MyFeed Personalized Content

Всички Често задавани въпроси

Притеснявам се да не се заразя с COVID-19. Колко загрижен/а трябва бъда?

Това е въпрос, който много семейства задават в момента. В медиите има огромно количество информация за COVID-19 и тя оставя много от нас разтревожени и объркани.

 

СЗО предупреждава, че е възможно Вие или някой от Вашето семейство да бъдете изложени на опасност от новодошлия коронавирус, когато във Вашия район има случаи на инфекция. Много хора могат да изпитат само леки симптоми, особено деца и младежи, но има някои по-сериозни случаи, изискващи лекарска намеса. Тези с леки симптоми също могат да заразят другите. Това означава, че най-добрият начин да запазите семейството и общността си е да спазвате основните предпазни мерки в дома си и когато сте навън, като добра хигиена на ръцете и лицето. Също така, уверете се, че сте информирани и следвайте съветите на местния здравен орган относно ограниченията, упоменати при пътуване и събирания.

 

Можете да намерите всички най-актуални съвети от СЗО по-подробно тук: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public.

Кърмя бебето си. Ще се зарази ли със COVID-19, ако аз съм заразена? Какво мога да направя, за да защитя бебето си от заразяване?

За новите родители кърменето може да води със себе си много предизвикателства, а особено през това време може да предизвика сериозно безпокойство. Тази тема все още не е ясна, тъй като ситуацията се променя с всеки изминал ден. Бъдете информирани за всяка промяна, като посетите уебсайта на СЗО. Важно е да се посъветвате със здравен специалист, ако усещате, че не сте добре. Каквато и да е препоръката, уверете се, че Вие и всеки друг човек, който Ви помага да нахраните детето си, спазвате едни и същи правила за хигиена на ръцете преди и след като докосвате какъвто и да е предмет за хранене или Вашето дете.

 

Можете да намерите всички най-актуални съвети от СЗО по-подробно тук: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-covid-19-pregnancy-childbirth-and-breastfeeding

Храня бебето си с млечна формула и/или захранващи продукти, може ли моето бебе да бъде заразено с вируса чрез продукта?

В Nestlé винаги спазваме строги протоколи за хигиена и контрол на възможни инфекции и гарантираме, че всички наши храни са безопасни за Вашето семейство. По време на това тревожно време ние проверихме статута на всички наши протоколи и въведехме допълнителни мерки, за да гарантираме, че предоставяме безопасен продукт на Вас и Вашето дете. Вашето бебе не е изложено на риск от заразяване с COVID-19 от нашата бебешка храна или мляко. Ако обаче решите да нахраните бебето си с мляко, е важно да спазвате препоръчаните хигиенни правила. Съветът на СЗО е да се уверите, че добре измивате ръцете си в продължение на поне 20 секунди, като използвате сапун и вода, преди да боравите с формулата или бутилката и преди да имате контакт с бебето, за да намалите риска от разпространение на инфекцията. Също така се уверете, че редовно почиствате / дезинфекцирате всички възможни замърсени повърхности и почиствате и дезинфекцирате или стерилизирате подходящо Вашата храна. СЗО предлага също така, ако се чувствате не достатъчно добре за храненето на бебето си, ако е възможно, можете да помолите някой друг да Ви помогне с това задължение като се уверите, че се спазват същия хигиенен протокол. В случай че Вие, Вашият партьор или друг човек, който се грижи за Вашето дете, развие кашлица или други респираторни симптоми, се препоръчва да носите маска, при контакт и хранене на бебето, за да намалите допълнително риска от разпространение на инфекция. Бъдете сигурни, че знаете как безопасно да използвате и изхвърлите маската си, а ако не сте сигурни, консултирайте се с Вашия здравен специалист.

 

Можете да намерите всички най-актуални съвети от СЗО по-подробно тук: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

Трябва ли да стерилизирам бутилката си, въпреки че инструкциите за подготовка казват, че не е нужно?

Да. СЗО препоръчва цялото Ви оборудване за хранене, включително бутилки, биберони, лъжички, купи и друга посуда използвана от Вашето бебе, винаги да се почистват и стерилизират или дезинфекцират. Уверете се, че първо почиствате цялото оборудване за хранене във вода и след това или сварете по подходящ начин, или стерилизирайте оборудване, което е устойчиво на температура, или избършете повърхността с подходящ алкохолен разтвор, за да го дезинфекцирате. Не се притеснявайте, ако не сте сигурни какво да правите във Вашата конкретна ситуация, но моля, говорете с Вашия лекар, медицински работник или акушерка, които ще могат да Ви посъветват по-конкретно.

 

Можете да намерите всички най-актуални съвети от СЗО по-подробно тук: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

Как да предпазя детето си от COVID-19?

СЗО е наясно, че в момента не знаем достатъчно за COVID-19, за да сме сигурни как точно засяга бебетата и децата от различни възрастови групи, но като цяло има по-малко съобщени случаи при малки деца и бебета, отколкото в други възрастови групи и като цяло децата изглежда не са толкова силно засегнати от болестта. Някои хора, които се заразяват с болестта, могат да станат по-сериозно болни и да развият пневмония и сериозни затруднения с дишането, но често засегнатите по-тежко са по-възрастни или страдат от други заболявания. Ние обаче знаем, че е възможно хората от всички възрастови групи потенциално да се заразят и да се разболеят и затова е важно да спазвате някои допълнителни предпазни мерки в дома и начина си на живот, за да защитите себе си и семейството си, а също и да защитите тези около Вас.

 

Информацията, предоставена в момента от СЗО, ни казва, че можем да се зарасим с COVID-19 от хора, заразени с вируса или чрез докосване на замърсени предмети или повърхности и след това докосване до очите, устата или носа. Заболяването се разпространява от човек на човек чрез малки капчици от носа или устата, които могат да се разпространят, когато заразеният човек кашля, киха или издишва. Тъй като тези капчици могат да попаднат на различни повърхности и да останат там известно време, редовното миене на ръцете и дихателната хигиена са много важни за предотвратяване на разпространението на болестта и защита на себе си и детето. Уверете се, че миете ръцете си за най-малко 20 секунди със сапун и вода, преди да контакст с детето и че околните около Вас правят същото. Уверете се, че Вие и хората около Вас спазвате добра дихателна хигиена. Това означава, когато кашляте или кихате, да покриете устата и носа си със свит лакът или кърпичка. Изхвърлете използваната кърпичка веднага и си гарантирайте, че след това отново спазвате добра хигиена на ръцете.

 

На малките деца може да им е трудно да мият собствените си ръце, а бебетата ще се нуждаят от Вашата помощ. Направете го като игра. Особено когато се прибирате вкъщи, преди и след хранене, използвайки сапун и вода, но ако нямате достъп тях, използвайте дезинфектант на основата на алкохол.

 

Някои съвети от СЗО относно ефективното миене на ръцете могат да бъдат намерени тук: https://www.who.int/gpsc/clean_hands_protection/en/

 

Заразата с COVID-19 става чрез въздушно-капков път директно от друг човек, заразен с вируса. Ето защо е много важно да спазвате 1,5 m дистанция от други хора.

 

За да предпазите Вашето мъниче е важно, да сведете до минимум взаимодействията му с други хора, които могат да са заразени, включително да ги извеждате навън, да се срещате с приятели, роднини и да присъствате на големи събирания. За всеки, който се грижи и влиза в контакт с Вашето дете е важно да спазва добра хигиена на ръцете и дихателните пътища. Това е важно, тъй като помага да се намали рискът от разпространение на вируса. Не забравяйте също така да сте в течение с указанията на местния здравен орган за това.

 

Можете да намерите всички най-актуални съвети от СЗО по-подробно тук: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

Заразен/а съм или съм имал/а контакт с някой, който е заразен с COVID-19. Какво мога да направя, за да защитя детето си?

Ако Вие или член на Вашето домакинство проявите симптоми на COVID-19 или сте имали контакт с потвърден положителен случай на COVID-19 е важно да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро.

 

СЗО предлага ясни протоколи за това как да се ограничи риска от разпространение на инфекция. Ако се притеснявате, че може да проявявате симптоми на COVID-19 или че сте имали контакт с някой, страдащ от COVID-19, най-добрият начин да опазите децата и другите членове на семейството си е да ограничите контакта си с тях и поддържате добра хигиена на ръцете и дихателната система, за да се намали рискът от разпространение на инфекция. Това може да бъде трудно постижимо, но е важно да се ограничи разпространението на болестта максимално.

 

Ако сте тествани положително за COVID-19 и се лекувате в дома си, важно е да следвате препоръчания протокол за изолация от Вашия здравен специалист и СЗО. В момента ръководството на СЗО гласи да останете у дома и да ограничите контакта с други членове на семейството. В допълнение към следването на добра хигиена на ръцете дихателните пътища, както и носенето на маска по възможност, се препоръчва да се преместите в индивидуална стая, която е добре проветрена, далеч от другите членове на семейството. Ако сте инструктирани да носите маска, уверете се, че я поставяте правилно и изхвърляте безопасно. СЗО препоръчва също да използвате специално предназначени за Вас спално бельо и храна, които не се споделят с Вашите деца или други членове на семейството, както и че всички възможни замърсени повърхности се почистват редовно, носейки ръкавици и други налични предпазни средства, когато е възможно. Уверете се, че сте наясно как безопасно да ги използвате и изхвърляте. Ако не сте сигурни какво да правите, моля, обърнете се към здравен специалист.

 

Можете да намерите всички най-актуални съвети от СЗО по-подробно тук: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/

 

Имам няколко деца. Ако едно от тях се заразис с COVID-19, как мога да защитя останалите?

Да се грижите за болно дете в семейството може да е трудно дори и в благоприятни обстоятелства. Нормално е да се чувствате особено притеснени в настоящата ситуация и ако детето Ви прояви някакви симптоми на неразположение е важно да потърсите лекарска помощ веднага.

 

Ако някое от децата Ви прояви симптоми на COVID-19, имало е контакт с човек с потвърден случай на COVID-19 или е тествано положително за COVID-19 и се грижите за него в дома си, важно е да следвате протокола за изолация препоръчан от Вашия лекар и СЗО. Това обикновено включва стоенето на децата у дома и ограничаването на контакта между тях и други членове на семейството, с изключение на човекът, който се грижи за тяхното оздравяване. Препоръчва се те да разполагат със собствена стая, която е добре проветрена далеч от другите деца, както и да спазват добра хигиена на ръцете и дихателните пътища. Ако при по-големите деца, които са заразени, маската ограничава разпространението на инфекция, то това не се препоръчва за бебета и малки деца, тъй като маските могат да бъдат неудобни или дори опасни за малко дете, ако бъде оставено без надзор. Уверете се, че ако Вашият медицински специалист препоръча маска, Вие знаете как безопастно и правилно да я използвате и изхвърляте. СЗО препоръчва също така да се използват специално предназначени спално бельо и храна за заразеното дете, които не се споделят с други членове на семейството и посудата се почистват старателно след употреба. Възможно е децата да се стресират и разтревожат от всички новини, които чуват за вируса. Важно е да помогнем на цялото семейство да се справи с това и ние включихме някои полезни съвети от СЗО за цялото семейство относно справянето с тази неприятна ситуация. Ако имате допълнителни въпроси се консултирайте със своя здравен специалист.

 

Можете да намерите всички най-актуални съвети от СЗО по-подробно тук: https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/coping-with-stress.pdf?sfvrsn=9845bc3a_8

 

Кашлям. Трябва ли да нося маска, за да предпазя детето си?

Ако кашляте или кихате, е препоръчително да носите маска, когато сте в контакт с бебето си. Ако носите маска за лице е много важно да разберете как да я използвате правилно и изхвърляте безопасно, както и да следвате препоръчаните съвети за хигиена на ръцете и дихателните пътища.

 

Съществува много изчерпателно ръководство на СЗО, което препоръчваме, относо правилното използване и изхвърляне на маски и кога е подходящо да носите маска.

 

Можете да намерите всички най-актуални съвети от СЗО по-подробно тук: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks

Могат ли продукти с пробиотици да подсилят имунната система на моето дете?

Не знаем достатъчно за COVID-19, за да сме сигурни в защитните предимства на пробиотиците или други добавки за подсилване на имунитета, но наистина знаем, че пробиотиците обикновено допринасят за здрава имунна система.

Може ли детето ми да се зарази с COVID-19 от животински продукти като месо или яйца?

СЗО заявява, че коронавирусите са голямо семейство вируси, които са често срещани при животните, но понякога, например в случай на COVID-19, хората се заразяват с тези вируси, и предават тези вируси на други хора. Възможните животински източници на COVID-19 все още не са потвърдени от СЗО, но винаги се препоръчват добри практики за безопасност на храните. СЗО съветва да се борави внимателно със сурово месо, мляко, неварени яйца или животински органи, за да се избегне замърсяване на други сготвени или сурови храни и да се избягва консумацията на сурови или несготвени животински продукти. Също така се уверете, че спазвате добра хигиена на ръцете, когато боравите с тези храни и избягвайте да докосвате очите, устата или носа си. Никога не забравяйте да използвате отделни прибори за сготвените и сурови храни.

 

Можете да намерите всички най-актуални съвети от СЗО по-подробно тук: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.