Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X

Бременност: седмица 16

(0 отзиви)

Ако можете да наблюдавате растящото ви бебе вътре в себе си, ще видите, че той/тя вече може да смуче палеца си! Вече е развит и рефлексът за сучене. Прочетете повече за тази седмица.

четвъртък, март 29, 2018

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Ретините на вашето малко дете започват да работят тази седмица. Обаче не се опитвайте да изложите корема си на ярки светлини, за да видите дали бебето ви реагира - неговиите нервни окончания все още не са достатъчно узрели и сетивните му органи все още са прекалено крехки, за да бъдат стимулирани по този начин. Възможно е да почувствате за първи път, че бебето ви се движи тази седмица (или през следващите седмици). Тези движения са все още много леки, така че не очаквайте огромни усещания. Бъдете нащрек за това, което чувствате като пеперуди в корема. Или малки мехурчета. Това е вълнуващо и прекрасно. Когато се случи, но не се притеснявайте, ако все още не сте го почувствали - всяко бебе расте с различна скорост. Бебето ви е точно там, където е трябвало да бъде!

ВАШЕТО ТЯЛО

Ако изпитвате ненаситеност, може би се чудите дали е, защото ви липсват хранителни вещества. Не, това е просто свързано с хормоните, страничен ефект от бременността. Вероятно сте забелязали, че някои храни изглеждат "различни" или по-малко апетитни. Други обаче ги чувствате като незаменими! Добре дошли, това е вашето тяло, докато сте бременна. Няма римуване или причина за това. Просто направете всичко възможно да мислите "умереност" във всичко, което ядете. Опитайте балансирано да се грижите за себе си и своето дете.

ХРАНЕНЕ

Витамин А е важен, когато сте бременна, но в точните дозировки, нито прекалено много, нито твърде малко. При балансирано хранене би трябвало да си набавяте достатъчно, няма нужда да приемате добавки. Но внимавайте, защото прекомерните количества може да бъдат вредни за развитието на вашето бебе. Ще успеете да набавите нужното количество от Витамин А на вас и вашето бебе със следните храни: мляко, сирене, масло и яйца (по-специално жълтъците). Спокойно можете да се наслаждавате и на следните плодове и зеленчуци: ярки зеленчуци като спанак, маруля, магданоз, домати или моркови, оранжеви и жълти плодове (кайсии, пъпеши, манго и др.).

СЪВЕТИ

Около 6-ия месец ви препоръчваме с вашия партньор да отидете на училище за бременни, за да започнете да се подготвяте за раждането на бебето си, особено ако това е първото ви бебе (или ако вашето първо бебе е родено преди няколко години!). Ще научите за раждането, за облекчаване на болката, дишане и техники за релаксация. Посещение на родилна зала, упражнения за фитнес по време на бременност и много други наистина полезни неща също могат да бъдат включени в програмата. Училищата за бременни са идеалната възможност да се запознаете с други майки или двойки. С кого по-добре да споделите своя опит?

Прочетете повече

Изберете конкретна седмица

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • Научете повече за храненето на детето
  • Изпробвайте практически апликации
  • Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Отзиви за статията

0 отзиви