MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

Изгответе Вашият план за раждане на бебето

Раждането може да бъде по-малко плашещо и стресиращо, ако имате ясен план за раждане. Това ще ви помогне да бъдете спокойни и денят да протече възможно най-гладко. Вижте нашите насоки при изготвянето на план за раждане. 

3минути За четене Юни 10, 2024

Раждането е изключително събитие в живота на жената, за което е добре да подготвите план, който може да помогне в това, предизвикателство за цялото семейство. Най-добре е планът за раждане да бъде съставен в сътрудничество с гинеколог или опитна акушерка. Раждането е физиологичен процес, който не може да се планира напълно. Винаги могат да възникнат неочаквани обрати и Вашите очаквания да се променят и адаптират към възникналата ситуация. В хода на  раждането окончателните решения ще се взимат от водещия лекар, който води раждането в интерес на Вашето здраве и това на бебето Ви. Продължете четенето за да се запознаете с нашите предложения и стъпки за всеки детайл.

Избор на болница и начин на раждане

Изборът на болница за раждане е ключово решение. Разгледайте внимателно опциите и изберете място, което отговаря на Вашите предпочитания и нужди. Искайте информация за различните възможности за раждане като водно раждане и цезарово сечение при необходимост. Естественото раждане е най-подходящият вариант, в случай, че няма никакви усложнения, разбира се. Но не винаги всичко върви по план, така че е по-добре да сте подготвени за различни сценарии.  Представете си как бихте желали да протече родилният процес. Обмислете опциите за болкоуспокояване и методите за успокоение в този напрегнат момент. Най-важното е Вие и бебето да сте живи и здрави.

Споделяне на мнение със специалистите

Споделете с лекаря си за Вашите предпочитания и нагласи относно раждането и дали възнамерявате да приложите метода “кожа в кожа”. Запознайте се с всички възможни методи подпомагащи родилния процес, като форцепс и вендузотерапия, както и с техните рискове и ползи. Проверете дали може да присъства Вашият партньор при раждането за допълнителна подкрепа по време на раждането и каква роля ще окаже това за Вас. Обсъдете какви предпочитания имате преди да настъпи самият момент.

Подготовка на оборудване

Уверете се, че имате необходимото оборудване за Вашето удобство преди и след  раждането, включително големи възглавници, подходящи дрехи, задължителни козметични приспособления и други. Подгответе се за различни сценарии и бъдете готови да промените плана си спрямо обстоятелствата. Важно е да имате изготвен примерен план, но и гъвкавост, за да се справите с неочакваните развития на този процес, които може да не сте планирали предварително.

Споделяне на плана с партньора

Споделете Вашия план за раждане с партньора Ви и го информирайте, за да е наясно с всяка стъпка от процеса. По този начин отговорността ще бъде споделена и винаги можете да разчитате на любимия си човек. Това също може да помогне ако имате нужда от допълнителна помощ като разчитате на Вашият партньор за този специален момент и неговата подкрепа.

Подготовка за болницата

След като сте уточнили детайлите от плана за раждане можете да започнете с  подготовката на списък с необходимите принадлежности за болницата. Важно е да сте готови с багажа за родилното отделение преди стартирането на процеса, за да бъдете спокойни и готови, когато настъпи момента за тръгване към болницата. Включете всичко, което смятате, че ще Ви помогне и ще Ви придаде максимален комфорт по време на престоя в болницата. Уверете се, че болницата, в която искате да раждате, отговаря на Вашите очаквания, заложени в плана за раждане. Опитайте се да получите мнения от други майки, които вече са раждали в същото заведение. Можете също така да поговорите с акушерка, която работи в същата болница и да проучите подробностите. Началото на третия триместър е последният момент за избор на болница. Не оставяйте този въпрос за последния момент. Ако нещо не Ви хареса, ще имате време да изберете друго място, където да се роди Вашето дете.

Заключение

Подготовката и планирането за раждането са важни стъпки към изграждането на по-спокойна и стабилна среда за Вас и бъдещият член на семейството Ви. Важно е да се подготвите с необходимата информация и да не се притеснявате, когато този изключително вълнуващ момент настъпи.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето