Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X
dete-yade-yabalka

Развитие на бебето

 

Бременността е вълнуващ период, изпълнен с промени и очакване. Бебето расте месец след месец и се готви да бъде посрещнато в света, и след около 40 седмици то ще бъде готово да направи своя дебют.

четвъртък, декември 06, 2018

Тези 40 седмици са разделени на тримесечни сегменти, наречени триместри и всеки триместър е пълен с уникални моменти от неговото развитие.

Първи триместър

Първият триместър е невероятно време, когато едноклетъчният ембрион расте толкова бързо и паралелно се развиват всички основни органи.

1-ви месец

Зачеването обикновено се случва в средата на 28 днивния цикъл, когато е овулацията. Вашият лекар ще изчисли датата на термина, като добави 40 седмици към датата, на която е започнал последният ви цикъл. Още от първия ден след оплождането зиготата (образувана, когато сперматозоида оплоди яйцеклетката) преминава през бързо клетъчно делене и се умножава, пътувайки надолу по фалопиевите тръби и в крайна сметка превръщайки се в ембрион.

2-ри месец

В този етап бебето ви е на път да се превърне в забележително малко човешко същество. Започнали са да се образуват основните му органи, то вече има пръстчета на ръцете и на краката и малки дупки от двете страни на главата, които са ранни уши.

3-ти месец

Вашето бебе вече се нарича плод и е с размера на грозде. То разполага с всичките си органи и започва да се движи. При стимулиране може да се свие, да отвори устата и да сгъне пръстите на ръцете и краката си. Мозъчната функция също започва. Главата на вашето бебе става по-закръглена и мозъкът, нервите и мускулите му започват да функционират.

Втори триместър

Органите на бебето започват да се развиват и да стават узряват. То е с размера на грейпфрут и е покрито с кремообразно, бяло вещество (vernix caseosa), което предпазва кожата от излагане на амниотичната течност. Доста жени през този триместър чувстват прилив на енергия, сила и щастие. Сега е времето когато гаденето ще спре и бременността ще започне да ви личи.

Трети триместър

През последните два месеца от бременността петте сетива на бебето са вече напълно развити. Всъщност то постига много голям напредък във физическо, социално и когнитивно развитие.

Физическо развитие

 • Прави координирани смучещи движения.
 • Поглъщат амниотична течност, благодарение на която ще вкуси различни аромати от менюто на майката.

Социално развитие

 •  Чува хората, които говорят наоколо и разпознава някои звуци.
 •  Ако имате лябима песен и я слушате често, то я разпознава.
 •  Близнаците могат да си взаимодействат в утробата.

Когнитивно развитие

 •  Проучва собствените си ръце и лице чрез докосване.
 •  Отговаря на звуци с движения и промяна в сърдечната честота.
 •  Неговата мозъчна активност също се променя в отговор на звуците, които чува.

Прочетете повече

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

 • benefit 1Научете повече за храненето на детето
 • оранжев настолен звънец изображениеИзпробвайте практически апликации
 • център на обслужване оранжево логоПолучете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.