настроения също продължават. По време на бременността се случва в един момент да скачате от радост и след половин час да сте притеснени до смърт това се дължи на увеличени нива на хормоните. Ако страдате от резки промени в настроението или неразположение, имаме добра новина за вас. Това скоро ще приключи. През второто тримесечие, което скоро ще започне, нивата на хормоните ще станат по-балансирани. През този период повечето майки изпитват усещане на спокойно задоволство. 

Какво още можете да направите, за да се погрижите за своя комфорт: 

Носете правилното бельо 
Поради нарастващите гърди, със сигурност вече сте заменили сутиена си с по-голям размер. В случая с бикините все още няма такава необходимост - много жени по време на бременността носят обикновени бикини, които завършват под корема. Важно е обаче такова бельо да е изработено от естествени дишащи материали – за предпочитане памук, евентуално с малка добавка от синтетични тъкани (например еластан). Това предпазва от развитието на инфекции и дразнене. Бельото трябва да има вложка от сто процента памук. Обърнете внимание дали бикините не компресират корема, бедрата и слабините - това е особено важно по време на бременността. 

Погрижете се за правилното количество калций в диетата 
Калцият е съставка, необходима за развиващото се дете за правилна минерализация на костите и зъбите. В допълнение, той регулира метаболизма на организма, участва в процеса на съсирване на кръвта и също така намалява пропускливостта на клетъчните мембрани, предпазвайки бебето от алергични реакции. Недостигът на калций във вашата диета може да бъде опасен не само за вашето дете, но и за вас – увеличава риска от остеопороза, заболяване, което е резултат от намаляване на костната плътност. Нуждата от калций на бременните жени е същата като преди бременността (1300 mg на ден за  жени под 19-годишна възраст и 1000 mg за 19-50-годишна възраст). Калций може да се намери напр. в млякото и млечните продукти (сирене, мътеница, кефир, кисело мляко), ядки и семена, сушени плодове, зелени зеленчуци и бобови семена. 

Знаете ли, че: 

Добър източник на калций за бременни жени е млякото, за предпочитане с намалено съдържание на мазнини. В една чаша (250мл) има около 300 мг калций. 

10 ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА- на какво да обърнете внимание 

Засилване на сутрешното гадене и повръщане - при някои жени тези неприятни усещания намаляват през 10 гестационна седмица от бременността. Тези симптоми понякога са толкова силни, че ви пречат да се храните нормално, в резултат на което не само няма да увеличите теглото си, но дори ще загубите малко тегло. 

! Избягвайте храни, чийто вкус и мирис ви причинява гадене и повръщане. Яжте храни, богати на протеини, също пийте много течности (главно минерална вода), особено ако повръщате много. Избягвайте пикантни, силно подправени, пържени храни. Хранете се редовно, не позволявайте чувството на глад – това може да влоши и дори да предизвика гадене. Чаят от джинджифил също е полезен в борбата с повръщането. Ако симптомите са много тежки, потърсете медицинска помощ. 

Метеоризъм – това е друго стомашно разстройство, което може да придружава жените в 10 гестационна седмица от бременността. Метеоризмът не е опасен за здравето, но причинява дискомфорт, усещане за пълнота и неразположение. Те обикновено са резултат от натиска на разширяващата се матка върху червата, но и от повишеното ниво на прогестерон. Този хормон е необходим за поддържане на бременността, но за съжаление забавя и храносмилателните процеси. 

Ограничете консумацията на продукти, които могат да влошат тези неодобства: зеле, бобови растения, лук. Не забравяйте, че вашата диета трябва да включва големи количества храни, съдържащи фибри: пълнозърнест хляб, булгур и тестени изделия, зеленчуци и плодове (въпреки че не всички – проблемите с метеоризма могат да се влошат например от сурови ябълки и круши). Не забравяйте, че при диета с високо съдържание на фибри трябва да пиете много течности, за предпочитане все още минерална вода (около 3 литра на ден). В противен случай фибрите, открити в храните, също ще причинят подуване на корема и запек. Избягвайте подсладители и сокове.  

Зрителни нарушения – на този етап от първия триместър на бременността са възможни зрителни нарушения под формата на двойно или не-остро зрение, причинени от повишено количество кръв в кръвта или хипертония. 

 Проверявайте редовно кръвното си налягане. Ако е повече от 140/90, незабавно се консултирайте с лекар - хипертонията по време на бременност е опасна както за вас, така и за вашето бебе. 

ХРАНЕНЕ ПРЕЗ 10 ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА 

Тази седмица Ви обръщаме внимание на добрите протеини. Дали получавате достатъчно всеки ден? Протеинът е от съществено значение както за вас, така и за вашето растящо бебе. Той има ключова роля за изграждането на организма, помага при транспортиране на хранителни вещества в тялото, в изграждане на здрави кости и подпомага здравословното развитие и поддържане на телесните тъкани. Протеинът се намира в храни от животински и растителен произход. Животинските протеини са богати на всички аминокиселини, които организмът не може да произвежда и следователно са от съществено значение да присъстват във вашето меню. 

Нито една храна от растителен произход, с изключение на соята, не съдържа всички основни аминокиселини. Вегетарианската диета може да осигури протеини от растителен произход. За да си набавите всичко необходимо се уверете, че в менюто ви присъстват соеви и други бобови растения, ядки, млечни и яйчни протеини. Важно е също да информирате вашият лекар, че сте вегетарианец. 

СЪВЕТИ ЗА 10 ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА 

Трябва ли бременните жени на възраст над 35 години да се грижат за себе си по по-специален начин? Отговорът: Не, точно. От друга страна, бременните жени над 35-годишна възраст имат малко по-висок риск от хромозомен проблем с детето и за това е необходимо да помислят за пренатална диагностика. Тези пренатални прегледи имат за цел да проверят здравето на ембриона. Те могат да бъдат под формата на амниоцентеза. Решението за извършване на този тест е трудно и е само за майката. Въпреки това, често е полезно да говорите с други хора за това и да обменяте опит.  Говоренето и с вашия акушер-гинеколог, който може да ви помогне относмо допълнителна информация и да се чувствате по-спокойни за вашия избор. 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето