MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

Защо 30 минути на ден могат да окажат влияние върху целия живот

Бременна сте, така че трябва да почивате и да избягвате упражненията, нали? Грешка! Общото схващане, че упражненията по време на бременност могат да навредят на вашето бебе, е дискредитирано. Всъщност е точно обратното и извършването на умерена физическа активност - дори да е просто разходка из парка - има многобройни ползи както за вас, така и за вашето бебе.

3минути За четене Юни 13, 2023

5 причини да бъдете активни поне 30 минути на ден, 5 пъти седмично

 1. Помага да контролирате наддаването на тегло при бременност.
 2.  Може да подобри настроението ви.
 3.  Може да намали дискомфорта от контракциите.
 4.  Може да улесни раждането благодарение на по-силните мускули.
 5.  Може да помогне за подобряване на вашето здраве и тонус. 

Не се отказвайте от спорта

Какви упражнения да правите по време на бременност, зависи от това как сте тренирали преди зачеването. Ако сте здрави, винаги сте тренирали и сте били във форма, няма нужда да спирате сега. Консултирайте се с вашия лекар, но вероятно ще продължите с обичайните си начин на спортуване и нива на интензивност през по-голямата част от бременността.

Движете се повече 

Ако сте водили по-заседнал начин на живот, преди да забременеете, може би е време да промените това. Всъщност някои експерти го препоръчват! Може да изберете нещо леко и не натоварващо като плуване или ходене, което ще поддържа тонуса на мускулатурата ви. Преди това се консултирайте с вашия лекар.

Какво да избягвате и какво да адаптирате

Избягвайте упражненията, при които можете да паднете или да нараните коремната зона. Такива са колоездене, баскетбол, футбол, конна езда, кикбокс или ски. Но спортове като аеробика, спининг, плуване, бягане и ходене, с малки промени, където е необходимо, бихте могли спокойно да практикувате.

Важно е да избягвате упражнения, които включват лежане по гръб през третия триместър. Това е така, защото теглото на вашето растящо бебе упражнява натиск върху главния кръвоносен съд в тялото ви, като по този начин връща кръвта към сърцето и може да се почувствате отпаднали. Ако посещавате курс с подобен тип упражненията, може да попитайте инструктора си за алтернативни.

Тъй като бебето ви расте и съответно го усещате все по-тежко, вероятно ще трябва да промените видовете упражнения, докато спортувате, но не е нужно да спирате с него. Опитайте да клякате, вместо да скачате в часовете по аеробика, коригирайте позицията на велосипеда, бягате по гладки, плоски повърхности, за да намалите риска от спъване.

Помислете за упражнения специално подготвени за бременни като йога и пилатес - освен че са специално проектирани за вас и вашето растящо бебе, те ще ви позволяват да се запознаете с други майки, а тези нови познанства могат да бъдат забавни и мотивиращи!

Хранене при активен начин на живот

Ако останете активни по време на бременността и комбинирате с балансирно и здравословно хранене, може да ви помогне да контролирате наддаването на тегло. Храната, съдържаща протеини, въглехидрати, здравословни мазнини, витамини и минерали, не само ще подкрепи здравословното развитие и растеж на вашето бебе, но и ще ви даде необходимата енергия, за да бъдете активни.

Лесно е да се прегреете докато спортувате, така че не забравяйте винаги да имате бутилка вода под ръка по време и след физическата активност. В допълнение към водата, която ви е необходима за упражнения, стремете се да пиете около 2 литра течност всеки ден - това е около осем чаши.

Източник:

Committee Opinion.  Committee on Obstetric Practice.  Physical activity and exercise during pregnancy and the postpartum period.  The American College of Obstetricians and Gynecologists 2015; 650.
www.acog.org 
www.cdc.gov

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето