MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

18 Гестационна седмица

Множество промени се случват през 18-та седмица - от увеличаване на броя на нервни клетки до формиране на пръстовите отпечатъци. Прочетете повече за тази седмица.

3минути За четене Мар. 29, 2018

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Един невероятен факт за бременността през тази седмица е, че броят на нервните клетки на вашето бебе е между 12 и 14 милиарда! Сърцето му вече е достатъчно голямо, за да можем да се чуе с обикновен стетоскоп, поставен върху корема. Мускулите му стават все по-силни и движенията по-енергични, така че ако не сте усетили, че бебето ви "танцува", то скоро ще го усетите. Всичко зависи от темперамента на вашето бебе. Други неща, които се случват - има нокти по пръстите на ръцете си и започват да се формират пръстовите му отпечатъци.

ВАШЕТО ТЯЛО

Невероятно е да потупвате корема си и да знаете, че там има човече, което расте. И като си представяте, че си взаимодействате с този малък човек, това е невероятно, нали? Може би знаете пола на детето. Или сте решили да изчакате до раждането, за да разберете. Така или иначе, почти е време за втория ултразвук. Този път вашият лекар може да провери освен дали детето ви се развива добре, също и дали е момиче или момче. Не се разочаровайте, ако искате да знаете, но все още нищо не се вижда. Ако вашето дете не се е завъртяло подходящо, дори най-опитния гинеколог не може да разпознае пола му.

ХРАНЕНЕ

За съжаление, бременността може да попречи на нормалното движение на червата ви. За да подпомогнете перисталтиката можем да допълните менюто си с фибри, плодове, зеленчуци и достатъчно вода. Пресни или варени зеленчуци, плодове и много пълнозърнести храни могат да направят чудеса. Въпреки това, бъдете внимателни с трици или пълнозърнест хляб, ако не сте свикнали с тях, защото твърде много могат да раздразнят червата. Пийте достатъчно (2 литра течност на ден), за да хидратирате и улеснявате "транзита". И опитайте да започнете деня си с чаша вода или прясно изцеден портокалов сок от грейпфрут (не премахвайте пулпата). Накиснете си сушени сливи през нощта, за да омекнат и ги добавете към закуската с кисело мляко - те имат безопасно разхлабващо действие и могат да помогнат при проблемните функции на перисталтиката. Ако въпреки тези малки съвети, притесненията ви продължават, консултирайте се с вашия лекар. Преди всичко не приемайте разхлабителни.

СЪВЕТИ

Знаете, че трябва да консумирате много богати на Калций храни, за да подсилите костите си и тези на вашето бебе. Но какво да направите в случай на непоносимост към лактозата? Просто трябва да сте по-идейни, за да задоволите нуждите си. Много хора с лактозна непоносимост все още могат да продължат да ядат сирене или кисело мляко (лактозата се отстранява до голяма степен по време на производството, метаболизира се от "добри" бактерии, които ферментират с млечна киселина). Съществуват и безлактозни млека. Освен млечните продукти, добър източник на Калций са тъмните листни зеленчуци (включително морски водорасли) и сушени бобчета.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето