MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

32 Гестационна седмица

Бебето ви продължава да се развива, усъвършенствайки органите и тялото си все повече и повече. Той или тя се готви да се срещне с вас!

6минути За четене Апр. 10, 2024

Навлизате в 32 гестационна седмица от бременността. Това е началото на 8-ия месец. Вашето бебе става все по-подготвено за света. По това време много бъдещи майки изпитват повишен стрес, свързан с раждането и притесненията около самото раждане. Може да не се чувствате добре, особено след като бебето, което расте в корема ви, става все едро. Ето защо сега движенията на бебето, които преди са били прекрасно, приятно преживяване, могат да причинят известен дискомфорт. Всяка промяна в позицията на вашето бебе ще бъде особено забележима - неговите ритници и салта може да са болезнени. 

Развитие на бебето – 32-ра седмица от бременността 

Костите му са почти на 100% развити, ноктите му са на мястото си - на малките му пръстчета. Много скоро кожата му ще загуби червенината си и ще стане типичното за новородено бебе - розово. На този етап хормоните бушуват и в тялото на бебето. Един от тях е кортизол, във внушителни количества, повече от 10 пъти над нормалните стойности за възрастен. Кортизолът играе важна роля не само, за да помогне да се предизвика раждането, когато дойде времето, но и да помогне да узряването различни органи като белите дробове. След раждането хормоните се балансират.

През 32 гестационна седмица, бебето би трябвало вече да е заело позиция с главта надолу, така наречената надлъжна тилна позиция към родовия канал, което ще улесни появата му в света. 

Това разбира се не е правило - случва се, в последните седмици преди раждането децата да държат главата си изправена (тазово положение) или променят позицията си няколко пъти - това не показва никаква аномалия. Бебето може да се обърне самостоятелно дори и съвсем в края на бременността -  около 36 гестационна седмица.

На този етап от бременността бебето ще упражнява бебешките си рефлекси по по-координиран начин - то все още упражнява уменията, необходими за живота, след като напусне корема ви: суче палци, пие околоплодна течност, пишка и прави дихателни движения. Белите му дробове са почти развити, но в случай на преждевременно раждане бебето все още ще има значителни затруднения с дишането. 

През 32-ра седмица от бременността бебето продължава да наддава интензивно и натрупва подкожна мазнина, благодарение на което става по-закръглено.

32 гестационна седмица

 Сега тя или той е с размери 42,4 см и тежи 1702 г.

32-ра седмица от бременността – как се променя вашето тялото? 

През това време може да изпитате дисбаланс, трудности в движенията и общ спад във формата. Може също да се оплаквате от болки в гърба, подуване, киселини и лошо храносмилане - много бъдещи майки страдат от тези заболявания. Не се притеснявайте, раждането е точно зад ъгъла и тялото ви ще се върне във форма след това. 

Бебето сега запълва почти цялата коремна кухина. Понякога може да усещате натиск върху диафрагмата си и проблеми с поемането на въздух. Вашето бребе през 32-ра гестационна седмица има толкова малко място, че би ,могло да започне да притиска главата си към пикочния ви мехур. Това може да доведе до неконтролируемо  уриниране. Състояние, наречено уринарна инконтиненция е често срещано състояние при жени в напреднала бременност. Това е резултат от слабост в мускулите на тазовото дъно – за да ги контролирате, упражнявайте мускулите на Кегел. 

Интересно 

В предродилните училища майките обикновено се учат как да упражняват мускулите на Кегел. Упражнението включва стимулиране на мускулите на матката. Това е ефективна профилактика на проблемни ситуации, свързани с незадържане на урина. Свийте вагиналните и аналните мускули за около 8-10 секунди. Повтаряйте упражнението на кратки интервали - първо направете 5 повторения, докато стигнете до 25, докато мускулите ви укрепват. Изпълнявайте упражнението от началото на бременността, когато се появят симптоми на уринарна инконтиненция. 

32-ра седмица от бременността – на какво да обърнете внимание?  

План за отпуск по майчинство и връщане на работа – мислили ли сте вече какъв ще бъде животът ви, когато станете майка? Какво следва да се случи с вашата работа? 

 
Разберете какви права можете да ползвате, особено ако искате да съвместите работата и майчинството. След отпуска по майчинство можете да се върнете към редовна професионална дейност, да вземете неплатен отпуск или да опитате да работите с намалено работно време. 

Интересно 

На този етап от бременността бебето суче палците си през цялото време, което има положителен ефект върху развитието на челюстта и мускулите на устата. Това е от съществено значение, за да може бебето скоро да бъде кърмено ефективно. 

 

32-ра седмица от бременността – как да се грижите за себе си? 

На този етап, поради промените, които бременността носи, трябва да се грижите правилно за себе си.

Проблеми с храносмилателната система - работи ли по-бавно напоследък? Това се дължи на хормоните. Помогнете на червата да функционират по-добре и да подобрите общото си състояние, като ядете сушени плодове и други храни, богати на фибри. 

Начини за лечение на възпален гръбначен стълб  

Ако посещавате курс по раждане/ йога за бременни, то там бихте могли да научите техники за релаксация и дишане. Практикувайте тези методи и ако е възможно, потърсете помощта на физиотерапевт – масажът може да ви донесе облекчение. Добра тренировка за отпускане и облекчаване на ставите е гимнастиката в басейна под наблюдението на квалифицирани терапевти. Не се отказвайте от активността! Много е важно да останете активни.  

Предотвратете стрии! 
Не забравяйте да продължите да смазвате корема си с крем за стрии – кожата ви се нуждае от грижи през цялата бременност. 

ХРАНЕНЕ

Храненето по време на цялата бременност, особенно в в края ѝ, както и след раждането - кърменето е изключително важно, за да осигурите най-добрия старт на вашето дете! Необходимите хранителни вещества се набавят обикновено с разнообразна и балансирана диета. ето и едно добро правило - колкото по-цветна е вашата храна (естествено цветна, състояща се от цветни плодове и зеленчуци!), толкова повече витамини, минерали и антиоксиданти приемате.

СЪВЕТИ

Вероятно се чудите от какво всъщност се нуждае вашето бебе. Добър въпрос!
Що се отнася до дрехите, ще ви трябва пет до седем бодита (според сезона да бъдат с къс или дълъг ръкав), връхни дрехи и гащеризончета за сън. Бебетата са склонни да „връщат“ (повръщат) малка част от млякото си доста често в началото! Освен това ще се нуждаете от шапки според сезона, спален чувал, жилетки, панталонки, блузки. Също така спални комплекти, вана за къпане, бебешка количка, място за смяна на пелени, пелени, играчки за новородено, въпреки че определено вие ще бъдете най-любимата му играчка. Тоалетни принадлежности като бебешки душ гел/сапун за къпане, бебешко мляко за тяло и крем против подсичане, също са необходими веднага след раждането. Може да направите списък сега, докато сте спокойна и имате достаъчно време за разглеждане и проучване.

Един малък съвет: бебетата много бързо израстват дрехите си! Така че, не купувайте прекалено много от един размер (особено от най-малкия). Не забравяйте и бебешка седалка/кошче за кола. То ще ви трябва още в деня на изписването от болницата. 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето