Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X
test za bremennost

Бременност: седмица 5

 

Макар, че вашето бебе е с размер на грахово зърно, то расте скокообразно. Прочетете повече за тази седмица.

четвъртък, март 29, 2018

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Вие не усещате, но мозъкът на вашето бебе се развива бързо с появата на двете церебрални полукълба - двете страни на това, което ще бъдеи мозъка му. Започва появяването на "сетивните му органи" - очите, ушите, както и началото на носа и устата. Лицето му също, вълнуващо, нали! Белодробната и храносмилателната система също се оформят малко по малко. Сърцето на бебето ви се е развило достатъчно, за да стане по-видимо - ако на този етап направите ултразвук, ще видите, че сърцето му бие! Там в утробата това малко същество започва да се формира бавно, но сигурно.

ВАШЕТО ТЯЛО

Сега, в петата седмица на бременността, може да почувствате част от настъпващите промени. Много жени могат да ги усетят, дори и на този ранен етап. Може би се чувствате по-напрегнати или раздразнителни от обикновено. Това се дължи на хормонални промени, които могат да повлияят не само на вашето психическо състояние, но и да предизвикат определени физически признаци. Гърдите може да се подуят, а някои жени чувстват придърпване и дори болки, в областта на таза, което се дължи на засиления кръвен поток. Всичко това е нормално, всичко е част от процеса.

ХРАНЕНЕ

Доста вероятно е да ви се гади. Да, за съжаление сутрешното гадене не се ограничава само до сутринта. Това е необходима стъпка, докато тялото ви свикне с всички промени, които се случват в него. Има някои неща, които можете да направите. Преди всичко се опитайте да не пропуснете закуската. Тя ще ви даде необходимите въглехидрати, за да започнете деня си в добра форма и може да помогнете с гаденето. Можете също така да опитате да разделите храната си на малки порции. Например - малки закуски в средата на сутринта и следобед в допълнение към вашите 3 основни хранения. И не се притеснявайте, ако загубите малко тегло в този период от бременността заради повръщането. Това е временно. И нещо много важно, което трябва да запомните - пийте достатъчно количество вода, за да останете хидратирани.

СЪВЕТИ

Как можете да разберете със сигурност дали наистина сте бременна? Един от първите класически признаци на бременност е, когато вашият менструален цикъл закъснее. През седмица 5 тестът за бременност вече може надеждно да ви каже дали наистина сте бременна. Но за да сте абсолютно сигурни, трябва да посетите вашия лекар. Колкото по-рано, толкова по-добре! Не само защото ще ви потвърди, но и защото може да се намали риска от усложнения. Вашият лекар може да определи дали оплодената яйцеклетка е имплантирана правилно в стената на матката. Също така се изчислява очакваната дата на раждане, което е много важно за бъдещото планиране!

Прочетете повече

Изберете конкретна седмица

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • benefit 1Научете повече за храненето на детето
  • оранжев настолен звънец изображениеИзпробвайте практически апликации
  • център на обслужване оранжево логоПолучете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.