MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

23 гестационна седмица

Вашето бебе е с дължина 29 см от главата до петите и тежи приблизително 550 грама. Остават ви още 16 седмици! Прочетете повече за тази седмица.

2минути За четене Май 18, 2023

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

В тази седмица може да разберете пола на вашето бебе. Ако е момиче, тя вече има яйчници от няколко седмици. Ако е момче, той вече има пенис и простата. Въпреки, че тестисите му се образуват през втория месец, те все още са в коремната му кухина. Не се паникьосвайте, те ще слязат, когато трябва, независимо дали е преди раждането или през първите няколко месеца. Друга вълнуваща промяна е, че нервните клетки на мозъка на бебето сега офирмят т.нар. "сива материя".

ВАШЕТО ТЯЛО

Когато сте бременна дългите вани могат да бъдат прекрасни и релаксиращи, но те също могат да имат нежелан ефект за появата на контракции. Така че най-добре е да не прекалявате. Водата също така не трябва да бъде прекалено гореща, защото кръвното ви налягане може да бъде малко нестабилно. Така че най-добре да използвате ваната, когато не сте сама вкъщи, ако имате нужда от нещо.

ХРАНЕНЕ

Не прекалявайте с количеството на солта. Обикновенно с приема на месо, консерви, торти, предястия, чипс и "тежката ръка", която мнозина от нас имат при приготвянето на храната, консумираме два до три пъти повече сол отколкото е необходимо. Въпреки че, най-вероятно са ви посъветвали да внимавате с приема на сол, не би било добре да я премахнете от вашето меню. Натрият е от съществено значение за баланса на водата в тялото. Това равновесие може да бъде нарушено от хормоните на бременността и изисква подходящо прием, за да бъде ефективно и да се осигури хидратация.
Имайте предвид, че подходящото количество е много малко и не всеки ден, в противен случай може да се появи оток или хипертония. Ако имате някакви притеснения или въпроси, консултирайте се с вашия лекар.

СЪВЕТИ

Важно е да въвлечете партньора си в вашето ежеднение по време на бременността. Особено сега, когато събитията около бременността ви са малко по-спокойни в последния триместър. Отидетете заедно на преглед или на консултация при гинеколога. Планирайте обзавеждането на детската стая заедно. И ако е възможно, посетете училище за бременни, където ще получи ценна информация не само за самото раждане, но и за първите стъпки при отглеждане на бебето. Идеята е да се уверите, че вие ​​и вашият партньор отделяте достатъчно време, за да се запознаете и подготвите с всичко необходимо преди да се роди бебето. В момента не се грижите за бебе, а вашият корем все още ви "управлява". Помислете и как да се разтоварвате заедно, тези класически занимания, като например да отидете на кино, да посетите нов ресторант или дори да готвите заедно. Правете всичко, което ви сближава.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето