Попитайте своя лекар за безопасните граници на нивата на глюкоза в кръвта
Диабетът е състояние, при което количеството на глюкоза (вид захар) в кръвта е твърде високо, тъй като организмът Ви не може да я използва правилно. Ако това се случи, когато сте бременна (обикновено през втория или третия триместър), заболяването се нарича гестационен диабет. Независимо дали правите опити да заченете, или вече сте бременна, има стъпки, които може да предприемете, за да намалите риска от появата на гестационен диабет или да управлявате внимателно вече появил се такъв.
Преди да забременеете:
- спрете да пушите
- хранете се здравословно, като включвате препоръчителните количества фибри, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постно месо и млечни продукти
- поддържайте здравословно тегло
- водете активен начин на живот.
Когато сте бременна:
- продължете да спазвате здравословен и активен начин на живот и балансирана диета
- попитайте наблюдаващия Ви лекар за рутинните кръвни тестове, които може да си направите, за да разберете дали имате гестационен диабет
- ако установите, че имате гестационен диабет, не изпадайте в паника! Той може да бъде овладян с диета, физически упражнения и – ако е необходимо – с медикаменти. Вашият наблюдаващ лекар ще изготви план, съобразен с персоналните Ви нужди. Когато нивата на глюкоза в кръвта са под контрол, повечето майки и бебета продължават да бъдат здрави през цялата бременност.
Положителен тест за гестационен диабет? Попитайте своя лекар за нормалните нива на кръвната захар по време на бременност. При всяко посещение основният въпрос, който трябва да зададете, е: какви са стойностите на глюкоза в кръвта ми?
Винаги се консултирайте с Вашия лекар кои са граничните стойности на глюкозата в кръвта Ви. Като общи насоки бихте могли да следвате препоръките на Международната федерация по акушерство и гинекология. Съгласно тях, границите за количеството глюкоза в кръвта на бременни жени с гестационен диабет, следва да бъдат:
- Преди закуска (т.нар. стойност на гладно): до 95mg/dl (5,3 mmol/L)
- 1 час след хранене: до 140mg/dl (7,8 mmol/L)
- 2 часа след хранене: до 120mg/dl (6,7 mmol/L).
Източници:
- The American College of Obstetricians and Gynecologists. Practice Bulletin: Gestational Diabetes Mellitus. Obstetrics and Gynecology 2013; 406-16.
- Crowther CA, Hiller JE, Moss JR et al. Effect of treatment of gestational diabetes mellitus on pregnancy outcomes. Australian Carbohydrate Intolerance Study in Pregnant Women (ACHOIS) Trial Group. N Engl J Med 2005; 352:2477-86.
- Hod M, Kapur A, Sacks D et al. The international federation of gynecology and obstetrics (FIGO) initiative on gestational diabetes mellitus: A pragmatic guide for diagnosis, management and care. Int J Gynaecol Obstet 2015; 131:S173-S211.
- Landon MB, Spong CY, Thom E et al. A multicenter, randomized trial of treatment for mild gestational diabetes. Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development Maternal-Fetal Medicine Units Network. N Engl J Med 2009; 361: 1339-48.
- Metzger BE, Gabbe SG, Persson B et al. International association of diabetes and pregnancy study groups recommendations on the diagnosis and classification of hyperglycemia in pregnancy. Diabetes Care 2010; 33:676-82.
- Poomalar, GK. Changing trends in the management of gestational diabetes mellitus. World J Diabetes 2015; 6:284-95.
- Tobias DK, Zhang C, Chavarro J et al. Prepregnancy adherence to dietary patterns and lower risk of gestational diabetes mellitus. Am J Clin Nutr 2012; 96:289-95.
- World Health Organization. Diagnostic criteria and classification of hyperglycemia first detected in pregnancy. World Health Organization 2013.
- Zhang C, Tobias D, Chavarro J et al. Adherence to a healthy lifestyle and risk of gestational diabetes mellitus: prospective cohort study. BMJ 2014; 349, g5450 doi:10.1136