MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

Витамини и минерали по време на бременност

Открийте витамините и минералите, които ще Ви помогнат в периода на бременност с  за подсилване на имунната система както на Вашият организъм така и на бебето. 

2минути За четене Май 10, 2024

Витамин А

Витамин А е от съществено значение по време на бременност, като подпомага здравето на зрението, кожата и имунната система на бъдещата майка и нейното бебе. Храни, богати на витамин А, включват мляко, масло, яйца и риба. Освен това, доматите, морковите и кайсиите предоставят витамин А във формата на бета-каротин, който е особено полезен по време на бременност.

Витамин B

Витамините от група B играят ключова роля за метаболизма и нервната система. Те участват във важни процеси, които подпомагат развитието на бебето и поддържат енергийния баланс на бременната жена. Храните, богати на витамини B, включват пълнозърнести продукти, яйца, млечни продукти и зеленчуци.

Витамин C

Витамин C е изключително важен за бременните жени, тъй като подсилва имунната система и спомага за по-ефективното усвояване на желязо. Този витамин се намира в голямо разнообразие от зеленчуци и плодове, с акцент върху цитрусовите като портокали и грейпфрути.

Витамин D

Витамин D е от особено значение за бременните жени, тъй като спомага за усвояването на калция, важен за здравето на костите, както и за правилното развитие на бебето. Рибата е отличен източник на витамин D, а този витамин също се произвежда в кожата под въздействието на слънчевата светлина. Имайте предвид, че консумацията на риба по време на бременност може да има и някои рискове и трябва да внимавате с количеството и качеството на рибните продукти.

Съчетайте и комбинирайте разнообразни хранителни вещества със съдържание на витамини и минерали. При възможност избягвайте други добавки като заместител на храните, които трябва да приемате. Придържайте се доколкото е възможно към храни  предназначени специално за бременни жени, за да гарантирате оптималното здраве и развитие на Вас и Вашето малко съкровище в процеса на развитие от бременността. 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето