MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

20 гестационна седмица

Има толкова много промени, които се случват в корема ви тази седмица, че може би ще искате да поспите малко, след като прочетете за тях! Прочетете повече за тази седмица.

3минути За четене Мар. 29, 2018

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Бебето ви расте все по-бързо, особено когато става въпрос за развитието на мозъка, което в момента е доста ускорено. Тялото му наистина е нараснало, което прави главата му да изглежда малко по-малка. Ако бебето ви е момиче, яйчниците са снабдени с достатъчно първични клетки, от които ще се развият 6 милиона яйцеклетки! Но от този етап на развитие в утробата броят им ще започне да намалява, като при раждането ще са около 1 милион. Панкреасът започва да произвежда инсулин, хормон, който ще регулира нивата на захарта в кръвта през целия живот. Също така активирането на панкреаса позволява на тялото на бебето да използва бъглехидрати и мазнини за растежа си, който се ускорява в този период и да ги складират подкожно до раждането. Умни са, нали?

ВАШЕТО ТЯЛО

Усещате ли вече бебето ви да се движи? Какъв прекрасен момент! За да се насладите на това, легнете или седнете и се отпуснете. Тогава ще можете да почувствате тласъците най-ясно. Когато се движите, всъщност вие приспивате детето. А той или тя все още спи до 20 часа на ден. При повечето бебета най-активната си фаза е вечер между 8 и 11 ч. Но все пак ще ви трябва известно търпение, за да се научите да различавате движенията. В началото вероятно няма да почувствате нищо повече от леко потрепване. Ритниците срещу корема стават съвсем ясни от 25-ата седмица нататък. И ще минат няколко седмици, преди бащата да може да преживее този велик момент!

ХРАНЕНЕ

Вероятно са ви казали за важността на Флуора както за вашите зъби, така и за зъбите на вашето бебе. Приемането на флуорид по време на бременност може да защити зъбите на детето. Добрата новина? Съвременните хранителни навици ни помагат да си набавяме достатъчно количество флуор, а именно консумирането на минерална вода, много риби и зелени зеленчуци като маруля и спанак (някои плодове като ябълките). Ако имате въпроси или притеснения относно приема на достатъчно количество Флуор се консултирате с вашия лекар.

СЪВЕТИ

Котките са получили лоша слава по отношение на бременните жени. Може ли вашата котка да предаде потенциално опасното заболяване токсоплазмоза на вашето бебе? Макар, че не е необходимо да изпратите домашния си любимец далеч до раждането на бебето, трябва да вземете определени предпазни мерки, особено ако котката ви е млада. С котешките фекалии наистина могат да стане предаване на токсоплазмоза. Това се случва доста често и повечето жени я развиват, без дори да осъзнават. Но това е силно опасно за нероденото ви бебе, дори фатално и за да избегнете риска оставете цялата грижа и поддръжка на котките на трети човек и миете редовно ръцете си след като докосвате котката.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето