MyFeed Personalized Content
Преди бременност
Програма за хранене
Добави в моите любими

Получете отговор на всичките си въпроси за гестационния диабет!

Бременна сте и имате гестационен диабет? Може би имате много неизестни. Не се притеснявайте! Тук ще откриете отговори на всички въпроси, свързани с гестационния диабет.  

8минути За четене Май 18, 2023

В: Какво представлява гестационният диабет? 

О: Ако сте бременна и никога преди не сте имали диабет, но имате високи нива на глюкоза (захар) в кръвта (обикновено през втория или третия триместър), се смята, че имате гестационен диабет. Инсулинът, хормон, който тялото Ви произвежда, не работи достатъчно, за да придвижи глюкозата от кръвта в клетките, където да осигури енергия. При повечето жени гестационният диабет изчезва веднага след раждането на бебето. Поради тази причина се смята, че зад всичко това стоят хормоните от бременността. 

В: Как жените се разболяват от гестационен диабет? 

О: Учените не знаят категоричния отговор на този въпрос. Това, което знаят е, че вероятността да развиете гестационен диабет е по-висока, ако: 

 • имате наднормено тегло 
 • имате фамилна обремененост с диабет (например майка, баща или брат/сестра с диабет) 
 • вече имате деца, които са тежали повече от 4 кг при раждането си 
 • имали сте гестационен диабет при предишна бременност или други усложнения по време на бременността 
 • сте на възраст 35 или повече години. 

 В: Колко често срещан е гестационният диабет? 

О: В цял свят броят на жените с гестационен диабет се увеличава. Учените не знаят защо, но в някои расови и етнически групи честотата на гестационен диабет е по-висока. Възможно е причината да е отчасти в нарастващия брой жени, които са с наднормено тегло при забременяване. 

В: Мога ли да направя нещо, за да намаля вероятността да развия гестационен диабет? 

О: Да. Макар някои фактори като възрастта или семейната предразположеност да са извън Вашия контрол, добрата новина е, че има стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от развитие на гестационен диабет: 

 

 1. Поддържайте здравословно тегло. Преди да забременеете, проверете дали сте със здравословно тегло, а след като забременеете, следете за наддаването на тегло, за да останете в рамките на препоръчителните норми. Водещи учени са единодушни, че напълняването по време на бременността не е здравословно нито за Вас, нито за бебето Ви и може да окаже пряко влияние върху размера на бебето при раждането. Някои жени, които прекомерно наддават тегло по време на бременността, може да си мислят, че правят най-доброто за бебето си, но проучванията са установили, че допълнителното наддаване по време на бременността увеличава шансовете за развитие на гестационен диабет. 
 2. Бъдете активни. Дори и да не сте били особено активни преди бременността, никога не е късно да помислите за упражнения, докато сте бременна. Последни проучвания показват, че воденето на умерено активен начин на живот е здравословно за бременните жени. Както винаги, в случай не сте сигурни какво е безопасно за Вас, консултирайте се с Вашия лекар. 
 3. Хранете се балансирано. Мислете за това какво има в чинията Ви, както и за размера на порциите. Яденето на подходящи количества от петте групи храни (плодове, зърнени храни, зеленчуци, месо/риба и млечни продукти) ще осигури калориите и хранителните вещества, от които тялото Ви се нуждае, за да се подготви за бременността и за здравето на бъдещото Ви бебе. 
 4. Помислете за мио-инозитол и пробиотици. Новите изследвания показват, че добавката мио-инозитол може да помогне за намаляване на риска от развитие на гестационен диабет, особено ако сте с висок риск. Точният начин, по който мио-инозитолът действа все още не е напълно изяснен, но някои научни данни сочат, че той може да подобри способността на тъканите (като мускулите и мастните тъкани) да абсорбират глюкозата от кръвта Ви в клетките, където тя може да осигури енергия. Мио-инозитолът се намира в животинските и растителните клетки и се съдържа в много пресни плодове и зеленчуци. Добавянето на някои пробиотици може да помогне за балансиране на бактериите в храносмилателния тракт, като има доказателства, които предполагат, че определени видове пробиотици могат да играят съществена роля за намаляване на риска от гестационен диабет.   

  

В: Ще ми бъде ли направен тест? 

О: Да, повечето лекари извършват рутинен кръвен скрининг тест между 24 и 28 седмица, за да проверят за гестационен диабет. Това е така, защото много жени нямат нито един от горепосочените рискови фактори и не проявяват никакви симптоми. Ако рискът при Вас е по-висок, лекарят може да Ви препоръча да се изследвате по-рано. 

В: В случай че развия гестационен диабет, ще трябва ли да приемам лекарства? 

О: Не е задължително. Важно е да знаете, че гестационният диабет може да бъде успешно овладян. Промените в диетата и физическите упражнения могат да бъдат достатъчни, за да поддържате нивата на кръвната глюкоза в здравословни граници. Въпреки това понякога се налага да приемате и медикаменти. Вашият лекар ще Ви посъветва. 

В: Ще навреди ли гестационният диабет на бебето ми? 

О: Не, ако се контролира успешно. Когато нивата на кръвната глюкоза са под контрол, повечето майки и бебета могат да останат здрави. Ако гестационният диабет не се контролира и нивата на глюкозата в кръвта Ви остават твърде високи, допълнителната глюкоза преминава през плацентата към развиващото се бебе. Допълнителната глюкоза в кръвта на бебето Ви принуждава организма му да произвежда повече инсулин. Тези свръх количества глюкоза в кръвта и инсулинът създават мазнини и могат да доведат до това бебето да порасне твърде голямо, особено в горната част на тялото. Допълнителният инсулин, произведен от Вашето бебе, може също така да доведе до ниски нива на глюкоза в кръвта при раждането му, което да изисква медицинска помощ. 

В: Не е ли голямото бебе признак за добро здраве? 

О: Не, това е често срещано, но погрешно схващане. Има сериозни рискове за здравето, ако бебето Ви е твърде голямо. Големите бебета могат да имат затруднения в утробата, при навлизане в родилния канал и други усложнения при раждането. След като се родят, някои големи бебета са изложени на повишен риск от проблеми с дишането. 

В: Може ли гестационният диабет да засегне бебето ми, когато порасне? 

О: Да, може, ако не бъде контролиран. В случай че имате висока кръвна захар по време на бременността, съществува по-голяма вероятността да имате голямо бебе. При бебетата, които се смятат за големи при раждането си, се наблюдава повишен риск от това да пораснат като деца с наднормено тегло. На свой ред децата с наднормено тегло са изправени пред опасност от затлъстяване в зряла възраст.

В: В случай че развия гестационен диабет, какво мога да направя? 

О: Следвайте този план от 6 стъпки, който ще Ви помогне да държите гестационният диабет под контрол: 

  

 1.  Бъдете наясно с нивата на кръвната си захар. Попитайте своя лекар как да следите кръвната си захар и какви са препоръчителните стойности на глюкозата в кръвта преди хранене сутрин и след хранене 
 2. Хранете се здравословно. Всички сме различни, така че говорете с диетолог за персонализиране на хранителния Ви режим, така че да приемате калории и хранителни вещества (особено въглехидрати, протеини и мазнини), от които се нуждае тялото Ви 
 3. По време на бременността наддавайте здравословно 
 4. Продължавайте да правите умерени физически натоварвания, като се съобразявате с препоръките на Вашия лекар 
 5. Приемайте всички лекарства, които са Ви предписани 
 6. Посещавайте всички прегледи, за да може Вашият лекар да измерва и следи растежа на бебето Ви 

 

Източници: 

 • American Diabetes Association. Standards of medical care in diabetes. Diabetes Care 2014; 37:Supplement 1. 
 • American Association of Diabetes Educators. (2003). Core Curriculum for Diabetes Educators (CDE). Chicago: AADE. 
 • The American College of Obstetricians and Gynecologists. Practice Bulletin: Gestational Diabetes Mellitus. Obstet Gynecol 2013; 122:406-16. 
 • Barrett HL, Callaway LK, Nitert MD. Probiotics: a potential role in the prevention of gestational diabetes. Acta Diabetol 2012; 49:S1-S13. 
 • Celentano C, Matarrelli B, Mattel P et al. Myo-inositol supplementation to prevent gestational diabetes mellitus. Curr Diab Rep 2016; 30, doi 10.1007/s11892-016-0726-6. 
 • Crawford TJ, Crowther CA, Alsweiler J. Antenatal dietary supplementation with myo-inositol in women during pregnancy for preventing gestational diabetes. Cochrane Database Syst Rev 2015; 17:doi: 10.1002/14651858.CD011507.pub2. 
 • Crowther CA, Hiller JE, Moss JR et al. Effect of treatment of gestational diabetes mellitus on pregnancy outcomes. Australian Carbohydrate Intolerance Study in Pregnant Women (ACHOIS) Trial Group. N Engl J Med 2005; 352:2477-86. 
 • Croze ML, Soulage CO. Potential role and therapeutic interests of myo-inositol in metabolic diseases. Biochimie 2013; 95:1811-27. 
 • Hod M, Kapur A, Sacks D et al. The international federation of gynecology and obsetetrics (FIGO) initiative on gestational diabetes metllitus: A pragmatic guide for diagnosis, management and care.  Int J Gynaecol and Obstet 2015; 131:S173-S211. 
 • IOM (Institute of Medicine) and NRC (National Research Council)  (2009). Weight Gain During Pregnancy: Reexamining the Guidelines. Washington DC: The National Academies Press. 
 • Isolauri E, Rautava S, Collado MC et al. Role of probiotics in reducing the risk of gestational diabetes. Diabetes Obes Metab 2015; 17:713-9. 
 • Jiwani A, Marseille E, Lohse N, Damm P et al. Gestational diabetes mellitus: results from a survey of country prevalence and practices. J Matern Fetal  Neonatal Med 2012; 25: 600-10. 
 • Laitinen K, Poussa T, Isolauri E and the Nutrition, Allergy, Mucosal Immunology and Intestinal Microbiota Group. Probiotics and dietary counselling contribute to glucose regulation during and after pregnancy: a randomised controlled trial. Br J Nutr 2009; 101:1679-87. 
 • Landon MB, Spong CY, Thom E et al. A multi-center, randomized trial of treatment for mild gestational diabetes. Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development Maternal-Fetal Medicine Units Network. N Engl J Med 2009; 361: 1339-48. 
 • Luoto R, Laitinen K, Nermes M et al. Impact of maternal probiotic-supplemented dietary counseling on pregnancy outcome and prenatal and postnatal growth: a double-blind, placebo-controlled study. Br J Nutr 2010; 103:1792-9. 
 • Metzger BE, Gabbe SG, Persson B et al. International association of diabetes and pregnancy study groups recommendations on the diagnosis and classification of hyperglycemia in pregnancy. Diabetes Care 2010; 33:676-82. 
 • Muktabhant B, Lumbiganon P, Ngamjarus C et al. Interventions for preventing excessive weight gain during pregnancy. Cochrane Database Syst Rev 2014; doi: 10.1002/14651858.CD997145.pub2.  
 • Muktabhant B, Lawrie TA, Lumbiganon P et al. Diet or exercise, or both, for preventing excessive weight gain in pregnancy (Review).  Cochrane Database  Syst Rev 2015; doi: 10.1002/14651858.CD007145.pub3.  
 • Santamaria A, Di Benedetto A, Petrella E et al. Myo-inositol may prevent gestational diabetes onset in overweight women: a randomized, controlled trial. J Matern Fetal Neonatal Med 2015; doi: 10.3109/14767058.2015.1121478. 
 • World Health Organization. Diagnostic criteria and classification of hyperglycemia first detected in pregnancy. World Health Organization 2013. 
 • World Health Organization. Diabetes Fact Sheet. World Health Organization 2016. 
 • https://www.nichd.nih.gov/publications/pubs/gest_diabetes/Pages/sub2.aspx 
 • http://www.cdc.gov/diabetes/basics/gestational.html
 • http://www.diabetes.org/diabetes-basics/gestational/what-is-gestational-diabetes.html