MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

12 Гестационна седмица

Вие стигнахте до края на първия си триместър. Поздравления! Прочетете повече за тази седмица.

6минути За четене Апр. 10, 2024

През този период повечето бъдещи майки ще въздъхнат с облекчение- неразположенията като гадене и повръщане, идващи с бременността бавно ще започнат да намаляват. При други гаденето и повръщането могат да продължат до около 16 или дори 18 седмици. Със сигурност ще се почувствате по-спокойни след биохимичния скрининг и фетална морфология, които си струва да направите между 11-та и 14-та седмица от бременността. 

Това вече е 12 гестационна седмица от бременността, т.е. 3-ия месец и края на първия триместър на бременността. Можете спокойно да се отдадете на ежедневна дейност - коремът все още е малък, така че няма да ви ограничи. Все още не усещате движенията на бебето; Вашето бебе все още не може да ви чуе, но става чувствително на допир. В третия месец на бременността мозъкът му започва да произвежда хормони. Освен това показва активност, която изразява индивидуалните му характеристики. 

Развитие на бебето – 12-та седмица от бременността 

Първият Ви триместър приключва и вече можете да видите лицето на вашето бебе. И честно казано, колко е прекрасно! Костният мозък е вече достатъчно зрял, за да започне да произвежда собствени червени кръвни клетки и от сега нататък ще поеме тази функция от черния дроб. Така ще продължи този процес през целия живот на вашето дете. Ако бебето е момче, неговият пенис вече е очевиден и видим на ултразвук. Ако искате може да изчакате, докато се роди, за да разберете дали имате син или дъщеря. Само се уверете, че всички знаят, за да не развалят изненадата.

Храносмилателната система също се е развила. Червата практикуват перисталтични движения и детето поглъща амниотична течност през цялото време. 

Развива се и пъпната връв, която осигурява хранителни вещества на вашето мъниче. Образуването на панкреаса и щитовидната жлеза е към своя край. Белите дробове вече са отделени - през следващите седмици ще можете да забележите спонтанни опити за дишане и придружаващото свиване на гръдния кош на ултразвука. Ноктите и ноктите на краката се развиват. 

Мускулите, отговорни за хващането, дишането, говоренето и смученето, сега започват своята работа. На този етап те все още са много слаби, но по това време детето става по-мобилно. Това е възможно благодарение на амниотичната течност, която е все повече и повече в амниотичната торбичка. Бебето може да рита с краката си, да огъва коленете си, да обръща краката си и да отскача от стените на матката, да разклаща главата си, да люлее бедрата си, да отваря и затваря устата си. Също така е чувствително на допир. Все още няма да усетите движенията му – на този етап има много място в маточната кухина, за да расте и да се развива. Между 17 и 20 седмици бихте могли да започнете да усещате движенията на бебето по-ясно. 

Вашето бебе започва бързо да увеличава теглото си от тази седмица нататък.

12 гестационна седмица

Сега бебето ви тежи 14 грама и е с размери 5,4 см.

ВАШЕТО ТЯЛО 

Добра новина - краят на първия триместър е и сутрешното гадене скоро ще приключи.  

Хормоналните промени са в ход в тялото ви. Плацентата се развива, матката расте. През 12-та седмица може да забележите промени във външния си вид, но тези промени може би все още няма да бъдат видими за останалите от обкръжението ви. През това време може да се появи и тъмна линия, която преминава от пъпа надолу – така наречената linea negra. 

Коремът ще започне да се оформя и нараства в рамките на идния месец, така, че вече можете да обмисляте как и кога да споделите новината за бременността с близките си. 

Не забравяйте, че от 12-та седмица на бременността би било добре да: 

 • Не работите извънредно или да взимате нощни часове 
 • Не работите или прекарвате време на места с ниска или твърде висока температура 
 • Избягвате високия шум 
 • Избягвате места с електромагнитни полета, йонизиращо или ултравиолетово лъчение 

12-та седмица от бременността - какво да търсите? 

Зацапване – спонтанно зацапване може да се появи през 12 гестационна седмица от бременността, което обикновено не е причина за безпокойство. Такова зацапване може да се случи, например, след полов акт. Той повишава чувствителността към вагинални инфекции, които се дължат главно на хормонални промени. В същото време тенденцията към възпаление на гениталния тракт се увеличава. 

Ако забележите, че зацапването е придружено от други симптоми, като коремна болка, спазми или кървене, консултирайте се с Вашия лекар. 

Вагинално течение – прозрачната слуз без мирис не е причина за безпокойство, но ако се появи вагинално течение (сирене и бучки, зеленикаво, розово или кафяво-жълто), то би могло да бъде симптом за бактериални промени. 

Ако забележите вагинално течение, консултирайте се с Вашия лекар възможно най-скоро. 

Внезапни колебания в нивата на захарта – те могат да причинят глад водещ до ядене на не много здравословни ястия и вследствие на това често и до киселини. 

Контролирайте нивата на кръвната захар. Ефективен метод е да имате няколко хранения през деня в определено време, като се избягват сладкиши и други продукти, съдържащи прости захари. Това също ще предотврати прекомерното наддаване на тегло. 

Кожни лезии – кожата ви може да започне да развива типични обезцветявания по време на бременност, наречени хлоазма. Увеличаването на производството на меланин в организма е отговорно за тях. Поради високото ниво на прогестерон може да се появи и акне. 

За да намалите обезцветяването, нанесете слънцезащитен крем с UV филтър върху лицето си (и откритите части на тялото си), преди да се изложите на слънце.  

Екземата трябва да се консултира с дерматолог - употребата на перорални препарати трябва да се извършва само след консултация със специалист. 

12-та седмица от бременността Как да се грижим за себе си?

ХРАНЕНЕ

Има храни, които подпомагат развитието на мозъка на вашето бебе, повече от други. Такива са например:

Витамин B се съдържа в бирената мая, пшеничния зародиш, риба и яйца. Фолиевата киселина е много важна по време на бременността, съдържа се в зелените листни зеленчуци. Също така дълговерижните ненаситени мастни киселини съдържащи се в рибата и различни масла като орех и рапица. Консултирайте се с вашия лекар, за да сте сигурни, че включвате всички подходящи видове храни в хранителния си режим след 12 гестационна седмица.

Отпуснете тялото! 
Топъл душ, но не горещ, релаксираща музика, гимнастика – научете се да отпускате тялото си. Релаксацията по време на бременност е също толкова важна, колкото и диетата. Редовните упражнения ще укрепят мускулите ви и ще увеличат издръжливостта на тялото ви. По този начин ще подготвите тялото за раждане. Ако поддържате форма по време на бременност, също така ще ви бъде по-лесно да се върнете към предишната си фигура след раждането на вашето бебе. 

Информирайте работодателя си! 
12 гестационна седмица от бременността е подходящо време да информирате работодателя си за състоянието си и да разберете на какви привилегии имате право. Завършването на всички формалности изисква медицински документ, потвърждаващ бременността. Това ще ви предпази от уволнение и ще бъде основа за регулиране на условията и работното време по време на бременност. 

Други съвети 

Много жени се чудят какво може да се случи, ако се разболеят, докато са бременни в 12 гестационна седмица. Настинка или стомашно разстройство обикновено не оказват ефект върху нероденото бебе. Важно е да информирате вашия гинеколог за всяко заболяване, защото те ще знаят точно какво лечение и кое лекарство да ви назначат, за да не се навреди на детето. Не се опитвайте да си назначавате сами медикаменти за лечение!

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето