Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X
корем на бременна с ръце отговре

Бременност: седмица 29

 

Вие сте почти на финалната линия – ще раждате след около десет седмици!  Прочетете повече за тази седмица.

четвъртък, март 29, 2018

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Бебето ви заема все по-голямо пространство в корема и не може да се движи толкова много поради ограниченото пространство. Очите му са отворени, но ретината му е практически неактивна. Между другото, то вече има дълги мигли! Зрението на бебето ще узрее достатъчно след няколко седмици, когато ще може да забележи промените в светлината през лигавицата на стомаха ви. При раждането зрението му все още ще бъде несъвършено, но все пак ще вижда достатъчно добре, за да различи линиите на лицето ви и предмети, поставени на около 50 см от очите му.

ТВОЕТО ТЯЛО

Ритниците и ударите на сърцето показват, че вашето дете е много активно. То често напомня за присъствието си, като притиска белите ви дробове, заради което съответно се подуват краката и ръцете ви. Може би любимите ви обувки не ви стават в момента. И едва ли можете да сложите пръстена, който в момента искате да носите. Това е резултата от задържането на вода. Тъй като в тялото ви има много повече течности, които се движат в момента, в края на деня всичко се събира в ръцете и краката ви. Особено ако сте били цял ден на крак и не сте имали възможност да поставите краката си леко вдигнати. Обикновено отокът изчезва за една нощ. Ако това не се случи или това състояние се влоши внезапно, уведомете вашия лекар, за да изключи възможността от прееклампсия.

ХРАНЕНЕ

От началото на бременността досега обемът на кръвта Ви се е увеличил с около 1½ литра. Това осигурява достатъчен приток на кръв към плацентата. Въпреки това, докато плазменият обем се удвоява, червените кръвни клетки се увеличават само с около 30%. Може да развиете лека форма на анемия, което е напълно нормално по време на бременност и няма нужда да се притеснявате. Пийте много вода, за да увеличите общия обем на кръвта и яжте храни, богати на Желязо, за да се стимулира производството на червени кръвни клетки. 

СЪВЕТИ

Ако усетите, че имате болки в краката или се притеснявате, че може да развиете разширени вени има няколко неща, които биха могле да облекчат това състояние. В основата е обикновенно наследствената обремененост. Разширените вени могат да бъдат причинени от естественото увеличаване на обема на кръвта по време на бременността благодарение на хормоналните промени и растежа на матката. Носенето на ластични чорапи може да помогне за облекчаване на болката. Може да поставяте краката си леко повдигнати възможно най-често. Също така се препоръчва по-чести разходки сред природата. Ако болката се влоши, консултирайте се с вашия лекар.

Прочетете повече

Изберете конкретна седмица

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • benefit 1Научете повече за храненето на детето
  • оранжев настолен звънец изображениеИзпробвайте практически апликации
  • център на обслужване оранжево логоПолучете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.