MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

9 гестационна седмица

"Две сърца бият като едно", както се казва в песента. Всъщност, сърцето на вашето бебе бие само по себе си. Прочетете повече за 9 гестационна седмица.

2минути За четене Май 19, 2023

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО ПРЕЗ 9 ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА

Точно сега започват да се развиват вкусовите рецептори в устата на бебето. Развива тялото на бебтео се измерва по два начина с ултразвука: от върха на главата до опашната кост и от върха на главата до петите. Тя/той вече има клепачи, които покриват очите, а в гръдната кухина диафрагмата разделя сърцето и белите дробове от храносмилателния тракт. Сърцето бие със свое собствено темпо - между 110 и 160 удара в минута, което е доста по-бързо от вашето - и може да се ускори още повече в резултат на вашия адреналин по време на стресови ситуации. Така че, се опитайте да избягвате стреса. По-лесно казано, отколкото да се направи, но си струва да опитате!

ВАШЕТО ТЯЛО ПРЕЗ 9 ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА

От външната гледна точка все още не е възможно повечето хора да разберат, че сте бременна. И все пак в корема ви вече има много повече, отколкото може би си представяте. Толкова много органи са се развили и други, които са все още в процес на изграждане. Може да откриете, че сте по-уморени, отколкото сте били преди, но това е напълно нормално - носите малко човешко същество във вас!

ХРАНЕНЕТО ПРЕЗ 9 ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА

Ключовата дума през тази седмица е водата. Не забравяйте да пиете достатъчно всеки ден. Количеството на околоплодната течност е в зависимост от етапа на бременностт и се състои основно от вода - 80% и вашето бебе! Така че, тя се нуждае от вода, за да поддържа течната си маса. Вие също се нуждаете! Пиенето на достатъчно вода ще помогне на бъбреците да изхвърлят всички отпадъчни продукти на бебето, освен вашите. Също така, ако е наистина горещо, трябва да избягвате обезводняване. Колко е достатъчно? Приблизително 1,5 литра течност на ден, малко повече, ако е горещо. Не забравяйте, че трябва да избягвате алкохола и да ограничите приема на чай и кафе, тъй като може да навреди на вас и вашето бебе.

СЪВЕТИ ЗА 9 ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА

"Пих бира, когато не знаех, че съм бременна. Бебето било ли е в опасност?" Това е често срещан въпрос. Приема на алкохол винаги трябва да бъде умерен. Ако сте изпили една бира или чаша вино на барбекю, преди да разберете, че сте бременна, най-вероятно не сте повлияли на бебето. Въпреки това, препоръчително е да не пиете алкохол до края на бременността. Увеличавате риска от фетален алкохолен синдром, спонтанен аборт, преждевременно раждане, както и ниско тегло на бебето при раждане.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето