Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X
жена с чаша в ръка

Бременност: седмица 14

 

Вашето бебе е около размера на един грейпфрут! Усетихте ли вече нейното/неговото движение или ритник? Ако не, трябва да имате готовност през следващите седмици! Прочетете повече за това вълнуващо изживяване.

четвъртък, март 29, 2018

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

През тази седмица всички органи функционират с пълна сила. Развити са и сетивните органи. Бебето може да отвори устата си и дори да се намръщи! Крачетата му са по-дълги от ръчичките. Започват да се появяват фини косъмчета на главата. Щитовидна жлеза започва да функционира и да произвежда хормони. От тази седмица бебето ви става много по-активно. Започва да рита с крачета и да маха с ръчички. Ако все още не сте го усетила, много скоро ще го усетите.

ВАШЕТО ТЯЛО

Ако се чувствате добре в този период, а много жени се чувстват така през втория триместър, възползвайте се от този момент! Това е чудесно време да пътувате и да прекарвате време с партньора си. Може да не успеете да го направите в по-късен етап от бременността. Също така е идеалният момент да се отделите време за себе си, с посещение на фризьор или вечеря с приятели. Вие преминахте през първото препятствие! Така че, забавлявайте се и отделете време да се поглезите.

ХРАНЕНЕ

Задоволяването на нуждите от сладко по време на бременност изисква малко повече креативност, особено ако тази нужда е по-силна от обикновено. Няма нищо лошо в похапването на десерти, стига да не прекалявате с количеството. За да задоволите нуждите си от сладко, изберете пресни плодове, десерти, приготвени с мляко и сушени плодове и др. Захарта е добра за вашето здраве, тя е отличен източник на енергия, но не и рафинираната захар! Бременността е красив момент и е от съществено значение да се забавлявате! Но... умереността е ключова. Например, вместо сладолед, се насладете на плодов сорбет или замразеното кисело мляко.

СЪВЕТИ

Мислите си да отидете на почивка, но се чудите дали можете? Няма проблем! Може да отидете на почивка, по време на четвъртия и петия месец от бременността, стига да нямате някакви усложнения. Все още можете да се движите съвсем спокойно и да правите почти всичко, което искате. Ако пътувате с кола, не забравяйте да спирате за почивка на всеки два часа. Нуждаете се от по-чести почивки, защото пиете повече течности, отколкото обикновено, а и не бива да седите твърде дълго със свити крака. 

Бременността може да улесни образуването на тромби. За това трябва да се изправяте често, особено ако пътувате със самолет (летенето е позволено до седмия месец). Когато пътувате до горещи страни, само по себе си пътуването не е рисково, но може да бъде по-малко приятно с подут корем. Не забравяйте, че медицинските услуги и хигиенните условия често не са толкова добри, колкото у дома. Може да има опасност от инфекции.

Моля, обърнете внимание: Консултирайте се с вашия лекар, ако са необходими инжекции или се нуждаете от лекарства за пътуване. Дори и нещо да ви притеснява преди пътуването се посъветвайте с него/нея, за допълнителна информация.

Прочетете повече

Изберете конкретна седмица

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • benefit 1Научете повече за храненето на детето
  • оранжев настолен звънец изображениеИзпробвайте практически апликации
  • център на обслужване оранжево логоПолучете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.