Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X

Бременност: седмица 13

(0 отзиви)

Началото на втория ви триместър е началото на много нови етапи от развитието на вашето бебе. Прочетете повече за тази седмица.

четвъртък, март 29, 2018

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Много нови развития тази седмица. Бебето може да сгъва пръстите си, устата му се отваря и затваря, и току-що започна да гълта - то може да поглъща околоплодна течност, която се абсорбира от храносмилателния му тракт и се отделя като урина през бъбреците, които функционират прекрасно, не от много отдавна. Кожата му започва да произвежда меланин - който ще бъде отговорен за пигментацията на кожата му след раждането му. Костите му продължават да се оформят и малкият му скелет се събира постепенно. То сега тежи около 30 грама и е около 7 см дължина. То, разбира се, е абсолютно великолепно!

ВАШЕТО ТЯЛО

Обикновено до края на третия месец всички тези "неудобства" на ранната бременност започват да избледняват и трябва да се чувствате доста добре. Възползвайте се от всяка възможност да излезете навън, да се насладите на чист въздух, дори ако небето не е ясно и слънцето не е ярко. Слънчевите лъчи, които се филтрират през облачния слой, помагат при синтезирането на Витамин D, от който и бебето и вие се нуждаете (и кожата ви!). Забелязали ли сте, че кожата ви изглежда добре? Бременността често оказва много добро влияние върху кожата. Хормоналните промени стимулират метаболизма, което прави вашият тен да изглежда по-здравословен. Но внимавайте за кафяви петна по челото или бузите. Тези безобидни пигментни петна ще изчезнат сами около три месеца след раждането. Твърдението, че те разкриват дали бебето ще бъде момче или момиче, е история на „старите съпруги“!

ХРАНЕНЕ

Много е възможно бременните жени да ядат риба като част от балансирана диета, тъй като тя е отличен източник на протеини и ниско съдържание на мазнини. Въпреки това, някои видове риби трябва да се избягват по време на бременност. Някои риби имат високо концентрирани нива на живак - замърсител, към който нервната система на плода е особено чувствителна, докато се развива. Ето защо се предполага, че бременните жени изобщо не консумират трите хищни риби: риба меч, марлин и сики (от семейството на акулите). Списъкът на други риби, които трябва да се избягват, обаче, съдържа някои много често срещани видове: риба тон, змиорка, бряна, морска риба, скат и кефал. Консултирайте се с вашия лекар, за да се уверите.

СЪВЕТИ

Дрехите за бременни вероятно са нещо, с което сте успели да се справите и без тях досега. И все пак може да имате време, преди да се появи нуждата от повече пространство в талията. Това не пречи да се огледате навреме, а може би и да прекарате приятно време на пазар с приятел. Нещо, което може да си купите са удобни сутиени, ако е възможно с регулиращи презрамки. Тъй като гърдите ви продължават да растат, не трябва да има нищо, което да ви затруднява или да ви създава неудобство. Може да искате да изчакате известно време преди да нарастнете достатъчно за сутиен за кърмене. След няколко седмици може да се нуждаете от по-голям размер благодарение на бързо развиващото се бебе!

Прочетете повече

Изберете конкретна седмица

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • Научете повече за храненето на детето
  • Изпробвайте практически апликации
  • Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Отзиви за статията

0 отзиви