MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Add this post to favorites

Развитие на плода по седмици

Бременността е вълнуващ период, изпълнен с промени и очакване. Бебето расте месец след месец и се готви да бъде посрещнато в света, и след около 40 седмици то ще бъде готово да направи своя дебют.

3минути Прочети Дек. 6, 2018

Тези 40 седмици са разделени на тримесечни сегменти, наречени триместри и всеки триместър е пълен с уникални моменти от неговото развитие.

Първи триместър

Първият триместър е невероятно време, когато едноклетъчният ембрион расте толкова бързо и паралелно се развиват всички основни органи.

1-ви месец

Зачеването обикновено се случва в средата на 28 днивния цикъл, когато е овулацията. Вашият лекар ще изчисли датата на термина, като добави 40 седмици към датата, на която е започнал последният ви цикъл. Още от първия ден след оплождането зиготата (образувана, когато сперматозоида оплоди яйцеклетката) преминава през бързо клетъчно делене и се умножава, пътувайки надолу по фалопиевите тръби и в крайна сметка превръщайки се в ембрион.

2-ри месец

В този етап бебето ви е на път да се превърне в забележително малко човешко същество. Започнали са да се образуват основните му органи, то вече има пръстчета на ръцете и на краката и малки дупки от двете страни на главата, които са ранни уши.

3-ти месец

Вашето бебе вече се нарича плод и е с размера на грозде. То разполага с всичките си органи и започва да се движи. При стимулиране може да се свие, да отвори устата и да сгъне пръстите на ръцете и краката си. Мозъчната функция също започва. Главата на вашето бебе става по-закръглена и мозъкът, нервите и мускулите му започват да функционират.

Втори триместър

Органите на бебето започват да се развиват и да стават узряват. То е с размера на грейпфрут и е покрито с кремообразно, бяло вещество (vernix caseosa), което предпазва кожата от излагане на амниотичната течност. Доста жени през този триместър чувстват прилив на енергия, сила и щастие. Сега е времето когато гаденето ще спре и бременността ще започне да ви личи.

Трети триместър

През последните два месеца от бременността петте сетива на бебето са вече напълно развити. Всъщност то постига много голям напредък във физическо, социално и когнитивно развитие.

Физическо развитие

 • Прави координирани смучещи движения.
 • Поглъщат амниотична течност, благодарение на която ще вкуси различни аромати от менюто на майката.

Социално развитие

 •  Чува хората, които говорят наоколо и разпознава някои звуци.
 •  Ако имате лябима песен и я слушате често, то я разпознава.
 •  Близнаците могат да си взаимодействат в утробата.

Когнитивно развитие

 •  Проучва собствените си ръце и лице чрез докосване.
 •  Отговаря на звуци с движения и промяна в сърдечната честота.
 •  Неговата мозъчна активност също се променя в отговор на звуците, които чува.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето