Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X
ултразвук снимка на бебе

Бременност: седмица 10

 

Вече сте в 10-та седмица от бременността си. Още 29 седмици, преди да срещнете с малката си любов. Научете повече за това, което се случва тази седмица.

четвъртък, март 29, 2018

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Бебето наистина започва да прилича на малко човешко същество. Лицето е оформено и всичко си е на мястото. Главата на бебето все още е много по-голяма от тялото. Мускулите на тялото му позволяват да сгъва ръцете и краката, макар и несъзнателно. В корема му, големият му черен дроб започват да образува червените кръвни клетки. Неговият мозък продължава да се формира, а нервните клетки се умножават, за да изградят различните нервни вериги. Невероятно, но те ще бъдат между 12 и 14 000 000 000 по време на 18-та седмица! Предполага се, че този брой ще намали, когато мозъкът достигне пълна зрялост на 18-годишна възраст.

ВАШЕТО ТЯЛО

По време на бременността се случва в един момент да скачате от радост и след половин час да сте притеснени до смърт. Да, настроенията ви са променливи, защото имате увеличени нива на хормоните. Ако страдате от резки промени в настроението или неразположение, имаме добра новина за вас. Това скоро ще приключи. През второто тримесечие, което скоро ще започне, нивата на хормоните ще станат по-балансирани. През този период повечето майки изпитват усещане на спокойно задоволство.

ХРАНЕНЕ

Тази седмица Ви обръщаме внимание на добрите протеини. Дали получавате достатъчно всеки ден? Протеинът е от съществено значение както за вас, така и за вашето растящо бебе. Той има ключова роля за изграждането на организма, помага при транспортиране на хранителни вещества в тялото, в изграждане на здрави кости и подпомага здравословното развитие и поддържане на телесните тъкани. Протеинът се намира в храни от животински и растителен произход. Животинските протеини са богати на всички аминокиселини, които организмът не може да произвежда и следователно са от съществено значение да присъстват във вашето меню.

Нито една храна от растителен произход, с изключение на соята, не съдържа всички основни аминокиселини. Вегетарианската диета може да осигури протеини от растителен произход. За да си набавите всичко необходимо се уверете, че в менюто ви присъстват соеви и други бобови растения, ядки, млечни и яйчни протеини. Важно е също да информирате вашият лекар, че сте вегетарианец.

СЪВЕТИ

Трябва ли бременните жени на възраст над 35 години да се грижат за себе си по по-специален начин. Отговорът: Не, точно. От друга страна, бременните жени над 35-годишна възраст имат малко по-висок риск от хромозомен проблем с детето и за това е необходимо да помислят за пренатална диагностика. Тези пренатални прегледи имат за цел да проверят здравето на ембриона. Те могат да бъдат под формата на амниоцентеза. Решението за извършване на този тест е трудно и е само за майката. Въпреки това, често е полезно да говорите с други хора за това и да обменяте опит.  Говоренето и с вашия акушер-гинеколог, който може да ви помогне относмо допълнителна информация и да се чувствате по-спокойни за вашия избор.

Прочетете повече

Изберете конкретна седмица

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • benefit 1Научете повече за храненето на детето
  • оранжев настолен звънец изображениеИзпробвайте практически апликации
  • център на обслужване оранжево логоПолучете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.