Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X
mazh-polozhil-glava-na-korema-na-bremenna-zhena

Бременност: седмица 13

 

Началото на втория триместър е началото на много нови етапи от развитието на вашето бебе. Прочетете повече за тази седмица.

четвъртък, март 29, 2018

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Много нови неща се случват през тази седмица. Бебето вече може да сгъва пръстите си, устата му се отваря и затваря и започна да гълта - то може да поглъща околоплодна течност, която се абсорбира от храносмилателния му тракт и се отделя като урина през бъбреците, които функционират прекрасно, но от скоро. Кожата му започва да произвежда меланин, който ще бъде отговорен за пигментацията на кожата след раждането. Костите му продължават да се изграждат и малкият оформя постепенно. То сега тежи около 30 грама и е около 7 см дължина и е абсолютно великолепно!

ВАШЕТО ТЯЛО

Обикновено до края на третия месец всички тези "неудобства" на ранният етап на бременност започват да избледняват и би трябвало да се чувствате доста добре. Възползвайте се от всяка възможност да излезете навън, да се насладите на чист въздух, дори и небето да не е ясно и слънцето да не е ярко. Слънчевите лъчи, които се филтрират през облачния слой, също помагат при синтезирането на Витамин D, от който бебето и вие се нуждаете (и кожата ви!). Сигурно сте забелязали, че кожата ви изглежда добре? Бременността често оказва много добро влияние върху кожата. Хормоналните промени стимулират метаболизма, което прави вашият тен да изглежда по-здравословен. Може да се появят кафяви петна по челото или бузите ви, следете ги. Обикновенно това са безобидни пигментни петна и ще изчезнат сами около три месеца след раждането. Твърдението, че те разкриват дали бебето ще бъде момче или момиче, е история на „бабите“!

ХРАНЕНЕ

Много е възможно бременните жени да консумират риба като част от балансираното меню, тъй като тя е отличен източник на протеини и ниско съдържание на мазнини. Въпреки това, някои видове риби трябва да се избягват по време на бременност, защото имат високо концентрирация на нивата на живак - замърсител, към който нервната система на плода е особено чувствителна, докато се развива. Ето защо се препоръчва бременните жени да избягват да приемат следните хищни риби: риба меч, марлин и сики (от семейството на акулите). Списъкът на други риби, които трябва да се избягват, обаче, съдържа някои много често срещани видове: риба тон, змиорка, платика, морски дявол, скат и кефал. Консултирайте се с вашия лекар, за да потвърдите.

СЪВЕТИ

Вероятно до сега сте успели да се справите и без наличието на дрехи за бременни в гардероба. И все пак, може да имате още време, преди да се появи нуждата от повече пространство в талията. Това не пречи да се огледате навреме и да прекарате приятно време на пазар с приятел. Нещо, което може да си купите, са удобни сутиени, защото гърдите ви ще продължават да растат и не трябва да има нищо, което да ви затруднява или да ви създава неудобство. Може да ви се иска да изчакате известно време преди да се насочите към сутиена за бременни или кърмачки. Но, след няколко седмици със сигурност ще се нуждаете от по-голям размер, благодарение на бързо развиващото се бебе!

Прочетете повече

Изберете конкретна седмица

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • benefit 1Научете повече за храненето на детето
  • оранжев настолен звънец изображениеИзпробвайте практически апликации
  • център на обслужване оранжево логоПолучете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.