MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

21 гестационна седмица

Въпреки че бебето сега тежи около 400 гр, вашето малко съкровище все още има достатъчно място в корема. И обича да го използва, когато не спи! Прочетете повече за тази седмицa

6минути За четене Ноем. 22, 2023

През 21 гестационна седмици от бременността може да изпитате различни неразположения. Вашето дете увеличава активността си все повече и повече. През почти целия втори триместър бебето провежда координирани мускулни тренировки. То все още има много място в матката, поради което се върти, движи ръцете и краката си и накланя главата си назад. Мозъкът на вашето бебе също се развива много интензивно през цялото време и благодарение на образуването на невронни връзки между този важен орган и мускулите, бебето ви започва да осъзнава какво прави. 

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО 

Сетивата на бебето за вкус и мирис продължават да се развиват. На този етап от 21 гестационна седмица не му е нужно да ги използва, защото има вас! Те леко се стимулират от околоплодна течност. В нея има ароматни молекули от храната, която ядете и миризми на околната среда. Ето защо, след раждането бебето ще бъде привлечено от миризмата на кожата ви, кърмата ви, сладкият вкус (защото вкусът на околоплодна течност е сладка) и по-късно ще се разпознава храни, които консумирали редовно в края на бременността. Скоро мозъкът му ще бъде достатъчно зрял, за да запомни тези сетивни усещания и преживявания. Например, ако обичате средиземноморска храна с чесън или подправки, така може да въведете вашето бебе във вашата хранителна култура.

Бебето на 21 седмици от бременността все още има затворени клепачи. 

Очните ябълки обаче вече са добре развити и детето започва да реагира на промените в интензитета на светлината. Въпреки че периодите на будност и сън на бебето са все по-ясно разделени, това не означава, че плодът спи, когато е тъмно. Често е обратното, защото не светлината го приспива, а вашите движения. Ако ходите през деня, дори люлеенето вкарва бебето във фазата на съня. 

Развитието на мускулите и чувствителността към допир, която се формира от 14-та седмица на бременността, стимулира мобилността и функциите на мозъка на бебето. Процесът на създаване на нови връзки между клетките все още продължава. Образуват се и връзки между невроните. Благодарение на тях мозъкът знае точно какъв сигнал да изпрати до тялото на детето, така че да направи специфично движение по безопасен и ефективен начин и да консумира възможно най-малко енергия. Това позволява на бебето, например, да разшири езика си и да практикува хващане и стискане на движения. 

На този етап от бременността започва производството на бели кръвни клетки, което ще помогне на бебето да се бори с инфекциите. Благодарение на това се развива имунната система. 

Бебето през 21 гестационна седмица от бременността също започва да наддава на тегло благодарение на натрупаната мастна тъкан.

21 гестационна седмица

Бебето вече тежи 360 г и е с размери около 26,7 см.

21-ва седмица от бременността – как се променя тялото ви? 

Тялото ви ще започне динамично да се подготвя за ролята на майка. Обиколката на бедрата може да се увеличи значително, за което е отговорен хормон, наречен релаксин. Той има релаксиращ ефект върху симфизата на пубиса, което прави раждането по-лесно за жената. Релаксинът е отговорен и за болката в областта на срамната симфиза и за някои заболявания на гърба. 

В тялото ви се случват хормонални промени през цялото време. Прогестеронът, естрогенът и пролактинът, дори по-силно, отколкото в предишните седмици, стимулират млечните жлези. Гърдите се уголемяват, зърната и ареолите им стават много по-тъмни, а потните жлези започват да приличат на папули. Многобройни обезцветявания могат да се появят по кожата на лицето и тялото през цялото време, особено след излагане на слънце. 

21-ва седмица от бременността – на какво да обърнете внимание? 

През 21 гестационна седмица от бременността могат да се увеличат случаите на неразположения и болка. Бебето расте и постоянно се подготвя за раждане. Дори по-интензивно от преди, може да почувствате болки в гърба, да имате проблеми със съня и киселини. Какво друго може да ви притеснява през това време? 

По-слабо зрение – хормоните са отговорни за отслабването на зрението, особено при жени, които са късогледи. Това обаче е напълно нормално. Всичко ще се върне към нормалното след бременността. 

Ако виждате "двойно" или виждате „точки“ пред очите си, струва си да отидете на лекар за допълнителни тестове. 

Подуването на краката също е естествен симптом. Краката ви могат да бъдат подути и натежали от излишни килограми, поради което обувките ви преди бременността могат да ви навредят. 

Струва си да купите малко по-големи обувки, които няма да причинят натиск. В идеалния случай те трябва да бъдат обувки с равна подметка. 

Суха кожа на стомаха – коремът ви расте през цялото време. Опънатата кожа може да стане суха много бързо, което ви кара да чувствате прищипване и сърбеж. 

Мажете корема с лосион, за да овлажните кожата. Естествените масла, като кокосово масло, работят най-добре. 

21-ва седмица от бременността – как да се грижите за себе си? 

Не стойте пред компютъра твърде дълго! 
Бременната жена не трябва да седи пред компютъра твърде дълго. Тя може да бъде пред компютъра за не повече от 50 минути наведнъж. След това време трябва да има 10-минутна почивка, включена в работното време. Как да си помогнете, докато работите? Когато седите, поставете възглавница под лумбалния гръбначен стълб. Краката трябва да бъдат огънати в коленете под прав ъгъл, така че целите крака да почиват на пода. Можете също така да се запасите на специална поставка за крака.  

Упражнявайте се, докато можете! 
Упражненията за бременни жени са идеален начин за укрепване на мускулите и намаляване на придружаващите бремеността болки в гърба. Дори една обикновена разходка може да окаже положително влияние върху тялото ви. Ако лекарят не вижда противопоказания, можете също редовно да правите упражнения по пилатес или да практикувате йога. Не можете да се упражнявате? След като се консултирате с Вашия лекар, можете да отидете на физиотерапевт, който може да ви помогне чрез масажи. 

Важно 

Околоплодната течност променя вкуса и мириса си в зависимост от храната, консумирана от майката. Плодовете карат водите да придобият сладък вкус, което влияе върху развитието на вкусовите функции. 

ХРАНЕНЕ

Вашето благополучие по време на бременността може да изисква ограничаване на някои храни. Усещате ли тежест в краката? Ако е лято или ако вашият апартамент или офис се затопля повече, това може да допринесе за лошото движение на кръвта във вените на крака ви около 21 гестационна седмица. Започнете да пиете повече вода (1,5 до 2 литра на ден). Опитайте се да се движите редовно, например да ходите всеки ден по половин час пеша по маршрут с лек наклон, за да поддържате мускулния тонус в краката си. Друг вариант е, когато си почивате да повдигате краката си. Също така, опитайте когато спите да поставите възглавница между краката си и да сте обърнати на лявата си страна, за да облекчите натиска от бебето върху по-големите ви кръвоносни съдове. Можете също, докато сте в банята, да обливате краката си от глезена до коляното със студена вода. Не е много приятно, но доста ефективно!

СЪВЕТИ

Може би храносмилането ви е забавено. Това е неприятна и доста често срещана нежелана реакция от бременността и се дължи на хормоналните промени, които правят горната част на стомаха мързелив. Това прави по-лесно, от обикновено, стомашните киселини да навлязат в хранопровода и причиняват неприятното усещане, което изпитвате. Колкото по-голямо е детето, толкова повече натиска стомаха и увеличава този ефект!

Промяната в хранителните навици може да бъде от полза: разделете храненията на пет малки на ден, вместо три големи. Сдъвквайте храната добре. Друг трик, ако страдате от лошо храносмилане през нощта, е да повдигнете главата си, така киселината не може да се издигне толкова лесно. Открийте още съвети за храненето по време на бременност.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето