MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

26 гестационна седмица

Един уникален миг през тази седмица - вашето бебе ще отвори очите си за първи път! Прочетете повече за тази седмица.

4минути За четене Апр. 10, 2024

През 26 гестационна седмица бебето в корема ви започва да реагира на допир. Жестовете му са бързи и динамични, поради факта, че все още има много пространство. Така че може да се движи без никакъв проблем. 

Развитие на бебето – 26 седмица от бременността 

Главата на вашето бебе е с диаметър над 7 см т.е. размер на малък портокал и теглото му е около 900 грама. Тялото му става все по-заоблено, благодарение на постепенното натрупване на подкожни мазнини, които ще му подсигурят резерви след раждането. Косата и ноктите му са вече растат, а под венците бъдещите му зъби са покрити вече с емайл. То вече има добре развит рефлекс за хващане и може да държи пъпната си връв. Понякога се забавляза като я дърпа назад и напред. Не се притеснявайте, това е напълно нормално и изобщо няма опасност!

26 гестационна седмица от бременността е също и времето, когато вашето мъниче най-накрая отваря клепачите си! 

Поради тази причина интензивната светлина, насочена към корема, може да го раздразни. За да защитите очите на бебето, избягвайте директната светлина или се старайте винаги коремът да е покрит с дреха. 

През това време се развива и смукателният рефлекс. Може да се случи така, че по време на ехографското изследване да видите как бебето започва да суче палеца си, другите пръсти и дори големия пръст на крака – преживяването със сигурност ще бъде незабравимо.

26 гестационна седмица

Бебето в 26-та седмица от бременността е с размери 35,6 см и тежи 760 гр. 

26-та гестационна седмица– как се променя тялото ви? 

Бебето расте интензивно, матката ви расте, околоплодната течност също се увеличава и плацентата расте. Не е чудно, че се чувствате по-тежки и по-тежки и може да страдате от все повече и повече болки в гърба. През това време матката се движи нагоре и напред. Това води до повишено налягане върху диафрагмата. Може да имате все повече и повече проблеми с дишането и проблемите с движенията на червата могат да се увеличат. 

Тъй като корема ви става все по-голям, съответно става все по-трудно да намерите удобна позиция за спане. Вероятно няма и да намерите. Не се препоръчва да спите по гръб, защото тежеста на матката може да притисне голямата ви вена на гърба и да затрудни на кръвообращението. Най-удобната легнала позиция в следващите няколко седмици, ще бъде настрани. Сложете възглавница между коленете си, за да я направите малко по-удобно.

Тялото ви бавно изисква все повече и повече почивка, така че се грижете за себе си и се съсредоточете върху собствените си нужди. Особено след като хормоните вече не бушуват толкова, колкото преди, така че започнете и психически да намирате баланса си. 

26-та седмица от бременността – на какво да обърнем внимание? 

Разширяването на матката може да изостри неразположенията като киселини, както и да увеличи храносмилателните проблеми. Какво друго е типично за този период? 

Запушени млечни канали – ако сте забелязали червени и болезнени бучки по гърдите си, това е знак, че млечните ви канали може да са се запушили. 

Нанесете топли компреси върху гърдите си и ги масажирайте често. Топла вана на гърдите или измиването им с вода под душа също може да помогне. 

Преждевременно раждане – по различни причини, в края на 6-ия месец от бременността, някои жени започват да изпитват спазми и редовни болки, които в крайна сметка водят до преждевременно раждане. Една от най-честите причини са маточните дефекти. 

Абсолютно не подценявайте никакви тревожни симптоми. Консултирайте се с Вашия лекар веднага! 

26-та гестационна седмица от бременността – как да се грижите за себе си? 

Приемайте храна, богата на калций. През това време бебето се нуждае от много калций, който е основният градивен елемент на костите и зъбите в тялото. Това е основна съставка през този период поради интензивното развитие на скелетната система на бебето по време на бременността. Затова през това време трябва да консумирате богати на калций храни като мляко, кисело мляко и кефир. Калцият се среща и в ядките и бобовите растения. 

Не подценявайте гъбичните лезии поради отслабения имунитет и значителните хормонални промени по време на бременност могат да възникнат различни бактериални или гъбични инфекции. Ако забележите симптоми като сърбеж или зачервяване на вулвата, не забравяйте да се консултирате с лекар. 

През 26 гестационна седмица от бременността можете да започнете да търсите училище за бременни и родители. Особено, ако това е първата ви бременност, си струва да се консултирате със специалист и правилно да се подготвите за предстоящите събития като раждане, кърмене и родителство. 

ХРАНЕНЕ

Ако страдате от рефлукс и киселини през нощта, опитайте се да повдигнете главата си малко повече, като добавите възглавница. Вечеряте лека храна. Мазнините в ястието могат да забавят храносмилането и да акцентират върху храносмилателните ви проблеми, което да доведе до нарушения в съня. Ако твърде много огладнеете късно вечер, може да си позволите лека закуска час преди лягане, независимо дали ще е хляб с конфитюр, млечни продукти или плодове. Не се колебайте да я вземете в леглото на табла, ако наистина сте изтощени.

СЪВЕТИ

Сигурно усещате, че корема ви става по-стегнат и причината е, че пространството за бебето става все по-тясно. Щастливите салта, които прави вашето бебе в утробата скоро ще свършат. Така че, не е нужно да се притеснявате, ако то се движи малко по-малко от преди. Ако обаче не чувствате никакво движение за дълъг период (около 8 часа), трябва незабавно да се консултирате с вашия лекар, за да сте сигурни, че всичко е наред.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето