Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X

Бременност: седмица 18

(0 отзиви)

Множество промени се случват през 18-та седмица, от умножаващите се нервни клетки до началото на пръстовите отпечатъци. Прочетете повече за тази седмица.

четвъртък, март 29, 2018

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Един невероятен факт за бременността през тази седмица е, че броят на нервните окончания на вашето бебе е между 12 и 14 милиарда! Сърцето му вече е достатъчно голямо, за да можем да го чуем с обикновен стетоскоп, поставен върху стомаха. Мускулите стават все по-силни и движенията му по-енергични, така че ако не сте усещали, че бебето ви все още танцува, то скоро трябва да усетите. Всичко зависи от темперамента на вашето бебе. Други неща, които се случват - има нокти по пръстите на ръцете си и започват да се появяват пръстови отпечатъци.

ВАШЕТО ТЯЛО

Невероятно е да потупвате корема си и да знаете, че там има човече, което расте. И когато си представяте, че си взаимодействате с този малък човек - как ще се усмихва, как ще изглеждат - това е доста невероятно, нали? Може би знаете пола на детето ви. Или може би чакате до раждането му да разберете. Така или иначе, почти е време за второто ултразвуково сканиране. Този път вашият лекар може да провери дали детето ви се развива добре, но също и дали е момиче или момче. Не се разочаровайте, ако искате да знаете, но все още нищо не може да се види. Ако вашето дете не е завъртяно "правилно" дори най-опитния гинеколог не може да разпознае пола му.

ХРАНЕНЕ

За съжаление, бременността може да попречи на нормалното движение на червата. Не можем да го опишем достатъчно: диета, богата на фибри, може да помогне. Пресни или варени зелени зеленчуци, плодове и много пълнозърнести храни могат да направят чудеса. Въпреки това, бъдете внимателни с трици или пълнозърнест хляб, ако не сте свикнали с това, защото твърде много могат да раздразнят червата. Пийте достатъчно (2 литра течност на ден), за да хидратирате и улеснявате "транзита". И опитайте да започнете деня си с чаша вода или свеж портокал или сок от грейпфрут. Накиснете си сливи през нощта, за да омекнат и да се насладите на закуска с кисело мляко - те не са безопасно разхлабващо действие и могат да помогнат с мързеливите функции на червата. Ако, въпреки тези малки съвети, вашите притеснения продължават, консултирайте се с вашия лекар. Преди всичко не приемайте разхлабителни.

СЪВЕТИ

Казано ви е да консумирате много богати на калций храни, за да подсилите костите си и тези на вашето бебе, но какво правите в случай на непоносимост към лактоза? Просто трябва да сте по-идейни, за да задоволите нуждите си. Много хора с лактозна непоносимост все още могат да продължат да ядат сирене или кисело мляко (лактозата се отстранява до голяма степен по време на производството, метаболизира се от "добри" бактерии, които ферментират с млечна киселина). Съществуват и млека, редуцирани с лактоза. Освен млечните продукти, тъмните и листни зеленчуци (включително "морски зеленчуци" - морски водорасли) и сушени бобчета също са големи източници на калций.

Прочетете повече

Изберете конкретна седмица

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • Научете повече за храненето на детето
  • Изпробвайте практически апликации
  • Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Отзиви за статията

0 отзиви