MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

22 гестационна седмица

Ако можете да погледнете вътре, ще видите, че бебето ви смуче палеца си и рефлексът му за смучене се усъвършенства. Това е начинът, по който природата го подготвя за процеса на кърмене след раждането. Прочетете повече за тази седмица.

6минути За четене Ноем. 22, 2023

За вашето малко дете 5-ият месец от бременността е много важен. През последните седмици бебето ви вече е започнало да усеща вашето докосване, вкус, да разпознава звуци и да прави разлика между светло и тъмно. През следващата седмица той упражнява новопридобитите си умения и тренира новоразвитите си мускули. През това време бъдещата майка трябва особено да се грижи за комфорта на детето си. 

Развитие на бебето – 22-ра седмица от бременността 

Цветът на очите на бебето ви се определя около 22 гестационна седмица: ирисите му започват да получават своя пигмент, въпреки че очите му остават затворени. Но няма да знаете цвета на очите му до няколко седмици след раждането - много бебета изглеждат със сини очи при раждането, истинският оттенък става очевиден няколко седмици по-късно. В момента кожата му изглежда доста набръчкана, въпреки че е станала по-плътна и не е чак толкова прозрачна. Тялото на бебето е покрито с мазна защитна обвивка, наречена верникс казеоза, която се отделя от мастните жлези. Не се притеснявайте, тя ще изчезне!

22 гестационна седмица от бременността е моментът, в който бебето вече има мигли, вежди и фини косми. То може да прави физиономии, да се мръщи. Ноктите му също са развити. 

Голям брой бели кръвни клетки се произвеждат в тялото на бебето, което ще бъде полезно в борбата с инфекциите. В същото време черният дроб на бебето започва да разгражда билирубина. Това е съединение, образувано от разграждането на хемоглобина, получен от червените кръвни клетки. От своя страна панкреасът започва да произвежда инсулин и глюкагон – хормони, които са отговорни за метаболизма на въглехидратите в организма и контрола на нивата на кръвната захар.

22 гестационна седмица

В зависимост от скоростта на растеж, бебето в 22-ва седмица от бременността вече може да бъде със следните размери: 27,8 см и да тежи около 430 грама.

По това време бебето има напълно развити уши. Тяхната форма е уникална във всеки човек, така че вашето мъниче вече има първата си характеристика на този етап! 

22-ра гестационна седмица – как се променя тялото ви? 

Коремът ви вече е видимо закръглен през тази седмица. Матката става по-голяма и достига малко под пъпа. Тези промени могат да бъдат причина за все по-чести болки в същата област. Натискът върху кръвоносните съдове, който матката започва да упражнява, може да причини замаяност, задух по време на различни дейности и честа необходимост за уриниране. 

Увеличаването на телесното тегло засилва работата на потните жлези, превръщайки се в причина за повишено изпотяване. Това е естествено: това охлажда тялото ви и също така премахва вредните отпадъчни продукти. 

22-ра седмица от бременността – на какво да обърнем внимание? 

До 22 гестационна седмица ще забравите за гаденето завинаги. На негово място обаче могат да се появят нови неразположения. Какви? 

Подути венци – проблемите с венците могат да започнат много по-рано. През 22 седмица венците ви все още могат да болят и дори да кървят. 

Добра идея е да смените четката си за зъби с мека четка за зъби и да си миете зъбите с нежни, кръгови движения. Не се отказвайте от хигиената на устната кухина и не съкращавайте времето, необходимо за старателно миене на зъбите. Струва си да използвате зъбен душ – това е устройство, което почиства междузъбните пространства с помощта на течен изстрел под налягане. Напояването масажира венците и ги укрепва, като в крайна сметка намалява кървенето. 

Горещи вълни – прекомерното изпотяване и горещите вълни се дължат на бушуващите по това време хормони. Именно поради тях усещането за температура може да бъде леко нарушено. 

Носете дрехи, изработени от дишащи и естествени материали. Добре е да се обличате като лукче(многопластово), така ще можете да се адаптирате по-лесно към променящата се температура. 

Важно

В 5-ия месец на бременността бебето вече чува перфектно. Ето защо силните и внезапни звуци могат да го накарат да се тревожи и често да го събуждат от съня му. Така че, ако искате да си починете от ритниците на вашето бебе, осигурете му тишина и спокойствие. 

22-ра седмица от бременността – как да се грижите за себе си? 

Упражнявайте се преди раждането! 
Не забравяйте да упражнявате мускулите на Кегел през цялата бременност и особено сега, поради нарастващия размер на матката. С редовно стягане на мускулите и релаксация ще се подготвите за раждане. Мускулите на тазовото дъно ще бъдат по-гъвкави и освен това можете да избегнете проблема с уринарната инконтиненция по време на бременност и след раждане. 

Изберете продукти, които са полезни за вашето бебе Не забравяйте, че това, което ядете, влияе върху развитието на вашето мъниче. Във вашата диета не трябва да липсват продукти, богати на магнезий, калций и йод. Също така осигурете на организма витамини от група В. Техният дефицит може да повлияе негативно на развитието на детето. 

Още за храненето по време на бременността:  

Вашят корем става все по-голям. Тъй като бебето и всичко около него расте и става все по-тежко ще усещате все повече напрежение в гърба в периода на 22 гестационна седмица. Важно е, когато седите, стойката ви да бъде възможно най-изправена. Можете да се упражнявате, като опитате да балансирате книга на главата си. Когато вървите или стоите не позволявайте на таза ви да бъде в позиция по-наред от тялото, това ще облекчи напрежението на гръбнака. Ако ви се налага да седите твърде дълго, може да сложите малка възглавница зад гърба си, за да поддържате изправена стойката си. Това е времето да подобрите позата си: гърбът ви ще ви бъде "благодарен" по-късно.

Не пренебрегвайте наличието на нишестета във вашата храна през 22 гестационна седмица. Противно на общото вярване, те не ви правят дебели. Тези "бавно изгарящи" въглехидрати ще ви позволят да се почувствате по-силни и да обърнете гръб на апетита ви към сладкото. Те също така ви дават енергия, важна за вас и бебето. Ако трябва да контролирате теглото си, обърнете внимание на количеството и начина на приготвяне на храната. Избягвайте в ястията ви да има излишък от мазнини или маслени сосове. Хранителните продукти с нишесте са картофи, хляб, макаронени изделия, ориз, киноа и грис, както и бобови растения (боб, леща и др.) и почти всички те имат пълнозърнест вариант, който е за предпочитане.

СЪВЕТИ

Много от жените се притесняват докато са бременни дали са в границите на нормалните норми относно килограмите – дали са наддали достатъчно, прекалено много или прекалено малко. При всяка жена нарастването на теглото варира различно. Въпреки че само вашият лекар може да ви посъветва за най-здравословното тегло за вас, общите граници са: ако жената е с "нормално" тегло преди бременността наддаването с 8-14 кг е в нормите. Наддаването на тегло се счита за нормално, ако отговаря на следните критерии: от 1,4 до 1,8 кг през първото тримесечие и с около 0,5 кг седмично през второто тримесечие, което за двете тримесечия е приблизително около 6 кг. След това е добре наддаването да продължи с около 0,5 кг на седмица през седмия и осмия месец. А през деветия месец от бременността да падне до 0,5-1 кг, или общо 5 кг през последното тримесечие. Но както винаги, не забравяйте, че всеки случай е индивидуален!

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето