MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

6 Гестационна седмица

Точно сега нарастването на вашето бебе е изключително бързо. Толкова много вълнение покрай развитието на толкова малко същество! Прочетете повече за тази седмица.

5минути За четене Окт. 17, 2023

Седмица 6 е вторият месец от бременността - все още сте в първия триместър. В тялото ви се случва хормонална революция, така че сте придружени от промени в настроението и чувство на сънливост. Постоянно свиквате с новата ситуация. За някои майки специален момент ще бъде този, в който по време на ултразвук те виждат за първи път как работи сърцето на бебето им. В живота му това е период на интензивно развитие: сега започват да се формират всички най-важни органи – сърцето, храносмилателната и отделителната система и нервната система. Така че не трябва да забравяте да приемате важните за развитието на плода ханителни вещества и добавки като фолиева киселина.

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО ПРЕЗ 6 ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА

Тази седмица амниотичната кухина се запълва с течност, произведена от епителните клетките на амниона, а по-късно и от самия ембрион. Тя ще осигури на вашето мъниче защита срещу наранявания, ще поддържа постоянна температура и ще действа като физическа бариера срещу инфекции. 
Процесът на оформяне на системите все още продължава – от ендодермата възникват храносмилателната, дихателната, слуховата и отделителната системи, от мезодермата – сексуалната, отделителната, мускулната и скелетната. Ектодермата образува кожата, косата и ноктите, ще се образува зъбен емайл, както и млечните жлези, вътрешните части на ушите и очните лещи. 
Зрителните нерви се развиват и главата му скоро ще бъде добре оформена, макар и все още много по-голяма от останалите части на тялото. Образува се гръбначният стълб. Ръцете и краката му ще се удължават и малката опашка скоро ще изчезне. През следващите няколко седмици ципестите му ръце ще направят място за правилно, добре разделени пръсти на ръцете и краката. 
Около 40-ия ден от бременността сърцето на бебето започва да бие и по този начин започва кръвообращението в тялото му. На този етап сърдечната честота е 115 удара в минута. Централната нервна система също се развива бързо. Това е и моментът на формиране на мускулите на детето. Ембрионът вече проявява някаква спонтанна двигателна активност, която може да се види на ултразвуковия монитор, когато мускулите и нервите на детето започват да работят заедно.колко голямо е бебето през 6та седмица

На 6 седмици от бременността ембрионът все още е много малък. На монитора ще видите най-много малка линия или пръчка, чиято дължина в последните дни на тази седмица може да бъде от 0,7 до 0,9 см.
Каква натоварена седмица!
 


ВАШЕТО ТЯЛО ПРЕЗ 6 ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА

Вие сте добре, на път с вашето бебе през следващите около 33 седмици. На този етап все още няма да забележите големи видими промени във вашето тяло. 
Много жени трябва да променят ритъма си на живот в този период. Някои от по-малко приятните странични ефекти на бременността могат да бъдат замаяност и болки в главата. Също така те включват гадене, повръщане, проблеми със съня и промени в настроението. Едно малко утешение, че това са наистина добри сигнали. Те се появяват, защото хормоналните промени в тялото ви са напълно нормални и показват една здравословна бременност.  В резултат на хормоналните промени настъпва и развитието на млечните жлези, следователно гърдите ви се увеличават. Може да почувствате напрежението на гърдите си и дори болезненост и чувствителност. Зърната и техните ареоли също се увеличават и потъмняват поради повишената пигментация.
Не се претоварвайте много точно сега! Бременността може да не е болест, но все още има напрежение върху тялото ви. Опитайте се, в натоварено ежедневие и на работното ви място да правите малки допълнителни почивки.

6 ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА- на какво да обърнете внимание


Коремна болка или леки маточни контракции – маточната контракция настъпва в началото на първия триместър на бременността, но е неритмична и спорадична. Разтягането на матката или нейните връзки може да се усети особено при жени, които преди това не са раждали.
Леките спазми или коремната болка не са причина за безпокойство. Трябва да отидете на лекар, ако болката е много тежка или придружена от кървене.
Свръхчувствителни гърди  – Болезнените и свръхчувствителни гърди са един от най-честите симптоми на бременността.
Ако принадлежите към групата жени, които изпитват болка в гърдите, може да се случи, че ще ви е необходим нов сутиен. Уверете се, че е по-голям, но и изработен от по-меки материали, които няма да раздразнят чувствителните гърди.

Още за вас през 6 гестационна седмица:
Вече знаете, че ще ставате майка. Освен гаденето, тялото ви все още не ви съобщава големи промени. Все пак може да има усещане за несигурност - бременността е голяма промяна. Това е период на постоянна адаптация към новата роля. Отношението ви към партньора също се променя – нищо в този процес няма да бъде статично. Въпреки пълното приемане на съществуването на детето, може да има чувство на съмнение и потискане на ентусиазма ви. Това е напълно нормално! Говорете за това с доверен човек. Не забравяйте, че съмненията и притесненията не са нищо необичайно в началото на бременността, те са част от този процеса, както и насладата и радостта.


ХРАНЕНЕ ПРЕЗ 6 ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА

Ако се чувствате уморени, можете да промените хранителния си режим, за да го предотвратите. Наличието на сложни въглехидрати (нишестени храни като хляб, макаронени изделия, картофи, ориз и зърнени храни) във вашето меня ще ви помогнат да запазите енергията си по-равномерно през целия ден. Не забравяйте да добавите плодове и зеленчуци - източници на витамини, пълнозърнести храни, пшенични зародиши и ядки за Магнезий и Витамин B6, който е от решаващо значение за функционирането на централната нервна система. Избягвайте непастьоризирани сокове и млечни продукти и се уверете, че всички плодове и зеленчуци са внимателно измити.


СЪВЕТИ ЗА РАБОТА И СПОРТ ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА 

Чудите се дали можете да продължите да работите по време на бременността си? Ако до този момент сте работили на редовна смяна, шансовете са големи да продължите да го правите, докато се чувствате добре. Разбира се, консултирайте се с вашия лекар, преди да вземете крайно решение за това - никой не ви познава по-добре от него! Ако вашият лекар ви даде "зелена светлина", ето някои общи указания за работа по време на бременност. Ограничете джогинга си на 4 или 5 км на бягане. Не подценявайте сигналите на тялото си. Прекратете бягането, ако: не сте натрупали достатъчно тегло, чувствате гадене по време на бягане или ако показвате ясни признаци за изтощение. През последния триместър може да замените бягането с бързо ходене. Лесно е и е добра алтернатива, когато сте бременна!

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето