MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

20 гестационна седмица

Има толкова много промени, които се случват в корема ви тази седмица, че може би ще искате да поспите малко, след като прочетете за тях! Прочетете повече за тази седмица.

7минути За четене Ноем. 6, 2023

Седмица 20 е средата на 5-ия месец от бременността. Вашето бебе расте все по-бързо и по-бързо - до 40-та седмица то ще е увеличило теглото си десетократно. Бебето е също толкова активно, колкото и преди, но движенията му стават все по-добре координирани. На 4D ултразвук можете да видите бебето си да се върти наоколо и да прави смешни физиономии. През този период все по-видими са различните части на малката уста: очите, които все още са затворени, ушите, носът и устата. Сега косата на бебето също започва да расте. 

Развитие на бебето – 20-та седмица от бременността 

Бебето ви расте все по-бързо, особено когато става въпрос за развитието на мозъка, което в момента е доста ускорено. Тялото му наистина е нараснало, което прави главата му да изглежда малко по-малка. Ако бебето ви е момиче, яйчниците са снабдени с достатъчно първични клетки, от които ще се развият 6 милиона яйцеклетки! Но от този етап на развитие в утробата броят им ще започне да намалява, като при раждането ще са около 1 милион. Панкреасът започва да произвежда инсулин, хормон, който ще регулира нивата на захарта в кръвта през целия живот. Също така активирането на панкреаса позволява на тялото на бебето да използва бъглехидрати и мазнини за растежа си, който се ускорява в този период и да ги складират подкожно до раждането.

През 20 гестационна седмица от бременността зъбните пъпки се появяват във венците на бебето, но те ще станат видими само по време на периода на никнене на зъби. 

Вкусовите рецептори вече започват да функционират ефективно и бебето ви вече може да вкуси околоплодните води. Дали вкусът за него ще бъде сладък, солен, горчив- зависи от вашата диета. Вкусът на околоплодните води също влияе върху това колко често и интензивно детето ви ще ги поглъща – колкото по-сладки са водите, толкова по-бавно ще бъде това. 

В допълнение към усещането за вкус, сетивата за слух, зрение и допир също стават чувствителни. От 4-ия месец на бременността бебето ви показва повишена реакция към звуците - сега може да разпознае гласа и сърдечния ви ритъм, например. Така че говорете с него, разказвайте му приказки, пускайте музика. От голямо значение е пеенето на майката, говоренето с бебето и грижата да се избегне шумната обстановка.Деликатната кожа на бебето е покрита с мазна фетална течност, така наречената vernix caseosa, която предпазва бебето от околоплодните води.  Слузта е смес от секрети от мастните жлези на бебето и ексфолиран епидермис. 

20 гестационна седмица

Бебето през 20-та седмица от бременността вече е доста голямо: измерва се около 25,6 см и тежи приблизително 300 грама. 

ВАШЕТО ТЯЛО

Усещате ли вече бебето ви да се движи? Какъв прекрасен момент! За да се насладите на това, легнете или седнете и се отпуснете. Тогава ще можете да почувствате тласъците най-ясно. Когато се движите, всъщност вие приспивате детето. А той или тя все още спи до 20 часа на ден. При повечето бебета най-активната си фаза е вечер между 8 и 11 ч. Но все пак ще ви трябва известно търпение, за да се научите да различавате движенията. В началото вероятно няма да почувствате нищо повече от леко потрепване. Ритниците срещу корема стават съвсем ясни от 25-ата седмица нататък. И ще минат няколко седмици, преди бащата да може да преживее този велик момент!

Как се променя тялото ви? 

През 20 гестационна седмица, коремът ви ще започне да расте бързо. По това време телесното ви тегло ще се е увеличило с около 5-6 килограма. Може би вече забелязвате първите следи от линия на бременността на корема си, така наречената linea negra. Това се случва при повечето жени в резултат на увеличаване на количеството меланин в кожата, чието производство се увеличава през втория триместър. Това може да се прояви в потъмняване на кожата и обезцветяване, което със сигурност ще забележите. Всички бенки и лунички също ще станат видими. След раждането тези промени ще изчезнат в рамките на няколко месеца. 

Въпреки че това е само вторият триместър, може да започнете да усещате контракциите на Бракстън-Хикс, които подготвят матката ви за раждане. Не се страхувайте от това – всяка бъдеща майка го усеща. Те обикновено траят няколко десетки секунди. 

