Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X

Бременност: седмица 20

(0 отзиви)

Има толкова много промени, които се случват в корема ви тази седмица, че може би ще искате да поспите малко, след като прочетете за тях! Прочетете повече за тази седмица.

четвъртък, март 29, 2018

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Бебето ви расте все по-бързо, особено когато става въпрос за развитието на мозъка, което в момента е доста ускорено. Тялото му наистина е нараснало, което прави главата му да изглежда по-малка сега. Ако бебето ви е момиче, яйчниците са снабдени с достатъчно примитивни клетки, за да произвеждат 6 милиона яйцеклетки! Но от този етап на развитие, този брой ще започне да намалява, като при раждането ще са около 1 милион. Панкреасът му започва да произвежда инсулин, хормон, който ще регулира нивата на захарта в кръвта през целия му живот. Също така панкреасът позволява на тялото на бебето да използва захар и мазнини за растежа, който се ускорява в този период, и да я складират подкожно до раждането. Умни са, нали?

ВАШЕТО ТЯЛО

Усещате ли бебето ви да се движи вече? Какъв прекрасен момент! За да се насладите най-много от това, легнете или седнете и се отпуснете. Тогава ще можете да почувствате тласъците най-ясно. Когато се движите, всъщност вие приспивате детето си. И той или тя все още спи до 20 часа на ден. Повечето бебета имат най-активната си фаза вечер между 8 и 11 ч. Но все пак ще ви трябва известно търпение, за да можете да установявате правилно движенията. В началото вероятно няма да почувствате нищо повече от леко потрепване. Ритниците срещу корема стават съвсем ясни от 25-ата седмица нататък. И това ще бъде няколко седмици, преди бащата да може да преживее този велик момент.

ХРАНЕНЕ

Вероятно са ви казали за важността на флуорида както за вашите зъби, така и за зъбите на вашето бебе. Приемането на флуорид по време на бременност може да защити зъбите на вашето дете. Добрата новина? Съвременните хранителни навици ни помагат да си набавяме флуор. Консумирането на минерална вода, много риби и зелени зеленчуци като маруля и спанак (някои плодове също го съдържат, особено ябълките). Моля да се консултирате с вашия педиатър.

СЪВЕТИ

Котките са получили лоша слава по отношение на бременни жени. Може ли вашата котка да предаде потенциално опасното заболяване токсоплазмоза на бебето? Макар, че не е необходимо да изпратите  домашния си любимец далеч до раждането на бебето, трябва да вземете определени предпазни мерки, особено ако котката ви е млада. Котешките фекалии наистина могат да предават токсоплазмоза. Това е доста често и повечето жени я развиват, без дори да осъзнават. Силно опасно за нероденото ви бебе, дори фатално, за да избегнете риска, да поверите цялата поддръжка на котките на трети човек и да миете редовно ръцете си, след като докоснете котката си.

Прочетете повече

Изберете конкретна седмица

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • Научете повече за храненето на детето
  • Изпробвайте практически апликации
  • Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Отзиви за статията

0 отзиви