Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X

Бременност: седмица 10

(0 отзиви)

Вече сте в 10-та седмица от бременността си. Още 29 седмици, преди да срещнете с малката си любов. Научете повече за това, което се случва тази седмица.

четвъртък, март 29, 2018

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Бебето наистина започва да прилича на малко човешко същество. Лицето е оформено и всичко си е на мястото му. Главата на бебето все още е много по-голяма от тялото му. Мускулите на тялото позволяват да огъва ръце и крака, макар и несъзнателно. В корема и в черния му дроб започват да се образуват червените кръвни клетки. Неговият мозък продължава да се формира с нервните клетки, умножаващи се експоненциално, за да установят различните нервни вериги. Невероятно, те ще бъдат между 12 и 14 000 000 000 на 18-та седмица! Този брой ще намали, както се предполага, когато мозъкът му достигне пълна зрялост на 18-годишна възраст.

ВАШЕТО ТЯЛО

Скачате от радост по време на бременност преди половин час, а сега сте притеснени до смърт? Да, настроенията ви са променливи, защото имате увеличени нива на хормоните. Ако страдате лошо от резки промени в настроението или неразположение, има добра новина за вас. Това скоро ще приключи. През второто тримесечие, което скоро ще започне, нивата на хормоните отново ще станат по-балансирани. Това е, когато повечето майки изпитват усещане спокойно задоволство.

ХРАНЕНЕ

Тази седмица Ви обръщаме внимание за добрите протеини. Дали получавате достатъчно всеки ден? Протеинът е от съществено значение както за вас, така и за вашето растящо бебе. Помага при транспортирането на хранителни вещества в тялото и в изграждането на здрави кости и подпомага здравословното развитие и поддържане на телесните тъкани. Протеинът се намира в храни от животински и растителен произход. Животински протеини са богати на всички аминокиселини, които организмът не може да произвежда и следователно са от съществено значение във вашата диета.

Нито една храна от растителен произход, с изключение на соята, не съдържа всички основни аминокиселини. Вегетарианската диета може да осигури протеини от зеленчуков произход, благодарение на соевите и други бобови растения и ядките, както и чрез млечните и яйчните протеини, ако тези храни са част от диетата. Уверете се, че вашият лекар знае, че сте вегетарианец.

СЪВЕТИ

Беше попитано дали бременните жени на възраст над 35 години трябва да се погрижат по по-специален начин. Отговорът: Не точно. От друга страна, бременните жени над 35-годишна възраст, които имат малко по-висок риск от хромозомен проблем с детето си, трябва да обмислят пренатална диагностика. Тези пренатални прегледи имат за цел да проверят здравето на ембриона. Те могат да бъдат под формата на тест за амниоцентеза. Решението за извършване на този тест е трудно и е само за майката. Въпреки това, често е полезно да говорите с други хора за това и да обменяте опит.  Говоренето и с вашия акушер може да ви помогне да се чувствате по-спокойни за вашия избор.

Прочетете повече

Изберете конкретна седмица

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • Научете повече за храненето на детето
  • Изпробвайте практически апликации
  • Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Отзиви за статията

0 отзиви