MyFeed Personalized Content
Преди бременност
Програма за хранене
Добави в моите любими

Хранителен план преди зачеване: ето как може да изглежда менюто Ви за един ден

Имате умерена физическа активност? Стремете се да приемате около 2000 калории дневно и избирайте порции, съчетаваща петте хранителни групи, за да се подготвите за здравословна бременност. 

1 мин За четене Ноем. 22, 2023
Хранителен план преди зачеване

От колко калории се нуждая? 

Всяка жена е различна и ако имате здравословно тегло и сте физически активна, приемът на приблизително еднакъв брой калории всеки ден, ще Ви помогне да запазите това тегло. В случай че трябва да качите килограми, увеличаването на ежедневния прием на калории с около 250, може да Ви помогне бавно и постепенно да наддадете на тегло. Ако трябва да отслабнете, намаляването на приеманите калории с 250 на ден (заедно с умерени физически натоварвания) може да Ви помогне да постигнете здравословно тегло. Винаги се консултирайте с Вашия лекар за промени в диетата и физическите упражнения. 

Планът по-долу осигурява приблизително 2000 калории на ден, което може да е добра цел за здрави, умерено активни жени, които планират да забременеят.  

Хранителен план преди зачеване

Източници: 

  • Institute of Medicine Food & Nutrition Board 2006. Dietary Reference Intake: The Essential Guide to Nutrient Requirements. In: Otten, J.J., Hellwig, J.P. & Meyers, L.D. (Eds.). Washington, D.C.: National Academy of Sciences. 
  • www.womenshealth.gov 
  • www.eatright.org 
  • www.cdc.gov 
  • www.acog.org