MyFeed Personalized Content
Преди бременност
Програма за хранене
Добави в моите любими

Научете кои са основните хранителни вещества, от които се нуждаете по време на бременност

Открийте кои са основните хранителни вещества, от които се нуждае бебето Ви и как да избирате храната си внимателно по време на бременността. 

3минути За четене Ноем. 22, 2023

Ето кои са петте основни хранителни вещества и витамини, от които се нуждаете по време на бременността. Опитайте се да включите всички тях в седмичното си хранене. 

Избирайте разумно храната си, докато сте бременна, и ще спомогнете за развитието и здравето на своето бебе. 

Фолиева киселина 

Основни хранителни вещества при бременност

Този витамин от група В помага за предотвратяване на дефекти на мозъка и гръбначния мозък на бебето. Консумацията на листни зеленчуци, сушен боб и грах, портокали и обогатени с фолиева киселина зърнени храни, ще Ви осигури известно количество фолиева киселина, но трудно бихте могли да си набавите достатъчно. Поради тази причина, Световната здравна организация препоръчва приема на фолиева киселина като добавка в доза от 400 мкг на ден.

 

Протеин 

Основни хранителни вещества при бременност

Протеините са градивен елемент за много неща, включително за тъканите на тялото на Вашето растящо бебе. Месото – нетлъсто  телешко, агнешко, свинско и птиче месо, млякото, сиренето, яйцата и соята са добри източници на белтъчини. 

 

Цинк 

Основни хранителни вещества при бременност

По време на бременността нуждата от цинк се увеличава с почти 25%. Консумацията на храни като яйца, морски дарове, червено месо, сушен боб и леща, фъстъци и пълнозърнести храни ще осигури на Вашето бебе цинк и ще му помогне за изграждането на здрава имунна система. 

 

DHA (ДОКОЗАХЕКСАЕНОВА КИСЕЛИНА)  

Основни хранителни вещества при бременност

DHA е омега-3, която помага за развитието на мозъка и очите на Вашето бебе. Диетите на бременните жени често са бедни на тези здравословни мастни киселини, които се съдържат в яйчните жълтъци и мазните риби като сьомга и сардини. 

 

ЖЕЛЯЗО 

Основни хранителни вещества при бременност

Желязото, което е важно за развитието на кръвта и преноса на кислород в тялото на бебето, е от съществено значение за растежа и имунната функция. Уверете се, че диетата Ви включва достатъчно червено месо, птиче месо, яйца, боб, леща, броколи и спанак, за да задоволите повишените нужди на Вашия организъм. Световната здравна организация препоръчва приема на желязо като добавка в доза от 30-60 мг на ден, по време на бременността. 

 

Вашето предизвикателство „5 на ден“! 

Можете ли да приемете всички тези ключови хранителни вещества в един ден? Планирайте храненията си по време на бременност така, че да можете да проследите приема на тези толкова важни хранителни вещества. След това можете да бъдете напълно спокойни, че това което ядете, помага на тялото Ви да расте и да се развива и може да допринесе за здравето на Вашето дете още преди неговото раждане. 

Основни хранителни вещества при бременност

Източници: 

  • Innis S. Metabolic programming of long-term outcomes due to fatty acid nutrition in early life. Matern Child Nutr 2011; 7 (Suppl 2):112–23. 
  • Institute of Medicine Food & Nutrition Board 2006. Dietary Reference Intake: The Essential Guide to Nutrient Requirements. In: Otten, J.J., Hellwig, J.P. & Meyers, L.D. (Eds.). Washington, D.C.: National Academy of Sciences. 
  • World Health Organization. Daily iron and folic acid supplementation in pregnant women. 2012. 
  • www.acog.org 
  • www.womenshealth.gov