Под въздействието на прогестерона, секретиран от плацентата, се развиват млечните жлези, които между 16-та и 22-ра седмица от бременността започват да произвеждат коластра, т.е. първото мляко. Ако през това време забележите капки мляко, които текат от гърдите ви и чувствате, че гърдите ви са се увеличили, това е знак, че всичко е наред. 

20-та седмица от бременността – на какво да обърнем внимание? 

Все още ще бъдете придружени от симптоми, известни от предишните седмици - подуване, прекомерно вагинално течение, често уриниране и храносмилателни нарушения. Може да се появи и замаяност и безсъние. Какво заслужава вашето специално внимание на този етап от бременността? 

Хипертонията - известна също като гестоза или отравяне при бременност - може да се появи след 20 гестационна седмица от бременността. Симптом на гестоза е повишено кръвно налягане (140/90 mm Hg или по-високо), което може да бъде придружено от главоболие и подуване. 

Месечните посещения при лекар, кръвното налягане и телесното тегло са важни. Отдихът на открито, физическата активност и диетата с ниско съдържание на сол също са важни. Още през първия триместър, по време на ултразвуково изследване между 11-та и 14-та седмица, се оценява първоначалният риск от хипертония по време на бременност. Ако сте изложени на повишен риск от развитие на хипертония по време на бременност, Вашият лекар може да предпише ацетилсалицилова киселина като превантивна мярка. 

Стрии – растящият корем ще бъде тест за еластичността на кожата ви. Кожата се разтяга много бързо, което може да доведе до появата на стрии по гърдите, корема и бедрата. Това е резултат от счупването на колагеновите и еластиновите влакна. 

Струва си да се предотвратят стриите и профилактично да се грижите за кожата със специални препарати, предназначени за майки. Също така си струва да следвате диета, богата на витамини и минерали, включително много важния цинк. Масажите също могат да помогнат. 

Chloasma gestationalis – известен също като мелазма, е тъмно обезцветяване, което може да се появи на лицето в резултат на повишено производство на меланин. 

Използвайте слънцезащитни продукти и избягвайте прекомерното излагане на слънчевите лъчи. 

Пъп – матката непрекъснато расте. Дъното й достига височината на пъпа, поради което коремът се стяга и пъпът ви става все по-изявен. Може да се случи, така че прекомерното разширяване на пръстените му ще доведе до херния на бременността. 

Всички промени, които ви притесняват, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Ако се появи херния, специалист може да ви насочи към хирург. 

20-та седмица от бременността – как да се грижите за себе си? 

Диета по време на бременност 
Може да имате повишен апетит през цялото време, така че постоянно се грижете за ежедневното си меню. Диетата ви трябва да бъде разнообразна и да отчита всички групи хранителни продукти.  

Важно

Вероятно са ви казали за важността на Флуора както за вашите зъби, така и за зъбите на вашето бебе. Приемането на флуорид по време на бременност може да защити зъбите на детето. Добрата новина? Съвременните хранителни навици ни помагат да си набавяме достатъчно количество флуор, а именно консумирането на минерална вода, много риби и зелени зеленчуци като маруля и спанак (някои плодове като ябълките). Ако имате въпроси или притеснения относно приема на достатъчно количество Флуор се консултирате с вашия лекар.

Отпуснете се преди лягане 
През този период може да имате проблеми със заспиването. Коремът непрекъснато расте и понякога затруднява приемането на удобна позиция за сън. Добре е да се погрижите за релаксация преди лягане. Специална възглавница във формата на кроасан също може да помогне, която се поставя под гърба или краката по време на сън. 

През 5-ия месец на бременността започват да се формират музикалните вкусове на бебето. Бебетата, както преди, така и след раждането, предпочитат произведенията на Вивалди и Моцарт – проучванията показват, че класическата музика ги успокоява и има релаксиращ ефект върху тях. 

СЪВЕТИ

Котките са получили лоша слава по отношение на бременните жени. Може ли вашата котка да предаде потенциално опасното заболяване токсоплазмоза на вашето бебе? Макар, че не е необходимо да изпратите домашния си любимец далеч до раждането на бебето, трябва да вземете определени предпазни мерки, особено ако котката ви е млада. С котешките фекалии наистина могат да стане предаване на токсоплазмоза. Това се случва доста често и повечето жени я развиват, без дори да осъзнават. Но това е силно опасно за нероденото ви бебе, дори фатално и за да избегнете риска оставете цялата грижа и поддръжка на котките на трети човек и миете редовно ръцете си след като докосвате котката.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето