MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

11 гестационна седмица

Ако можете да погледнете отвътре, ще видите меко мъхче, което се развива върху веждите на бебето и над устните му. Не се притеснявайте, ако имате момиче! Прочетете повече за тази седмица.

2минути За четене Септ. 18, 2023

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Вашето бебе сега е впечатляващо с размер от 4 см дължина. Може да го сравните приблизително с размера на един чери домат. Предстои още една важна седмица вътре във вас - започват да се появяват първите бебешки косъмчета. Нервните клетки продължават да се увеличават, въпреки, че за сега няма връзка между тях в мозъка. В гръбначния мозък обаче, невронните вериги започват да се образуват в и около мускулите. Това означава, че бебето ви скоро ще има рефлексни движения. И колкото и невероятно да ви се струва, започва да реагира на външни дразнения като мърда с ръчички и крачета.


ВАШЕТО ТЯЛО

Талията на панталоните започва да се впива във Вас и вашият размер на сутиена ви започва да прилепва плътно в 11 гестационна седмица. Средно теглото на майката е с около 1 до 2 килограма повече към края на първия триместър. Интересното е, че бебето поема най-малката част от увеличението на теглото. По-голямата част от теглото ще се дължи на разширената матка, плацентата и околоплодната течност.


ХРАНЕНЕ

За да избегнете отслабване на собствената си костна маса, от съществено значение е да ядете храни, които да гарантират, че вие и вашето бебе получавате адекватен прием на Калций. Млякото и млечните продукти съдържат Калций, както и някои води също са богати на Калций. Също така той се среща в повечето зелени, листни зеленчуци и сусама. Приемайте 4 порции млечни продукти на ден и вода, богата на Калций, за да покриете нуждите си. Ако е необходимо вашият лекар може да ви препоръча хранителна добавка, която съдържа Калций, за да сте сигурни, че получавате достатъчно на ден през периода на 11 гестационна седмица.


СЪВЕТИ

Забелязахте ли, че напоследък силно избягванете някои храни? Напълно нормално! Често по време на бременността се отвращавате от някои видове храни през първия триместър около 11 гестационна седмица и особено от тези със силни миризми. За да избегнете това, просто изберете "подобна" храна, която да ви осигури необходимите вещества. Например, ако вече не можете да приемате риба, яжте пиле, пуешко, заешко или друго бяло месо. Ако не можете да ядете някои зеленчуци, богати на бета-каротин може да компенсирате, като ядете повече плодове, богати на бета-каротин, като например праскови и кайсии.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето