MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

17 Гестационна седмица

Теглото на плода е около 150 грама и всеки ден все повече и повече започва да прилича на „истинско“ бебе. Прочетете повече за тази седмица.

2минути За четене Мар. 29, 2018

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Много промени настъпват през тази седмица. Развитието на невроните продължава, както и съзряването на нервната система. Кожата му все още е много тънка и доста прозрачна, малки кръвоносни съдове могат да се видят през нея. Започва образуването на миелиновата обвивка на нервните влакна на гръбначния мозък. Това е изолационна обвивка, изградена от вещество богато на липиди, което позволява добро протичане на нервния имулс. Тънкото черво на бебето продължава да се развива и вече е позиционирано на точното място в коремната кухина. Всичко е както трябва да бъде.

ВАШЕТО ТЯЛО

Може би сте чували истории от по-възрастни жени за падане на зъбите по време на бременност и подобни. Добра новина: това е остаряла глупост! Ако сте били слаба или сте била бременна непосредствено преди текущата ви бременност е по-вероятно да няма видими признаци, че сте бременна. Но това е времето, когато панталоните или полите стават трудни за закопчаване, а талията и ханшът ви променят своите форми. Очевидно не всяка жена е доволна от тези промени. Най-добрият начин да се справите с това е да останете в добра форма, като това трябва да бъде одобрено и от вашия лекар. Това ще ви помогне още по-бързо да се върнете отново във форма след раждането.

ХРАНЕНЕ

Мазнините и незаменимите мастни киселини са от съществено значение за вашата диета. Малцина от нас са изложени на риск да не получат достатъчно. Ето някои практически съвети за прием на мазнини. По време на готвене, не се притеснявайте да използвате мазнини. Обикновено една супена лъжица масло е напълно достатъчна. Може да използвате и различни начини на готвене (пара, печене и др.). Това ще ви помогнат да контролирате по-добре приема на мазнини. Също така, избирайте "добри" сурови масла за салатения сос. Някои от тях са незаменими източници на есенциални мастни киселини за вас и вашето бебе, като рапично, орехово масло и др. Есенциални мастни киселини са тези, които организма ни сам не може да синтезира и се налага набавянето им от храната. Те също така са важни за развитието на целия организъм на бебето.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето