Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X
Мъж и жена

Не успявам да забременея

 

Като начало имайте предвид, че не сте единствена в този случай. Една от седем двойки има проблеми със зачеването и една от десет вече е прибягвала до техники на асистирана репродукция. А 2.4% от ражданията всяка година са възможни благодарение на медицинските асистирани техники за репродукция.

четвъртък, март 15, 2018

Ако от много време се опитвате да забременеете без успех, това незадължително означава, че вие или партньора ви сте стерилни. Първото нещо, което трябва да направите, е да елиминирате стреса. Понякога желанието да бъдете майка и страхът никога да не станете такава са толкова силни, че предизвикват блокаж. Имайте търпение и се успокойте.

Увеличете шансовете си за забременяване

Първо трябва да увеличите максимално шансовете си за забременяване. Оплождане е възможно единствено по време на овулация, т.е. на теория около 14-ия ден след началото на менструацията. Най-доброто време за зачеване е в рамките на два до три дни преди овулацията и ден след това (ако цикълът ви е редовен т.е на 28 дни). 
Съществуват различни методи, за да разберете кога сте в овулация, един от тях е да следите телесната си температура. След овулацията телесната температура се повишава с няколко десети от градуса (измервайте температурата си всяка сутрин по едно и също време, за да добиете добра представа). По-практични и надеждни са тестовете за овулация, които се продават в аптеките, благодарение на тях може да разберете 24-48 часа по-рано кога ще сте в овулация.

На практика овулацията може да се случи във всеки един момент. Законите на природата се различават значително, както при различните жени, така и от един месечен цикъл до следващия. Ето защо най-добрият и най-приятният метод все още е редовния секс, без да планирате твърде много!

Кога да говоря с лекаря си?

Ако сте под 35-годишна възраст и сте опитвали да забременеете от около 10-12 месеца, препоръчваме ви да се консултирате с вашия лекар. Ако сте на възраст над 35 години, консултирайте се с вашия лекар малко по-рано, след 6-8 месеца най-много, тъй като степента на успех при асистираната репродукция спада с нарастване на възрастта на жената. Ако имате наднормено тегло, нередовен цикъл или други гинекологични проблеми, незабавно говорете с вашия лекар или гинеколог.
При условие, че стигнете до тази първа консултация за евентуално безплодие, лекарят ще състави пълна история на здравето и на двамата партньори, за да определи какъв е техния проблем. Той може да предпише допълнителни тестове:
сперматограма за мъжа, нива на хормони, ултразвуково изследване и някои допълнителни прегледи и изследвания на матката и фалопиевите тръби при жената.

Различни техники за асистирана репродукция

След като бъдат идентифицирани причините за безплодието, може да се предвиди използването на медицинска асистирана техника за зачеване. Има двата основни метода:

  1.  Изкуствено осеменяване: това се състои в поставянето на спермата в гениталния тракт на жената, за да се улесни оплождането. Тя се извършва или със сперматозоиди на парньора или с сперма от донор (ако той е безплоден).
  2.  Ин-витро оплождане: яйцеклетките се опложда със сперма в лаборатория, преди да се прехвърлят получените ембриони в матката на жената. Това е прочутото "бебе в епруветка". Първото такова бебе се е родило преди повече от тридесет години и от тогава науката е напреднало много. Този напредък позволява все по-голям брой стерилни двойки да станат родители. Статиска във Франция показва, че с ин-витро оплождане жената има 23% шанс да забременее.

Въпреки че, процентът на успех е окуражаващ, тези лечения засягат организма както физически, така и психологически. Те представляват истинско предизвикателство за двойките и трябва да бъдат посрещнати заедно. Въпреки това, си струва усилията!

Не забравяйте, че забременяването може да се случи, когато най-малко го очаквате!

Прочетете повече

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • benefit 1Научете повече за храненето на детето
  • оранжев настолен звънец изображениеИзпробвайте практически апликации
  • център на обслужване оранжево логоПолучете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.