Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X
бременна жена държи ръцете на стомаха

Бременност: седмица 17

 

Теглото на плода е около 150 грама и всеки ден все повече и повече започва да прилича на „истинско“ бебе. Прочетете повече за тази седмица.

четвъртък, март 29, 2018

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Много промени настъпват през тази седмица. Развитието на невроните продължава, както и съзряването на нервната система. Кожата му все още е много тънка и доста прозрачна, малки кръвоносни съдове могат да се видят през нея. Започва образуването на миелиновата обвивка на нервните влакна на гръбначния мозък. Това е изолационна обвивка, изградена от вещество богато на липиди, което позволява добро протичане на нервния имулс. Тънкото черво на бебето продължава да се развива и вече е позиционирано на точното място в коремната кухина. Всичко е както трябва да бъде.

ВАШЕТО ТЯЛО

Може би сте чували истории от по-възрастни жени за падане на зъбите по време на бременност и подобни. Добра новина: това е остаряла глупост! Ако сте били слаба или сте била бременна непосредствено преди текущата ви бременност е по-вероятно да няма видими признаци, че сте бременна. Но това е времето, когато панталоните или полите стават трудни за закопчаване, а талията и ханшът ви променят своите форми. Очевидно не всяка жена е доволна от тези промени. Най-добрият начин да се справите с това е да останете в добра форма, като това трябва да бъде одобрено и от вашия лекар. Това ще ви помогне още по-бързо да се върнете отново във форма след раждането.

ХРАНЕНЕ

Мазнините и незаменимите мастни киселини са от съществено значение за вашата диета. Малцина от нас са изложени на риск да не получат достатъчно. Ето някои практически съвети за прием на мазнини. По време на готвене, не се притеснявайте да използвате мазнини. Обикновено една супена лъжица масло е напълно достатъчна. Може да използвате и различни начини на готвене (пара, печене и др.). Това ще ви помогнат да контролирате по-добре приема на мазнини. Също така, избирайте "добри" сурови масла за салатения сос. Някои от тях са незаменими източници на есенциални мастни киселини за вас и вашето бебе, като рапично, орехово масло и др. Есенциални мастни киселини са тези, които организма ни сам не може да синтезира и се налага набавянето им от храната. Те също така са важни за развитието на целия организъм на бебето.

Прочетете повече

Изберете конкретна седмица

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • benefit 1Научете повече за храненето на детето
  • оранжев настолен звънец изображениеИзпробвайте практически апликации
  • център на обслужване оранжево логоПолучете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.