MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

Бременност: седмица 37

 С липсата на място, ще откриете, че не се движи толкова, както преди. Все пак той продължава да рита или да ви побутва с лакът в ребрата, за да покаже, че е все още там. Чувствайте се свободни да му говорите "Здравей, аз съм тук".

3минути За четене Окт. 13, 2023

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Малкото бебе в корема ви, вече не е толкова малко. С липсата на място, ще откриете, че не се движи толкова, както преди. Все пак той продължава да рита или да ви побутва с лакът в ребрата, за да покаже, че е все още там. Чувствайте се свободни да му говорите "Здравей, аз съм тук". Мъхът (лануго), който покрива кожата му почти напълно е изчезнал. Верниксът (восъчно подобно бяло вещество, което покрива кожата на бебето) започва също да се отдръпва и плава в амниотичната течност. Търпение, и то се готви да ви срещне скоро!

ВАШЕТО ТЯЛО

Остават само още няколко седмици. Във вас бушуват различни емоции, чувствате се развълнувани, но и притеснени. Кой не би бил?! Все пак, опитайте се да останете възможно най-спокойни, за да може раждането да премине в оптимални условия. Продължавайте да правите редовните си релаксиращи и дихателни упражнения. Ако усетите контракции, следете часовника си, легнете и се отпуснете, дишайте дълбоко и редовно. Контракцията постепенно ще намалее. Когато се върне, погледнете часовника си отново. Ако контракциите са на интервал повече от 20 минути една от друга, няма да раждате в момента (като цяло, ако контракциите са на от 5 до 10 минути или водите ви изтекат, тогава е време да отидете в болницата). Можете ли да повярвате колко близо сте да момента, в който ще станете майка? 

ХРАНЕНЕ

Един от най-задаваните въпроси е дали можете да пиете кафе и чай или да се наслаждавате на чаша вино, когато сте бременна или кърмите. Според последните проучвания приема на високи количества кофеин води до увеличаване на някои от страничните му ефекти. Резултатите показват, че консумацията на кофеин от бременни жени и кърмачки трябва да е умерена и трябва да е под 300 mg на ден. Като се има предвид, че всеки организъм метаболизира кофеина по различен начин, повечето специалисти препоръчват приемът му да се ограничи до около 2 чаши кафе или чай на ден. 

СЪВЕТИ

Искате ли бащата да присъства на раждането или все още не сте решили? Ако не сте сигурни, може би е добре да изясните и подредите неща в собствения си ум, преди да решите как искате да се случи целият процес. Чувствате ли се по-сигурни, когато партньорът ви е наблизо? Или имате чувството, че ако е там трябва да се държите по определен начин? Разговаряйте открито с партньора си за очакванията и страховете и на двама ви. След това вземете съвместно решение. Опитайте се да не поставяте себе си или партньора под натиск. Важно е, по време на раждането да бъдете спокойна!

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето