MyFeed Personalized Content
Овулационен-календар

Изчисление на овулационен календар

Използвайте калкулатора за овулация, за да увеличите шансовете си за забременяване и да получите други експертни съвети за най-добрите начини да забременеете.

Искате ли да сте бременна? Менструалните цикли са различни за всяка жена. Познаването на вашия най-плодороден ден може да подобри шансовете ви да забременеете. Опитайте нашия калкулатор за овулация и получете други експертни съвети за най-добрите начини да забременеете.

Ако искате да станете майка, овулацията е вълшебната дума за вас!


   Зачеването на дете не се отнася строго до сексуалната активност, а и до това кога настъпва овулацията, така че ако се чудите защо не сте забременели досега, отговорът би могъл да се крие в пренебрегването на дните, в които възможността за оплождане на яйцеклетката е най-голяма.
   За да увеличите шансовете си за забременяване, трябва да знаете какви са вашите дати на овулация. В зависимост от овулацията, можете да определите кога сте плодовити.
   Инструментът, който да използвате, за да разберете какъв е вашият период на плодовитост е калкулаторът за овулация. Той може да ви помогне да знаете по-добре кога можете да забременеете или да избегнете сексуален контакт, ако не искате бебе.
   

   Какво трябва да знаете за трите фази на овулацията, които могат да ви помогнат да разберете каква е по-голямата картина на този процес:
 

Фоликуларна фаза
Наричана още преовулаторна фаза, това е периодът от първия ден на менструацията до овулацията(продължава средно 14 дни), когато с помощта на хормони яйцето се развива и узрява.

Овулаторна фаза
Докато чакате оплодената яйцеклетка, нивата на естроген се повишават и цервикалните секрети се увеличават по обем. Концентрацията лутеинизиращ хормон(LH) се увеличава и чрез този процес,  яйцеклетката се отделя, за да достигне маточната тръба (също фалопиевата тръба) и след това да достигне матката.
 

Лутеална фаза
Наричана още постовулаторна фаза, това е периодът, в който се извършва оплождането. Периодът в който, яйцеклетката може да бъде оплодена от сперматозоид или яйцеклетката умира, ако не е оплодена, като по този начин настъпва менструация и нивата на прогестерона намаляват в организма.
 
Чудите се какви са признаците на овулация?
Подуване
Чувствителни на допир гърди
Цервикалната слуз наподобява текстурата на яйчен белтък;
Базалната температура се повишава с около 0,5 градуса по Целзий;
Появява се болка в областта на яйчника, който овулира през този месец.
 
Кои са факторите, които могат да повлияят на овулацията?
Пушене
Консумация на алкохол
Затлъстяване
Стрес
Прием на противозачатъчни хапчета или други лекарства
Възраст или автоимунни заболявания.
 
Овулацията е от съществено значение, за да можете да забременеете, така че трябва да познавате тялото си и фазите, през които преминава всеки месец. Използвайте нашият калкулатор за овулация, за да можете да изчислите прецизно фазите, през които преминавате.
Ако искате да превърнете мечтата си в реалност възможно най-скоро, следвайте календара и се пригответе да получите най-големия подарък на живота!

Важно е да разбирате, че овулационния етап е строго индивидуален и е различен при всяка жена - при някои може да настъпва по-рано, при други доста по-късно. Затова е хубаво да познавате тялото си и симптомите, през които минава през различните части на месеца.  
 
Възможно е овулацията да е нередовна или изобщо да липсва при наличие на различни здравословни проблеми. Всъщност, това е много често срещано и води до проблеми със забременяването, но дори да имате някакъв гинекологичен проблем, не се притеснявайте! Медицината в наши дни е достатъчно напреднала и забременяването е възможно при подходящо лечение, спокойствие и понякога, малко повече търпение.

калкулаторзаовулация

 

Статии