MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

Протичане на бременността | Протеини за бременни

С течение на времето при бременноста тялото започна да се променя: коремът се закръгля, гърдите наедряват, кожата също вече не е същата, въпреки това приемайте спокойно тази голяма промяна във външия си вид, защото си струва!

3минути За четене Мар. 20, 2023

Тялото ми подлежи не само на външни но и на вътрешни промени. Докато обемът на гърдите ми се умножава по две, то теглото на матката ми се умножава по тридесет.


Наедряване на гърдите

Усещането за подуване на гърдите (понякога е болезнено) често е един от ранните признаци на бременността, които жената забелязва. Това е нормален процес, тъй като тялото ви се подготвя за кърмене. Не съществуват вълшебни продукти, които да ви помогнат да избегнете появата на стрии, но е препоръчително да хидратирате кожата си ежедневно с овлажняващи кремове.


Закръгляне на корема

Матката се разширява с растежа на бебето. Този малък мускул, приличащ на обърната круша, който не тежи повече от 50 грама, ще достигне 1,5 кг. в края на бременността. През първото тримесечие това може да предизвика по-често уриниране (тъй като матката оказва натиск върху пикочния мехур), както и чувство за леко стягане в долната част на корема. Коремът започва да расте от началото на второто тримесечие, матката продължава своя растеж, упражнявайки натиск върху белите дробове и червата. Това може да предизвика малки неудобства като запек, киселини в стомаха или задъхване.

След раждането матката се свива и се връща към първоначалната си форма и обем.


Тялото се подготвя за раждането

В края на бременността тялото отделя хормони, благодарение на които е възможно разширяването на таза. Този процес може да причини болки в корема и гърба, които могат да се изострят от теглото на бебето. Почивката е най–ефикасното решение на този проблем. Не забравяйте също така, че позицията на тялото е изключително важна за облекчаване на болките: когато сте седнали се старайте гърбът ви да е добре облегнат на стола, а в изправено положение, накланяйте таза леко напред.


Ролята на хормоните върху кожата и косата

По време на бременността кожата и косата ви могат да се променят под влияние на хормоните. Няма универсално правило, мазната кожа може да стане суха и обратно. Като цяло сухата кожа става още по-чувствителна (поради задържането на вода в тялото), а жените с мазна кожа често развиват акне. Ето защо е важно да се грижите за кожата си като я почиствате и хидратирате сутрин и вечер. Не забравяйте също така, че трябва да пиете минимум литър и половина вода на ден.

Пазете се от слънцето по време на бременността, тъй като хормонът, регулиращ пигментацията на кожата се увеличава, поради което вие почернявате по–бързо, но е възможна появата на кафяви петна.

Що се отнася до косата, тя обикновенно изглежда доста по добре по време на бременност.

 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето