Не е необходимо да се избягват определени храни, за да се предотвратят алергии по време на бременността
Ако сте алергични към някакви храни, необходимо е да продължите да избягвате тяхната консумация по време на бременността. Независимо от това, някои жени без хранителни алергии са на мнение, че консумацията на определени храни (като ядки) по време на бременността може да предизвика появата на алергии у техните бебета. Въпреки че проучванията на тази тема все още продължават, настоящите препоръки не налагат изрично въвеждането на ограничения в хранителния режим на жените, които нямат хранителна алергия.
Така в случай че сте здрави и не страдате от хранителни алергии, можете спокойно да ядете следните храни, без да се притеснявате, че с това ще увеличите риска от алергии при бебето си:
- мляко
- яйца
- риба
- ядки
- пшеница
Разбира се, има някои храни, които всички бременни жени трябва да избягват да консумират. Сред тях са: сурова риба, сурово месо или непастьоризирано сирене. Причината за това се състои в риска от бактерии или хранителни отравяния и няма нищо общо с алергиите.
Източници:
- Bunyavanich S, Rifas-Shiman S, Platts-Mills T et al. Peanut, milk, and wheat intake during pregnancy is associated with reduced allergy and asthma in children. J Allergy Clin Immunol 2014; 133(5):1373-82.
- Fleischer DM, Spergel JM, Assa’ad AH et al. Primary prevention of allergic disease through nutritional interventions. J Allergy Clin Immunol Pract 2013; 1:29-36.
- Frazier AL, Camargo CA, Malspeis S et al. Prospective study of peripregnancy consumption of peanuts or tree nuts by mothers and the risk of peanut or tree nut allergy in their offspring. JAMA Pediatr 2014; 168(2):156-62.
- Greer FR, Sicherer SH, Burks AW, and the Committee on Nutrition and Section on Allergy and Immunology. Effects of early nutritional interventions on the development of atopic disease in infants and children: the role of maternal dietary restriction, breastfeeding, timing of introduction of complementary foods, and hydrolyzed formulas. Pediatrics 2008; 121(1):183-91.
- www.cdc.gov
- www.efsa.europa.eu
- www.acog.org