MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

21 гестационна седмица

Въпреки че бебето сега тежи около 400 гр, вашето малко съкровище все още има достатъчно място в корема. И обича да го използва, когато не спи! Прочетете повече за тази седмицa

3минути За четене Мар. 29, 2018

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Сетивата на бебето за вкус и мирис продължават да се развиват. На този етап не му е нужно да ги използва, защото има вас! Те леко се стимулират от околоплодна течност. В нея има ароматни молекули от храната, която ядете и миризми на околната среда. Ето защо, след раждането бебето ще бъде привлечено от миризмата на кожата ви, кърмата ви, сладкият вкус (защото вкусът на околоплодна течност е сладка) и по-късно ще се разпознава храни, които консумирали редовно в края на бременността. Скоро мозъкът му ще бъде достатъчно зрял, за да запомни тези сетивни усещания и преживявания. Например, ако обичате средиземноморска храна с чесън или подправки, така може да въведете вашето бебе във вашата хранителна култура.


ВАШЕТО ТЯЛО

Представили ли сте си, че ще я усещате яката около врата ви твърде стегната? Е, "дебелият врат" е нещо нормална по време на бременност. Това е така, защото заедно с корема и гърдите набъбва и щитовидната жлеза. Това понякога може да означава, че няма да можете да закопчаете горното копче на ризата си. Но при толкова много промени настъпващи по време на бременността, това също варира при различните жени. И ще приключи скоро. Около 18-тата седмица, за да бъдем точни!
 

ХРАНЕНЕ

Вашето благополучие по време на бременността може да изисква ограничаване на някои храни. Усещате ли тежест в краката? Ако е лято или ако вашият апартамент или офис се затопля повече, това може да допринесе за лошото движение на кръвта във вените на крака ви. Започнете да пиете повече вода (1,5 до 2 литра на ден). Опитайте се да се движите редовно, например да ходите всеки ден по половин час пеша по маршрут с лек наклон, за да поддържате мускулния тонус в краката си. Друг вариант е, когато си почивате да повдигате краката си. Също така, опитайте когато спите да поставите възглавница между краката си и да сте обърнати на лявата си страна, за да облекчите натиска от бебето върху по-големите ви кръвоносни съдове. Можете също, докато сте в банята, да обливате краката си от глезена до коляното със студена вода. Не е много приятно, но доста ефективно!
 

СЪВЕТИ

Може би храносмилането ви е забавено. Това е неприятна и доста често срещана нежелана реакция от бременността и се дължи на хормоналните промени, които правят горната част на стомаха мързелив. Това прави по-лесно, от обикновено, стомашните киселини да навлязат в хранопровода и причиняват неприятното усещане, което изпитвате. Колкото по-голямо е детето, толкова повече натиска стомаха и увеличава този ефект!

Промяната в хранителните навици може да бъде от полза: разделете храненията на пет малки на ден, вместо три големи. Сдъвквайте храната добре. Друг трик, ако страдате от лошо храносмилане през нощта, е да повдигнете главата си, така киселината не може да се издигне толкова лесно.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето