MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

Развитие на плода по седмици

Бременността е вълнуващ период, изпълнен с промени и очакване. Бебето расте месец след месец и се готви да бъде посрещнато в света, и след около 40 седмици то ще бъде готово да направи своя дебют.

3минути За четене Май 19, 2023

Тези 40 седмици са разделени на тримесечни сегменти, наречени триместри и всеки триместър е пълен с уникални моменти от неговото развитие.

Първи триместър

Първият триместър е невероятно време, когато едноклетъчният ембрион расте толкова бързо и паралелно се развиват всички основни органи.

1-ви месец

Зачеването обикновено се случва в средата на 28 днивния цикъл, когато е овулацията. Вашият лекар ще изчисли датата на термина, като добави 40 седмици към датата, на която е започнал последният ви цикъл. Още от първия ден след оплождането зиготата (образувана, когато сперматозоида оплоди яйцеклетката) преминава през бързо клетъчно делене и се умножава, пътувайки надолу по фалопиевите тръби и в крайна сметка превръщайки се в ембрион.

2-ри месец

В този етап бебето ви е на път да се превърне в забележително малко човешко същество. Започнали са да се образуват основните му органи, то вече има пръстчета на ръцете и на краката и малки дупки от двете страни на главата, които са ранни уши.

3-ти месец

Вашето бебе вече се нарича плод и е с размера на грозде. То разполага с всичките си органи и започва да се движи. При стимулиране може да се свие, да отвори устата и да сгъне пръстите на ръцете и краката си. Мозъчната функция също започва. Главата на вашето бебе става по-закръглена и мозъкът, нервите и мускулите му започват да функционират.

Втори триместър

Органите на бебето започват да се развиват и да стават узряват през втория триместър. То е с размера на грейпфрут и е покрито с кремообразно, бяло вещество (vernix caseosa), което предпазва кожата от излагане на амниотичната течност. Доста жени през този триместър чувстват прилив на енергия, сила и щастие. Сега е времето когато гаденето ще спре и бременността ще започне да ви личи.

Трети триместър

През последните месеци от бременността петте сетива на бебето са вече напълно развити. Всъщност то постига много голям напредък във физическо, социално и когнитивно развитие.

Физическо развитие

 • Прави координирани смучещи движения.
 • Поглъщат амниотична течност, благодарение на която ще вкуси различни аромати от менюто на майката.

Социално развитие

 •  Чува хората, които говорят наоколо и разпознава някои звуци.
 •  Ако имате лябима песен и я слушате често, то я разпознава.
 •  Близнаците могат да си взаимодействат в утробата.

Когнитивно развитие

 •  Проучва собствените си ръце и лице чрез докосване.
 •  Отговаря на звуци с движения и промяна в сърдечната честота.
 •  Неговата мозъчна активност също се променя в отговор на звуците, които чува.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето