MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

19 Гестационна седмица

В тази седмица теглото на плода е около 335 гр - претегли грейпфрут в ръката си и ще разбереш колко тежи. Прочетете повече за тази седмица.

6минути За четене Апр. 10, 2024

През 19 гестационна седмица от бременността вътрешните системи и органи на вашето бебе работят по-ефективно. То все още тренира движението, тренира и белите дробове. Размерът му наподобява плод манго. Хормоните все още имат огромно влияние върху вашето здраве и благополучие. Те могат да бъдат причина за повишен риск от инфекция на пикочните пътища или повишена хрема. Ако нещо ви притеснява, консултирайте се с Вашия лекар.  

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕ 

Относно развитието на плода се случват много неща, и въпреки че бебето ви е доста активно, също така и спи много. До 20 часа на ден! Не е задължително да спазва вашия режим и може да ви събуди през нощта, когато се движи неспокойно. Опитайте се внимателно да погалите корема си и да му поговорите, това ще го успокои и може би и двамата ще успеете да заспите отново. Тъй като той/тя не е много голям/а, има много място, за да движи ръцете и краката си, да рита, да се върти и да прави салта. За да промени позицията си, то натиска краката си срещу стената на матката. Ето защо понякога виждате подутини на корема си през 19 гестационна седмица. Не забравяйте да я докоснете, за да покажете на бебето, че сте там!

През 19 гестационна седмица от бременността белите дробове на вашето бебе са почти напълно развити. 

Вярно е, че то все още не може да диша, но до деня на раждането ще погълне амниотична вода, което ще му позволи да тренира всички мускули, необходими в процеса на дишане. 

До средата на втория триместър на бременността кръвоносната система на бебето вече функционира нормално, както и повечето други вътрешни системи и органи. При момчетата сега се образуват тестиси, които започват секрецията на тестостерон. Също така, при момичетата се развиват яйчнциците.

19 гестационна седмица

Бебето през 19-та седмици от бременността е с размери 15,3 см и тежи 240 грама.

ВАШЕТО ТЯЛО

Въпреки, че вашето тяло върши своята работа почти на автопилот, все още има няколко неща, за които трябва да се погрижите в периода на 19 гестационна седмица. Ако все още не сте го направили, обсъдете с вашия гинеколог при следващия ви преглед как и къде искате да раждате. Болниците обикновено предлагат информационни срещи за бъдещите родители, за да можете да си създадете впечатление за медицинското заведение. Това може да ви помогне и да направи решението по-лесно!

През 19-та седмица от бременността - дори ако сте висок или атлетичен човек - коремът ви вече е забележимо закръглен. Матката непрекъснато се разширява и сега се намира точно под пъпа. Поради това все още може да изпитате неприятно и дори болезнено издърпване в слабините. Това са вашите връзки, опънати от нарастващата ви матка. 

Важно

Масажите могат да помогнат за облекчаване на болката в слабините. Можете да ги направите сами, легнали. Легнете, огънете крака си в коляното и нежно масажирайте възпаленото място. 

19-та седмица от бременността – на какво да обърнете внимание? 

Сърбяща кожа на стомаха – коремът ви расте с всяка изминала седмица, към което кожата също трябва да се адаптира. Оттук и напрежението му, което много често е придружено от постоянен сърбеж. Възможно е това да бъде първият сигнал за появата на стрии по кожата ви. 

Грижа за кожата на корема с препарати против стрии, предназначени за бременни жени. Въпреки това, редовното овлажняване е от решаващо значение. Най-малко два пъти на ден нанесете крем за тяло или масло върху  кожата на корема. Това е най-добрата ежедневна грижа за кожата на тялото ви. 

  

Инфекции на пикочните пътища – хормоналните промени, които настъпват в тялото на бременната жена, карат бактериите да получат отлични условия за развитие. Сред симптомите на инфекции на пикочните пътища могат да се отбележат често желание за уриниране, коремна болка, притискане и парене при уриниране, както и наличието на кръв в него. 

Ако забележите някакви тревожни симптоми, консултирайте се с Вашия лекар. Нелекуваните инфекции на пикочните пътища заплашват с усложнения, например под формата на пиелонефрит. Ако инфекцията не е тежка, Вашият лекар може да препоръча приемането на лекарства без рецепта. Понякога обаче е необходимо да се използват антибиотици. 

Ринит – известен като хрема. През 19 седмици от бременността това може да бъде симптом на настинка, но и друг ефект от хормоналните промени. Повишените нива на естроген и прогестерон провокират увеличаване на кръвния поток през носната лигавица, подуването му, а понякога и производството на водниста секреция. 

Ако ринитът е придружен от кашлица, треска, усещане за отпадналост и неразположение, не забравяйте да посетите лекар. Във вашето състояние е по-добре да се консултирате дори за най-малките инфекции и настинки. Не приемайте никакви лекарства, без да се консултирате с Вашия лекар. За съжаление, няма чудодейно лекарство за хрема, причинена от хормонални промени. Можете само да опитате да овлажните въздуха в къщата, особено по време на отоплителния период. 

19-та седмица от бременността – как да се грижите за себе си? 

Приемайте към зелени, жълти и оранжеви зеленчуци по време на цялата бременност в диетата ви не трябва да липсват зеленчуци 
и плодове, които са безценен източник на витамини и микроелементи. Въпреки това, някои групи от тях са особено важни за вас. Зелените зеленчуци като маруля, спанак или броколи съдържат много фолиева киселина, необходима за правилното развитие на детето. От своя страна, в жълти и оранжеви зеленчуци – моркови, чушки, тиква – можете да намерите големи количества витамин А. Той е необходим за правилното зрение и регулира растежа на епителната тъкан. 

Известно е, че излагането на кожата на слънце е от съществено значение за синтеза на витамин D, но всеки човек- и особено бременна жена - трябва да го прави много разумно. Дългото лежане на слънце може да причини главоболие, прегряване на тялото и дори припадък. Поради хормоналните промени сега е по-вероятно да развиете слънчево обезцветяване, което за съжаление е необратимо. Затова използвайте кремове с високи UV филтри и използвайте шапка. 

ХРАНЕНЕ по време на бременността 

Месо или риба? Ако нямате проблем с теглото, можете да ядете почти всичко. Уверете се, че се храните разнообразно и балансирано и се наслаждавайте (стига да знаете, че тези храни са добре за консумиране, докато сте бременна). Ако трябва да контролирате теглото си, изберете по-леко месо като заек, птици без кожа, и чисти червени меса. Ако харесвате риба, купете си, дори и да са мастни. Тези мазнини съдържат незаменими мастни киселини и са от съществено значение за развитието на мозъка на вашето бебе в развитието му през 19 гестационна седмица. Както вече казахме, просто не забравяйте да разнообразявате видовете риба. Малките риби, като сардини и скумрия, съдържат по-малко живак, отколкото големите, като например сьомга или риба тон. Ключовата дума е количество. Общо 120 до 150 грама на ден животински протеин е достатъчно, за да отговори на вашите нужди.

СЪВЕТИ

Ура! Вие сте в средата на вашата бременност. Поздравления! Разбира се, както всички бъдещи майки, имате много въпроси без отговор - например, какво се случва от този момент нататък. Ето защо си заслужава да отидете на училище за бременни. Знаейки за по-детайлно за нещата, които се случва във и около вас ще ви помогне да бъдете по-сигурна в себе си. Разговорът с други майки и родители също е особено полезен.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето