MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

Бременност: седмица 26

Един уникален миг през тази седмица - вашето бебе ще отвори очите си за първи път! Прочетете повече за тази седмица.

2минути Прочети Мар. 29, 2018

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Главата на вашето бебе е с диаметър над 7 см т.е. размер на малък портокал и теглото му е около 900 грама. Тялото му става все по-заоблено, благодарение на постепенното натрупване на подкожни мазнини, които ще му подсигурят резерви след раждането. Косата и ноктите му са вече растат, а под венците бъдещите му зъби са покрити вече с емайл. То вече има добре развит рефлекс за хващане и може да държи пъпната си връв. Понякога се забавляза като я дърпа назад и напред. Не се притеснявайте, това е напълно нормално и изобщо няма опасност!

ТВОЕТО ТЯЛО

Най-накрая успявате за заспите през ноща. Но не и бебето! "Защо никой не се движи? Къде е това приятно люлеещо движение? Е, просто ще се преместя! " казва сякаш вашият малък спътник, започвайки да усеща всичко около него точно когато искате да спите. Това може би е добре за бащата, който обича, когато бебето се движи. А вие? Не е изненада, че често се чувствате изморени и изтощени през този период! Тъй като корема ви става все по-голям, съответно става все по-трудно да намерите удобна позиция за спане. Вероятно няма и да намерите. Не се препоръчва да спите по гръб, защото тежеста на матката може да притисне голямата ви вена на гърба и да затрудни на кръвообращението. Най-удобната легнала позиция в следващите няколко седмици, ще бъде настрани. Сложете възглавница между коленете си, за да я направите малко по-удобно.

ХРАНЕНЕ

Ако страдате от рефлукс и киселини през нощта, опитайте се да повдигнете главата си малко повече, като добавите възглавница. Вечеряте лека храна. Мазнините в ястието могат да забавят храносмилането и да акцентират върху храносмилателните ви проблеми, което да доведе до нарушения в съня. Ако твърде много огладнеете късно вечер, може да си позволите лека закуска час преди лягане, независимо дали ще е хляб с конфитюр, млечни продукти или плодове. Не се колебайте да я вземете в леглото на табла, ако наистина сте изтощени.

СЪВЕТИ

Сигурно усещате, че корема ви става по-стегнат и причината е, че пространството за бебето става все по-тясно. Щастливите салта, които прави вашето бебе в утробата скоро ще свършат. Така че, не е нужно да се притеснявате, ако то се движи малко по-малко от преди. Ако обаче не чувствате никакво движение за дълъг период (около 8 часа), трябва незабавно да се консултирате с вашия лекар, за да сте сигурни, че всичко е наред.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето