MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

25 гестационна седмица

Остават още две седмици от втория триместър. Може да започнете да подготвяте дома си за новият член на семейството. Усещате бебето вътре във вас на пълна степен. Прочетете повече за 25 гестационна седмица от бременността.

6минути За четене Дек. 7, 2023

През 25 гестационна седмица от бременността бебето започва да се оформя и изглежда все повече като новородено. Това се дължи на развитието на мастни тъкани и мускули. В резултат на това то няма да бъде застрашено от загуба на топлина и вътрешните й органи ще бъдат ефективно защитени. Въпреки това, ще мине известно време, преди да видите бебето си. Да видим какво се случва с него и вас през тази седмица! 

Развитие на бебето – 25 седмица от бременността 

Понякога сигурно се чудите дали вашето бебе взема уроци по салса вътре в корема ви. С безбройните си лудории и постоянно движение от едната до друга страна на малкото пространство, с което разполага, той/тя неизбежно притиска или удря стената на матката ви. Не се притеснявайте, ако имате спокойно бебе и не усещате всичко това - няма две еднакви майки и бебета! На моменти когато стане неспокойно бебето притиска или бута с ръце, крака, глава, дори с гърба си. Дайте му знак, че сте там, като погалите корема си. То ще почувства допира ви и може дори да докосне ръката ви, защото чувството му за допир вече се развива. Това общуване без думи ще ви помогне да се свържете още по-силно с малкото същество, което расте вътре във вас.

Какво важно се случва в развитието на бебчето през тази седмица?  

25 гестационна седмица от бременността е време на интензивно развитие на мозъчната кора на бебето. Досега мозъкът вече е развил области, които са отговорни за контролирането на основните жизнени функции. 

Сега започва развитието на най-важната част от този орган, т.е. мозъчната кора в централната нервна система. Той е отговорен за най-сложните процеси в организма. Мозъкът на бебето започва да става все по-нагънат. Това се дължи на факта, че мозъчната кора се разделя на сложни слоеве. 

През 6-ия месец на бременността органите, отговорни за сетивата на бебето, все още се развиват. Ноздрите се отварят, благодарение на което бебето ще поеме първия си дъх след раждането. Ушите на бебето вече са напълно развити, както и гласните им струни. Единствените звуци, които бебето издава сега, са все по-честите шумове от хълцане. Може да го почувствате като леко, редовно подскачане на бебето в корема си. 

Малките кръвоносни съдове започват да се образуват под кожата на бебето. Благодарение на тях пълничкото му тяло сега започва да придобива розов цвят. В предишните седмици бебето ви развиваше чувството си за допир и рефлекс за хващане - докосна лицето си и хвана пъпната връв. Сега е време за следващия етап от развитието му – стискане на ръце в юмруци.

25 гестационна седмица

Бебето на 25 седмици е с размери 24,6 см и става все по-тежко. Теглото му е 660 гр. 

25-та гестационна седмица- как се променя тялото ви? 

Матката ви сега е с диаметър 25 сантиметра. В резултат на това коремните органи се движат нагоре, което причинява натиск върху диафрагмата. В резултат на тези промени дишането ви може да стане по-плитко. Излишният въглероден диоксид, причинен от плитко дишане, причинява сънливост, а задухът през деня може да бъде допълнителен проблем. Ето защо си струва да забавите темпото през това време, за да не се преуморявате. Също така, опитайте се да говорите по-бавно, за да имате време да поемете приличен дъх. През нощта поставете допълнителна възглавница под главата си, за да спите по-високо. Това ще ви улесни да дишате. 

Вече осезаемо по-големият ви корем през 25-та седмица от бременността също може да ви затрудни движенията ви. По време на бременността центърът на тежестта на тялото се променя и ставите стават по-спокойни. В резултат на това има промяна в стойката на тялото – лек наклон назад и задълбочаваща се лордоза. Коремните мускули стават отпуснати и отслабват и се разтягат механично. Тези промени могат да причинят общ дискомфорт и неразположения, свързани с опорно-двигателния апарат. 

Интересно 

Когато започнахте пътуването си, наречено бременност, бебето беше с размерите на маково семе. Днес тя/той е достигнал/а размерите на малка тиква! Вашето бебе все още расте и се развива в утробата ви. 

25-та седмица от бременността – на какво да обърнем внимание? 

През 25-та седмица от бременността може да се борите с проблеми, свързани с различни системи – дихателна, уринарна или храносмилателна. Нека ги разгледаме по-отблизо. 

Инфекции на пикочните пътища – често срещано заболяване по време на бременност, което не бива да се подценява. Симптомите могат да включват парене, болка или неприятна миризма при уриниране. Честите посещения на тоалетната и пикочния мехур също могат да бъдат признак на инфекция, развиваща се в пикочните пътища. 

Не задържайте поривът за уриниране. Когато го почувствате, се отзовете, защото това е най-добрата превенция за инфекции в пикочната система. Правете и редовни изследвания на урината, понякога могат да се появят бактерии в урината и без забележими симптоми.  

 
Запек – повишените нива на прогестерон могат да доведат до забавяне функцията на червата. В допълнение, разширяващата се матка притиска червата, което може да доведе до чест запек. 

Има много начини за преодоляване на запекът по време на бременност. Струва си да се пие всеки ден мин. 2 литра течности, главно негазирана вода, и можете да включите прясно изцедени сокове – включително зеленчукови сокове и компоти от сушени плодове – в храната си. Също така яжте храни, богати на фибри, като пълнозърнест хляб, булгур, зеленчуци и плодове. Ограничете яденето на сладкиши и се движете често, тъй като движението също поддържа функцията на червата. 

25-та седмица от бременността – как да се грижите за себе си? 

Не се притеснявайте за хъркането! 
Натискът върху диафрагмата сега затруднява дишането, което може да бъде симптом на хъркане. Не се притеснявайте, хъркането ще изчезне след раждането. Въпреки това, ако хъркането притеснява партньора ви, тапите за уши са решението за него. Най-важното е никой да не прекъсва съня ви. 

От 17-та седмица на бременността може да сте почувствали прекомерно разтягане и сухота на кожата на корема. За да се облекчи този дискомфорт, не само овлажняването може да помогне, но и масажът, който подобрява кръвообращението и прави кожата по-еластична. Направете това внимателно, като избягвате масажирането на горната част на корема. Не забравяйте да извършвате масажа с помощта на зехтин или масло. 

Важно 

25-та седмица от бременността е идеалното време за фотосесия за бременност. Коремът ви вече се вижда и изглеждате привлекателно. Това ще бъде чудесен спомен от този магически период. 

ХРАНЕНЕ ПРЕЗ 25 ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА

Следвайте сърцето си! Доверете се на вашите нужди! Някои жени се притесняват да консумират храните, които обичат, защото смятат, че може да навредят на бебето. Не е така! Бебето не получава тази храна директно. То получава само ароматното преживяване чрез вашата околоплодна течност, Както и удоволствието, което вие изпитвате от храната, която сте приемали. Така че спокойно, използвайте подправки, които ви харесват. Всичко, което придава вкус, е добре дошло. Единственото, което бихме ви препоръчали да ограничите е лютия червен пипер. Лютите чушки може да предизвикат запек или други неразположения и при двама ви! Има много начини за преодоляване на запекът по време на бременност.

СЪВЕТИ ЗА 25 ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА

Подуват ли се глезените ви? Ето някои бързи съвети за облекчаване на проблема. Две решения, всяко противоположно на другото.  Може да седнете и да поставите краката си на високо или да излезте на вън за разходка, вървенето е много полезно! Повдигането на краката спомага за облекчаване на натиска върху краката и глезените. Ако се чувствате добре и нямате противопоказания може да поддържате активността си чрез някои упражнения, подходящи за бременни. А ходенето позволява на прасците да активират кръвообращението и за циркулацията на течности в други части на тялото ви. Ако обаче забележите подуване на лицето и/или ръцете, незабавно се консултирайте с вашия лекар. Тези симптоми могат да означават прееклампсия - високо кръвно налягане, често срещано при бременност.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето