MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

10 Гестационна седмица

Вече сте в 10 гестационна седмица от бременността си. Още 29 седмици, преди да срещнете с малката си любов. Научете повече за това, което се случва тази седмица.

3минути За четене Мар. 29, 2018

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО 

Бебето наистина започва да прилича на малко човешко същество. Лицето е оформено и всичко си е на мястото. Главата на бебето все още е много по-голяма от тялото. Мускулите на тялото му позволяват да сгъва ръцете и краката, макар и несъзнателно. В корема му, големият му черен дроб започват да образува червените кръвни клетки. Неговият мозък продължава да се формира, а нервните клетки се умножават, за да изградят различните нервни вериги. Невероятно, но те ще бъдат между 12 и 14 000 000 000 по време на 18-та седмица! Предполага се, че този брой ще намали, когато мозъкът достигне пълна зрялост на 18-годишна възраст.

ВАШЕТО ТЯЛО ПРЕЗ 10 ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА

По време на бременността се случва в един момент да скачате от радост и след половин час да сте притеснени до смърт. Да, настроенията ви са променливи, защото имате увеличени нива на хормоните. Ако страдате от резки промени в настроението или неразположение, имаме добра новина за вас. Това скоро ще приключи. През второто тримесечие, което скоро ще започне, нивата на хормоните ще станат по-балансирани. През този период повечето майки изпитват усещане на спокойно задоволство.

ХРАНЕНЕ ПРЕЗ 10 ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА

Тази седмица Ви обръщаме внимание на добрите протеини. Дали получавате достатъчно всеки ден? Протеинът е от съществено значение както за вас, така и за вашето растящо бебе. Той има ключова роля за изграждането на организма, помага при транспортиране на хранителни вещества в тялото, в изграждане на здрави кости и подпомага здравословното развитие и поддържане на телесните тъкани. Протеинът се намира в храни от животински и растителен произход. Животинските протеини са богати на всички аминокиселини, които организмът не може да произвежда и следователно са от съществено значение да присъстват във вашето меню.

Нито една храна от растителен произход, с изключение на соята, не съдържа всички основни аминокиселини. Вегетарианската диета може да осигури протеини от растителен произход. За да си набавите всичко необходимо се уверете, че в менюто ви присъстват соеви и други бобови растения, ядки, млечни и яйчни протеини. Важно е също да информирате вашият лекар, че сте вегетарианец.

СЪВЕТИ ЗА 10 ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА

Трябва ли бременните жени на възраст над 35 години да се грижат за себе си по по-специален начин? Отговорът: Не, точно. От друга страна, бременните жени над 35-годишна възраст имат малко по-висок риск от хромозомен проблем с детето и за това е необходимо да помислят за пренатална диагностика. Тези пренатални прегледи имат за цел да проверят здравето на ембриона. Те могат да бъдат под формата на амниоцентеза. Решението за извършване на този тест е трудно и е само за майката. Въпреки това, често е полезно да говорите с други хора за това и да обменяте опит.  Говоренето и с вашия акушер-гинеколог, който може да ви помогне относмо допълнителна информация и да се чувствате по-спокойни за вашия избор.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето