Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X
umen-telefon-v-zhenski-race

Бременност: седмица 11

 

Ако можете да погледнете отвътре, ще видите меко мъхче, което се развива върху веждите на бебето и над устните му. Не се притеснявайте, ако имате момиче! Прочетете повече за тази седмица.

четвъртък, март 29, 2018

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Вашето бебе сега е впечатляващо с размер от 4 см дължина. Може да го сравните приблизително с размера на един чери домат. Предстои още една важна седмица вътре във вас - започват да се появяват първите бебешки косъмчета. Нервните клетки продължават да се увеличават, въпреки, че за сега няма връзка между тях в мозъка. В гръбначния мозък обаче, невронните вериги започват да се образуват в и около мускулите. Това означава, че бебето ви скоро ще има рефлексни движения. И колкото и невероятно да ви се струва, започва да реагира на външни дразнения като мърда с ръчички и крачета.

ВАШЕТО ТЯЛО

Талията на панталоните започва да се впива във вас и вашият размер на сутиена ви започва да прилепва плътно. Средно теглото на майката е с около 1 до 2 килограма повече към края на първия триместър. Интересното е, че бебето поема най-малката част от увеличението на теглото. По-голямата част от теглото ще се дължи на разширената матка, плацентата и околоплодната течност.

ХРАНЕНЕ

За да избегнете отслабване на собствената си костна маса, от съществено значение е да ядете храни, които да гарантират, че вие и вашето бебе получавате адекватен прием на Калций. Млякото и млечните продукти съдържат Калций, както и някои води също са богати на Калций. Също така той се среща в повечето зелени, листни зеленчуци и сусама. Приемайте 4 порции млечни продукти на ден и вода, богата на Калций, за да покриете нуждите си. Ако е необходимо вашият лекар може да ви препоръча хранителна добавка, която съдържа Калций, за да сте сигурни, че получавате достатъчно на ден.

СЪВЕТИ

Забелязахте ли, че напоследък силно избягванете някои храни? Напълно нормално! Често по време на бременността се отвращавате от някои видове храни през първия триместър и особено от тези със силни миризми. За да избегнете това, просто изберете "подобна" храна, която да ви осигури необходимите вещества. Например, ако вече не можете да приемате риба, яжте пиле, пуешко, заешко или друго бяло месо. Ако не можете да ядете някои зеленчуци, богати на бета-каротин може да компенсирате, като ядете повече плодове, богати на бета-каротин, като например праскови и кайсии.

Прочетете повече

Изберете конкретна седмица

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • benefit 1Научете повече за храненето на детето
  • оранжев настолен звънец изображениеИзпробвайте практически апликации
  • център на обслужване оранжево логоПолучете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.