MyFeed Personalized Content
care

Здравето на бебето 

Първите 6 месеца от живота на детето са най-трудни, защото през този период бебето се адаптира към ежедневния начин на живот, изгражда навици и навлиза в свой собствен ритъм. Това е и периодът на настаняване между родители и дете, когато те се учат да функционират като тандем. 

 

Здравето на бебето - статии - 0-6 месеца

Първите 6 месеца от живота на детето са най-трудни, защото през този период бебето се адаптира към ежедневния начин на живот, изгражда навици и навлиза в свой собствен ритъм. Това е и периодът на настаняване между родители и дете, когато те се учат да функционират като тандем. 

care

Първото посещение - през първите 2 седмици от раждането

Първото посещение при педиатър обикновено се извършва у дома. Неговите цели са измерванията:

 • какво е теглото на бебето (проверете дали е възстановило загубата на тегло от раждането, защото в първите дни има загуба на тегло, която има физиологични причини. Тази загуба може да достигне 10-15% от теглото на новороденото и се възстановява през първата седмица от живота)
 • какво е увеличението на дължината
 • какво е увеличението на черепния периметър

Освен това се проверяват стомаха, ушите, устната кухина, очите, ставите. Попитайте педиатъра дали предписва витамин D за профилактика на рахит и установете графика на хранене и сън на бебето за следващия период. Важно: сега се провежда първата дискусия за задължителните и незадължителните ваксини.

health

Второто посещение - след месец

Лекарят установява дали бебето се развива нормално и как се адаптира към живота у дома. Първите ехографии се препоръчват за откриване на възможни ортопедични проблеми. Оценява се наличието на колики при бебетата и се анализират дерматологичните промени.

health

Трето посещение - след 2 месеца

Време е за първата задължителна ваксина. Проверява се еволюцията на бебето: наддаване на тегло, растеж на дължина, растеж на черепния периметър, коремни и УНГ промени.

baby

Четвърто посещение - след 4 месеца

Проследяват се никненето на зъбки, реакцията на звуци и двигателните способности. Прилага се втората задължителна ваксина, а при необходимост и първата ваксина по избор. Проследяват се потенциалните нежелани реакции към ваксините.

breastfeeding

Пето посещение – след 6 месеца

Време е за задължителната 6-месечна ваксина и при необходимост се попълва графикът на ваксините по желание. 

Извършва се общ преглед на здравословното състояние (включително офталмологичен скрининг и ортопедичен контрол) и се преценява дали бебето е готово за разнообразяване на диетата.

icon-pregnancy
Статия

Присъединете Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.