MyFeed Personalized Content
първия-си-триместър

Първи триместър от бременността

Вие сте в самото начало на пътуването. Все още не се вижда нищо, но това не означава, че не се случват много неща

Колко време продължава първият триместър на бременността?


В медицината, началото на първия триместър, се брои от 1-вия ден на последната менструация, предшестваща оплождането, което всъщност ще се случи едва на 3-та седмица от бременността. Ако правите опити за бебе, можете да започнете да подготвяте тялото си за този важен момент много по-рано. Спрете стимулантите, внимавайте за диетата си и приемайте фолиева киселина.

Освен това посетете зъболекаря си, за да прегледа зъбите ви, опитайте се да намалите нивата на стрес и просто се насладете на близостта с партньора си. Когато женската и мъжката клетка се слеят в точния момент и ембрионът се имплантира в стената на матката (което може да причини т.нар. имплантационно зацапване) и започне да се развива допълнително в нея и да произвежда хорионгонадотропин (b-hCG), ще означава, че сте бременна!

А, до кога продължава първия триместър? Счита се, че до края на 13-та седмица. Дотогава ще има много промени в тялото ви.

 

Първи триместър на бременността – какво си струва да знаем?


Бъдещата майка в самото начало все още не знае, че е бременна. Тестът за бременност с урина е възможно да покаже две линии едва около 5-та седмица. Кога да планирате първото посещение при гинеколога за бременност? Не забравяйте, че фоликулът ще бъде видим само когато нивото на b-hCG достигне 1000 ml U / ml, т.е. през около 5-6 седмици. Ето защо е за предпочитане да отидете на консултация при вашият лекар през 6-7 седмица от бременността. Тогава лекарят ще може да потвърди дали бременността се развива в матката, а не например във фалопиевата тръба, а на екрана на монитора ще видите за първи път да бие сърцето на бебето.

Смята се, че на 13 седмици, в края на първия триместър, бебето е с размери около 7,4 cm и тежи 23 g. Началото на бременността е времето на така наречената органогенеза, т.е. формирането на вътрешните органи и системи. До края на първия триместър сърцето на бебето ще бъде напълно оформено и функциониращо. Освен това мозъкът вече ще има своите структури, а бъбреците ще започнат да произвеждат урина.

Процесът на минерализация на костите (ще се развият костите на черепа и ребрата) и производството на инсулин в панкреаса също ще започне. Бебето ще има свои уникални пръстови отпечатъци върху пръстите си и ще се научи да поглъща околоплодна вода, което ще му позволи да практикува перисталтични движения в червата. Мускулите му също ще станат подвижни и въпреки че все още няма да го усещате, малкото дете ще се движи енергично в корема ви.

През първите седмици от бременността няма да забележите големи промени във външния си вид. В самото начало можете дори да отслабнете с няколко килограма, например поради липса на апетит или гадене. Коремът ви вероятно няма да се вижда до края на този триместър. Също така е добър момент да уведомите работодателя си, че ще ставате майка. Приключва най-опасният период, в който има значителен риск от загуба на бебето. Така че най-накрая можете да въздъхнете с облекчение и да влезете във втория триместър.

 

Диета по време на бременност: първи триместър – какво да ядем през първите седмици от бременността?


През първите седмици от бременността може да нямате апетит или напротив – да ядете буквално всичко. Едно е сигурно – като бъдеща майка трябва да се храните здравословно. Какво да ядем по време на бременност през 1-ви триместър? Когато планирате хранене, обърнете внимание на качеството на консумираната храна. Уверете се, че вашата чиния включва зеленчуци и плодове, които ще осигурят на вас и вашето дете необходимите витамини и минерали (желязо, витамин D, витамини от група B). Изберете пълнозърнест хляб, яжте здравословни мазнини (напр. DHA), млечни продукти, зърнени храни, яйца, свежо месо, риба от естествени риболовни райони.

Не яжте за един, а за двама. Това е основното правило, което трябва да следвате сега. Избягвайте преработени храни, захар, консерванти и оцветители. Също така не забравяйте да пиете вода (до 2,5 литра на ден). През цялата бременност спазвайте правилата за правилно приготвяне на ястия. Не забравяйте да спазвате правилата за измиване на продуктите, тяхната термична обработка и съхранение, за да избегнете например заразяване с гъбички, бактерии или вируси.

Също така се препоръчва бременните жени да не ядат например сурова риба, синьо сирене и непастьоризирано мляко. Изключете напълно алкохола от диетата. Ако имате нужда от подкрепа при съставяне на меню през 1-ви триместър, можете да посетите диетолог, който ще ви напише предложения за вкусни и разнообразни ястия, напр. за седмица или 14 дни.

 

Упражнения по време на бременност: първия триместър – на какво занимание да заложим?


Ако сте водили активен начин на живот преди да забременеете и лекарят няма противопоказания да продължите да спортувате, не е нужно да се отказвате от спорта. Само не забравяйте да регулирате интензивността му към състоянието, в което се намирате в момента (избягвайте напр. екстремни или контактни спортове).

Преди да направите теста за бременност водихте ли живот на дивана? Опитайте се да се движите повече, за да оксигенирате тялото и да подобрите благосъстоянието си. Заложете на щадящи упражнения. През 1-вия триместър на бременността можете безопасно да правите дълги освежаващи разходки. Струва си да помислите и за йога за бъдещи майки, която също ще ви помогне да се успокоите, или за пилатес, който подготвя тялото ви за раждане.

 

Прегледи през първия триместър на бременността


По време на първото ви посещение за бременност вашият лекар ще ви насочи за изследвания. Основният пакет с изследвания за бременни е:

 • изследване на кръвна група и резус (Rh) фактор,
 • пълна кръвна картина,
 • тест за кръвна захар на гладно,
 • общ тест на урината,
 • цитология и ултразвук на гърди (ако нямате текущи резултати),
 • определяне на IgG, IgM антитела срещу CMV (цитомегаловирус),
 • определяне на нивото на хормоните TSH, fT3 и fT4,
 • тест за наличие на IgG и IgM антитела срещу токсоплазмоза,
 • тест за наличие на IgG антитела срещу рубеола,
 • тестване за ХИВ,
 • тестове за хепатит С (HCV),
 • изследване за сифилис (VDRL),
 • стоматологичен преглед.

 

Изключително важни са и пренаталните изследвания на 1-ви триместър за малформации (това е т.нар. генетичен ултразвук с препоръчания PAPP-A тест – позволяващ откриване на тризомия, т.е. наличието на допълнителна хромозома в детето, което причинява напр. , синдром на Даун, Патау и Едуардс). При лош резултат от ултразвук, лекарят може да препоръча пренатален преглед (NIPT) - фокусиран върху секвенирането на феталната ДНК. Характеризира се с по-висока чувствителност и избягва инвазивната амниоцентеза. Тестовете PAPP-A и NIPT са неинвазивни и се състоят във вземане на кръв от вената на лакътя на бъдещата майка. За съжаление всички пренатални тестове (тестове + ултразвук) не се възстановяват от NFZ и трябва да ги заплатите.

 

Първият триместър на бременността - симптоми на различни заболявания


Най-често първият симптом на бременността е късната менструация. Много жени наблюдават и други характерни симптоми като:

 • болезненост и подуване на гърдите,
 • метален вкус в устата,
 • гадене и повръщане,
 • чувствително обоняние и промяна в апетита,
 • умора, задух, сънливост и промени в настроението.

 

Горните симптоми са причинени от повишаване на нивата на хормона - вече споменатия b-hCG или прогестерон, който е предназначен да поддържа бременност. Освен това може леко да понижи налягането и дори да причини припадък или главоболие през 1-вия триместър, така че опитайте се да почивате много. Прогестеронът също така забавя процесите на храносмилане, което води до запек и метеоризъм. Лекарството за тези заболявания ще бъде да се ядат повече фибри и да се избягват продукти за подуване на корема.

При повтарящо се гадене се старайте да се храните редовно – по-често, но в по-малки количества. Чай от джинджифил също би могъл да бъде полезен. Ако нищо не ви помогне, консултирайте се с лекар, който ще ви предпише безопасни антиеметици.

Бъдещата майка - в допълнение към горепосочените симптоми на бременност - може да наблюдава по-често уриниране. Това е напълно нормално и се дължи на разширяването на уретерите и забавянето на тяхната перисталтика. Позивите за пикочен мехур преминават, но могат да се върнат отново в самия край на бременността - през третия триместър. Не забравяйте, че можете да почувствате всички симптоми на ранна бременност и да не изпитвате дискомфорт - всичко е много индивидуално.

Знаете ли, че...
Някои жени изпитват парене в долната част на корема през първия триместър. Ако това не е придружено от други тревожни заболявания, няма причина за безпокойство. Това е просто знак, че матката се уголемява и дискомфортът или леката болка са резултат от разтягане на мускулите на тазовото дъно и корема, в който се развива вашето бебе.
Или може би сте забелязали обезцветяване, акне и по-лошо състояние на кожата на лицето си? Това е напълно нормално в началото на бременността. За да подобрите външния вид на кожата, редовно почиствайте и се грижите за лицето с козметика, предназначена за бъдещи майки. Най-често всички несъвършенства изчезват с навлизането във II триместър на бременността. Струва си да добавим обаче, че някои дами дори в първия триместър изглеждат цъфтящи, а за всичко са отговорни гените и количеството произведени хормони.

През 1-вия триместър на бременността може също да се тревожите от безсъние. Причината е различна. Проблемите със съня могат да бъдат резултат от надпревара от мисли, свързани с новото ви състояние, или чести позиви за уриниране, гадене и повръщане, които понякога се появяват и през нощта, или болки в гърба в края на този триместър. За да спите спокойно, успокойте се вечер, погрижете се за удобна позиция на тялото, ограничете броя на стимулите и се опитайте да премахнете основната причина за вашето безсъние.

Pregnancy title icon
Седмица по седмица