MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

29 Гестационна седмица

Вие сте почти на финалната линия – ще раждате след около десет седмици!  Прочетете повече за тази седмица.

2минути За четене Мар. 29, 2018

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО ПРЕЗ 29 ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА

Бебето ви заема все по-голямо пространство в корема и не може да се движи толкова много поради ограниченото място. Очите му са отворени, но ретината му е практически неактивна. Между другото, то вече има дълги мигли! Зрението на бебето ще узрее достатъчно след няколко гестационни седмици, когато ще може да забележи промените в светлината през лигавицата на стомаха ви. При раждането зрението му все още ще бъде несъвършено, но все пак ще вижда достатъчно добре, за да различи линиите на лицето ви и предмети, поставени на около 50 см от очите му.

ТВОЕТО ТЯЛО ПРЕЗ 29 ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА

Ритниците и ударите на сърцето показват, че вашето дете е много активно. То често напомня за присъствието си, като притиска белите ви дробове, заради което съответно се подуват краката и ръцете ви. Може би любимите ви обувки не ви стават в момента. И едва ли можете да сложите пръстена, който в момента искате да носите. Това е резултата от задържането на вода. Тъй като в тялото ви има много повече течности, които се движат в момента, в края на деня всичко се събира в ръцете и краката ви. Особено ако сте били цял ден на крак и не сте имали възможност да поставите краката си леко вдигнати. Обикновено отокът изчезва за една нощ. Ако това не се случи или това състояние се влоши внезапно, уведомете вашия лекар, за да изключи възможността от прееклампсия.

ХРАНЕНЕ ПРЕЗ 29 ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА

От началото на бременността досега обемът на кръвта Ви се е увеличил с около 1½ литра. Това осигурява достатъчен приток на кръв към плацентата. Въпреки това, докато плазменият обем се удвоява, червените кръвни клетки се увеличават само с около 30%. Може да развиете лека форма на анемия, което е напълно нормално по време на бременност и няма нужда да се притеснявате. Пийте много вода, за да увеличите общия обем на кръвта и яжте храни, богати на Желязо, за да се стимулира производството на червени кръвни клетки. 

СЪВЕТИ ЗА 29 ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА

Ако усетите, че имате болки в краката или се притеснявате, че може да развиете разширени вени има няколко неща, които биха могле да облекчат това състояние. В основата е обикновенно наследствената обремененост. Разширените вени могат да бъдат причинени от естественото увеличаване на обема на кръвта по време на бременността благодарение на хормоналните промени и растежа на матката. Носенето на ластични чорапи може да помогне за облекчаване на болката. Може да поставяте краката си леко повдигнати възможно най-често. Също така се препоръчва по-чести разходки сред природата. Ако болката се влоши, консултирайте се с вашия лекар.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето