Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X

Бременност: седмица 29

(0 отзиви)

Вие сте на финалната линия – ще раждате след около десет седмици! - вашето бебе все още се развива, през тази седмица отваря очите си. Прочетете повече за него.

четвъртък, март 29, 2018

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Бебето ви заема все по-голямо пространство в корема и не може да се движи толкова много поради ограничения на пространството (доброто нещо е, че има промяна в обитаването поради недалечното бъдеще!). Очите му са отворени, но неговите ретини все още са практически неактивни. Между другото то вече има дълги мигли! Визията на бебето ще узрее достатъчно след няколко седмици, за да забележи промените в светлината през лигавицата на стомаха ви. И при раждането ще има несъвършено зрение, но все пак ще вижда достатъчно добре, за да различи лицето ви и да види предмети, поставени на 50 см от очите си.

ТВОЕТО ТЯЛО

Ритници и удари на сърцето ви показват, че вашето дете е много активно. Той също така за съжаление напомня за присъствието си, като притиска дробовете ви и съответно се подуват краката и ръцете ви. Може би любимите ви обувки не ви стават в момента. И едва ли можете да сложите пръстена, който искате да носите на пръста си. Това е резултата от задържането на вода. Тъй като в тялото ви има много повече течности, които се движат в тялото ви, всичко се събира в ръцете и краката ви в края на деня. Това е така, особено ако сте били цял ден на крак и не сте имали възможност да поставите краката си нагоре. Обикновено отокът отново изчезва за една нощ. Ако отокът остане или се повиши внезапно, моля уведомете вашия лекар, за да се изключи възможността от прееклампсия.

ХРАНЕНЕ

От началото на бременността досега обемът на кръвта Ви се е увеличил с около 1½ литра. Това осигурява правилен приток на кръв към плацентата. Въпреки това, докато плазменият обем се увеличава с около половината, червените кръвни клетки се увеличават само с около 30%. Може да развиете форма на анемия, известна като "разреждаща анемия". Това е напълно нормално по време на бременност и няма какво да ви притеснява. Пийте много вода, за да снабди общия обем на кръвта и яжте храни, богати на Желязо, за да стимулира производството на червени кръвни клетки от червени кръвни клетки. 

СЪВЕТИ

Ако усетите, че имате болки в краката или мислите, че може да развиете разширени вени, не се притеснявайте. Това е възможно, особено ако това е наследствено във вашето семейство. Разширените вени могат да бъдат причинени от естественото увеличаване на обема на кръвта по време на бременност благодарение на хормоналните промени и растежа на матката. Носенето на ластични чорапи може да помогне за облекчаване на болката. Така че може да поставяте краката си нагоре възможно по-често. Също така се препоръчват по-честите разходки сред природата. Ако болката се влоши, консултирайте се с вашия лекар.

Прочетете повече

Изберете конкретна седмица

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • Научете повече за храненето на детето
  • Изпробвайте практически апликации
  • Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Отзиви за статията

0 отзиви