Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X
боси крака на мъж и жена

Бременност: седмица 16

 

Ако можете да наблюдавате растящото бебе вътре във вас, ще видите, че той/тя вече смуче палеца си! Рефлексът за сучене също е развит. Прочетете повече за тази седмица.

четвъртък, март 29, 2018

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Ретините на вашето мъниче започват да функционират през тази седмица. Не се опитвайте да излагате корема си на ярки светлини, за да видите дали бебето ви реагира - неговиите нервни окончания все още не са достатъчно узрели и сетивните му органи все още са прекалено крехки, за да бъдат стимулирани по този начин. Възможно е да почувствате за първи път, че бебето ви се движи (или през следващите седмици). Тези движения са все още много леки, така че не очаквайте огромни усещания. Бъдете нащрек за това, което усещте като пеперудите в корема или малки мехурчета. Това е вълнуващо и прекрасно! Когато се случи не се притеснявайте, ако все още не сте го почувствали - също не се притеснявайте - всяко бебе расте с различна скорост. Бебето ви е точно там, където е трябвало да бъде!

ВАШЕТО ТЯЛО

Ако изпитвате необределима жажда или глад може би се чудите дали не ви липсват хранителни вещества. Не, това е просто свързано с хормоните и е страничен ефект от бременността. Вероятно сте забелязали, че някои храни изглеждат "различни" или по-малко апетитни. Други обаче ги чувствате като незаменими! Добре дошли, това е вашето "ново" тяло, докато сте бременна. Просто направете всичко възможно да консумирате "умерени" количества. Опитайте балансирано да се грижите за себе си и съответно за вашето дете.

ХРАНЕНЕ

Когато сте бременна, Витамин А е важен, но в точната дозировка, нито прекалено много, нито твърде малко. При балансирано хранене би трябвало да си набавяте достатъчно количество и няма нужда да приемате добавки. Но внимавайте, защото прекомерните количества може да бъдат вредни за развитието на вашето бебе. Ще успеете да набавите нужното количество от Витамин А със следните храни: мляко, сирене, масло и яйца (по-специално жълтъците). Спокойно можете да се наслаждавате и на плодове и зеленчуци като спанак, маруля, магданоз, домати или моркови, както и оранжеви или жълти плодове (кайсии, пъпеши, манго и др.).

СЪВЕТИ

Около 6-ия месец ви препоръчваме с вашия партньор да отидете на училище за бременни, за да започнете да се подготвяте за раждането, особено ако това е първото ви дете (или е изминал доста дълъг период от вашето първо дете). Ще научите за раждането, за облекчаване на болката, дишане и техники за релаксация, посещение на родилна зала, упражнения за фитнес по време на бременност и много други наистина полезни неща също могат да бъдат включени в програмата. Науката и медицината се развиват скорострелно и вие трябва да сте запознати с всичко. Училищата за бременни са идеалната възможност да се запознаете с други майки или двойки. С кого по-добре бихте могли да споделите своя опит?

Прочетете повече

Изберете конкретна седмица

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • benefit 1Научете повече за храненето на детето
  • оранжев настолен звънец изображениеИзпробвайте практически апликации
  • център на обслужване оранжево логоПолучете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.