MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

15 гестационна седмица

По време на 15 гестационна седмица се развива усещането за мирис на вашето бебе. Прочетете повече за тази седмица.

3минути За четене Май 18, 2023

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО ПРЕЗ 15 ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА

През 15 гестационна седмица бебето ви може да усеща миризми. Също така започват да се развиват белите му дробове. Движенията на гръдния кош са все още неправилни, но това означава, че то вдишва околоплодна течност. Именно чрез този механизъм обонятелна му система започва да "подушва" вашата среда, благодарение ароматните молекули в околоплодната течност. Въпреки това, бебето ви няма да възприема миризмите за истински до седмия месец, когато нервната му система ще е достатъчно зряла, за да обработи информацията.

ВАШЕТО ТЯЛО ПРЕЗ 15 ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА

Вие сте в 17-та седмица на аменорея - отсъствие на менструален цикъл - което означава, че сте в 15-та седмица от бременността. Бебето ви ще се появи след около 24 седмици. Може да се чувствате прекрасно, развълнувани, че сте бременна и изпълнена с енергия. И обратно, може да се почувствате малко претоварени, сякаш тялото ви не е ваше. Познай какво? И двата сценария са напълно нормални. Нека повторим - съвсем нормално. Ако последното е доста по-често, консултирайте с вашия лекар. Вие не сте първата и тя/той може да има някакво решение, което да ви помогне да се чувствате по-добре.

ХРАНЕНЕ ПРЕЗ 15 ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА

Чувствате се "подути”? Има неща, които можете да ядете, за да облекчите проблемите със запека. Запекът е често срещан проблем по време на бременност. За да се отстрани това, препоръчително е да пиете много вода и да ядете храни, богати на фибри, като пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб и зърнени храни, както и сушен грах и боб. Ако проблемът продължава, опитайте да включите в закуската си всеки ден малка купа от трици. Ако все още не се чувствате добре, консултирайте се с вашия лекар, който може да ви назначи нужните лекарства.

СЪВЕТИ

Полов контакт по време на бременност. Чудите се дали е позволено? Не е нужно да се притеснявате от медицинска гледна точка. Сексуалните контакти няма да навредят или травмират нероденото дете. Бебето ви е на сигурно място! Това е по-скоро въпрос на желание от ваша страна. Някои жени са толкова ангажирани с бременността си, че не са в настроение. Освен това хормоналните промени могат да окажат влияние върху женските полови органи. Някои от бъдещите бащи не успяват да се справят и адаптират с новата ситуация. Въпреки това, за много двойки периодът по време на бременност е сексуално активен. Няма нужда да се предпазвате - няма риск да забременеете! Много хора намират партньора си още по-привлекателен през този период. Вашите извивки стават по-меки, гърдите ви по-големи от обичайното. Всички сигнали за еротично привличане са налце, което трябва да ви кара да се чувствате привлекателни.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето