MyFeed Personalized Content
Преди бременност
Програма за хранене
Добави в моите любими

Кърмата ще помогне на имунитета на Вашето бебе

Знаете ли, че…? Имунитетът от майчиното мляко, осигуряващ естествена защита, ще Ви помогне в грижите за новороденото. 

3минути За четене Май 18, 2023
Имунитет от майчиното мляко

Отброяването на дните до датата на раждане е вълнуващ момент. Най-накрая ще се запознаете с мъничкото човече, което е растяло във Вас през всичките тези месеци! Като нов родител Вие инстинктивно ще направите всичко, за да предпазите бебето си. И без съмнение, кърменето е едно от най-добрите неща, които можете да направите за здравето на Вашето мъниче. 

Може би вече сте чували за незабавните ползи от кърменето за здравето на Вашето бебе. Например при кърмене е по-слабо вероятно бебето Ви да страда от диария, ушни инфекции и някои дихателни проблеми. 

Ползите за здравето, които можете да осигурите на Вашето мъниче, не спират дотук. Кърмата е наистина невероятна. Ето някои от начините, по които майчиното мляко ще Ви помогне да защитите бебето си от заболявания: 

  • Олигозахаридите в майчиното мляко (HMO) и техните ползи са едно от най-новите научни открития в областта на детското хранене. HMO са специфични биоактивни съединения, които се срещат само в майчината кърма. Доскоро учените знаеха, че HMO са характерни само за кърмата, но не познаваха тяхната функция. Сега те са открили, че олигозахаридите действат като естествени защитници на Вашето бебе, като допринасят за функционирането на развиващата се имунна система от самото начало. Така че още от първата капка коластра, майчиното мляко предпазва Вашето безценно новородено. 
  • Антителата в кърмата ще помогнат на Вашето дете да се пребори с различни видове инфекции – от стомашни неразположения до хрипове в гърдите. 
  • Пробиотиците са „приятелски“ бактерии, които естествено се намират в кърмата и които могат да помогнат на храносмилането на Вашето бебе, като балансират бактериите в чревната му флора. Пробиотиците като HMO, могат също така да подпомогнат развитието на имунната система на Вашето бебе. 
  • Биоактивните протеини (някои от които се наричат имуноглобулини) засилват защитните функции на Вашето бебе и помагат на червата му да се развиват и да работят правилно. 

Учените са установили също, че ползите за здравето от кърменето не спират в детска възраст. Възрастните, които са били кърмени като бебета, е по-малко вероятно да развият здравословни проблеми, включително затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. 

Удивително е като се замислите, че като майка ще имате силата да влияете върху здравето на бебето си не само днес, но и за години напред. Кърменето на Вашето бебе ще му осигури едно здраво бъдеще. 

 

Източници: 

  • Bode L. The functional biology of human milk oligosaccharides. Early Hum Dev 2015; 91(11):619-22. 
  • Jost Y, Lacroix C, Braegger C et al. Impact of human milk bacteria and oligosaccharides on neonatal gut microbiota establishment and gut health. Nutr Rev 2015; 73(7):426-37. 
  • Newburg DS. Innate immunity and human milk. J Nutr 2005; 135:1308-12. 
  • Newburg DS, Walker WA. Protection f the neonate by the innate immune system of developing gut and of human milk. Pediatr Res 2007; 61(1):2-8. 
  • Sela DA. Bifidobacterial utilization of human milk oligosaccharides. Int J Food Microbiology 2011; 149; 58-64.