MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

24 Гестационна седмица

Усещате ли , че бебето ви реагира на различни шумове и ласки? Вие сте към края на втория триместър, когато започвате да усещате неговите реакции, така че бъдете нащрек. Прочетете повече за тази седмица.

6минути За четене Ноем. 28, 2023

До 24 гестационна седмица от бременността бебето вече заема цялото пространство в матката. То все още рита силно, поради което имате чувството, че става все по-силно и по-силно. Както и в предишните седмици, тялото на детето все още развива интензивно невронните си връзки. скелетът му вкостява и мускулите му укрепват. 

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО 

Вашето бебе получава все повече сигнали чрез мозъчните си рецептори от сетивните му органи и той/тя постепенно съхранява тези усещания - вкусовете на храната, която споделяте с него, аромата ви и др. Нещо повече, той започва да реагира на звуци. До сега бебето е свикнало с вашия звуков "пейзаж" - биенето на сърцето, дишането, дори къркоренето на стомаха ви и можеш да различи този звуков интериор от всички нови шумове идващи отвън като музика, гласът ви, този на баща му плюс всички останали шумове (знаете, че е умен!). Говорете с вашето бебе. Кажете му какво правите, виждате, чувате, дори какво чувствате. От раждането той/тя ще разпознава гласа ви, този на баща му, може би дори музиката, която сте слушали по време на бременността. 

Развитие на бебето – 24-та седмица от бременността 

Интензивните движения на очите, които вече се случваха преди, сега стават все по-координирани. 

Детето движи очите си нагоре, надолу и настрани. Въпреки че клепачите му все още са затворени, то получава светлина с различна интензивност. 

През това време бебето също подобрява уменията си за хващане, например като играе с пъпната връв. 

24-та седмица е и моментът, в който белите дробове на вашето бебе започват да произвеждат така нареченото повърхностно активно вещество. Това е вещество, което предотвратява прекомерното разтягане на алвеолите при всяко вдишване. Благодарение на него стените им не се слепват, когато издишвате.

24 гестационна седмица

От миналата седмица бебето не е пораснало много – бебето в 24-та седмица от бременността е с размери около 30 см и тежи 600 гр. 

24 гестационна седмица – как се променя тялото ви? 

Качили сте още няколко килограма, които се виждат с просто око. Това обаче не се дължи само на детето. Увеличаването на теглото също се случва поради по-голямото количество околоплодна течност, която изпълнява редица функции, от защита на детето от удари до поддържане на правилната температура в неговата среда. 

Постоянно нарастващият корем може да засили стриите и сърбящото усещане за кожата в тази област. Освен това може да изпитате болка в слабините. Всичко това заради все по-тежката матка, която стяга връзките, които я поддържат. 

Тъй като матката ви се подготвя за раждане, може постоянно да чувствате нежни контракции Бракстън-Хикс. Опитайте се да почивате възможно най-често. Тези видове спазми не трябва да предизвикват безпокойство. Въпреки това, ако те са придружени от по-силна болка, струва си да се консултирате с лекар. 

24-та седмица от бременността – на какво да обърнем внимание?

Мама се смее - това е страхотно! Знаете ли, че бебето все повече усеща как се чувствате? Неговите усещания са доста добре развити в допълнение към всички други физически развития. Когато сте щастливи, той/тя се радва на вашето щастие, дори го споделя. Когато сте притеснени, той/тя може да усети тревогата ви. Така че не прекалявате с задачите и натоварването през деня, независимо дали сте на работа, вкъщи или в свободното ви време. Дори и да се чувствате добре, опитайте се да се отпускате от време на време. Въпреки, че никой не може да бъде на разположение 24/7, спокойна майка е това, от което се нуждае вашето бебе.

През 24 гестационна седмици може да се почувствате малко отегчени от бременността и съпътстващите симптоми. За някои майки настроението ще се влоши малко, за други усещането може да е точно обратното - те ще бъдат придружени от вълнение за бъдещото родителство. Хормоните са отговорни за всичко, разбира се. Какво още може да донесе седмица 24? 

Гестационен диабет – може да има намаляване на производството на инсулин в организма на бъдещата майка поради действието на хормоните, които се образуват в плацентата. Тук говорим за гестационен диабет, чиито първи симптоми са прекомерна умора, замаяност, повишена жажда и често уриниране. 

Наблюдавайте тялото си. Когато забележите подобни симптоми, е необходимо незабавно да посетите лекар, за да проверите нивата на кръвната си захар. 

Синдром на карпалния тунел – подуването по време на бременност може да причини смъдене и изтръпване на ръцете. Причинява се от компресия на медианния нерв, който тече в тесен канал в предмишницата. Подутите тъкани около нерва причиняват неприятно усещане за изтръпване. Това са симптомите на синдрома на карпалния тунел. Това е особено неприятно условие за жените, които работят на компютъра. 

Редовното разтягане на мускулите на пръстите може да ви помогне, както и посещението при физиотерапевт, който ще предложи правилното лечение. 

Анемия – честото замайване и слабост могат да бъдат признак на анемия. Би било добре да споделите с Вашия лекар за това, тъй като той ще може да назначи подходящи тестове. 

За да се преодолеят симптомите, придружаващи анемията, е необходимо да се погрижите за правилна диета. Приемайте храни, които са богати на желязо (постно червено месо, яйца, пълнозърнести зърнени храни, бобови растения, сушени плодове като кайсии и смокини) и някои зеленчуци (например магданоз, копър или цвекло). В някои случаи вашият лекар може да препоръча приема на хранителна добавка с Желязо, но ако той не ви е насочил към подобен медикамент, не го приемайте. Без самолечение по време на бременността! Научете повече за важните за Вашето бебе хранителни вещества и минерали в храните, от които можете да си ги набавите.

Защо е важно то? Ако храната, която консумирате не е достатъчно богата на Желязо, бебето ви ще получи необходимото количество, но ще е за ваша сметка, тъй като ще черпи от вашите запаси, което означава, че има висок риск да станете анемични. И не само по време на бременността. Анемията може да бъде изострена от самото раждане.  

24-та седмица от бременността – как да се грижите за себе си? 

Пийте много вода! 
Въпреки че тялото ви задържа все повече вода и използвате тоалетната много често, това не трябва да ви обезкуражава да пиете много течности. Да останете хидратирани по време на бременност е важно за благосъстоянието на вашето бебе, както и за вашето. Трябва да пиете поне 2 литра течности на ден, за предпочитане чиста вода. Избягвайте сладки напитки. 

До 24 гестационна седмица от бременността проблемите с паметта и концентрацията могат да се изострят. Добра идея е да си помогнете, за да не изпитвате излишен стрес. Записването на календар или лепкави бележки, изготвянето на списък за пазаруване или връщането на всичко на мястото му ще ви помогне да контролирате хаоса в главата си. Освен това можете да се грижите за обучението на мозъка – да решавате кръстословици и пъзели, да правите упражнения за памет и да изучавате лексика на чужд език. 

Важно 

Рискът от гестационен диабет се увеличава с възрастта на бъдещата майка. Състоянието е по-често при жени, които са били с наднормено тегло преди да забременеят. Не забравяйте, че гестационният диабет може да засегне всяка бременна жена, така че трябва да следвате препоръчания от Вашия лекар глюкозен контрол. 

СЪВЕТИ

Вече всеки може да види, че сте бременна. Много хора не могат да се сдържат от прогнози за това дали очаквате момиче или момче въз основа начина, по който "носите бебето", формата на корема ви и др. Въпреки че е често срещано е да се определя пола на бебето спрямо разположението на корема на майката, ако е по-нагоре означава момиче, ниско долу - със сигурност е момче. Това са напълно неоснователни предположения и не им се поддавайте! Погледнете от друг ъгъл на тези предсказания - те могат да бъдат забавни, ако наистина искате да знаете пола на вашето бебе, попитайте вашия лекар по време прегледа с ултразвук.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето