Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X
bremenna-zhena-pred-komputera

Бременност: седмица 28

 

Вашето бебе е с дължина около 38 см и тежи около 1,2 кг -  1/3 от теглото, което ще има при раждането. Стъпалата му са около 5½ см - малки са, нали! Прочетете повече за тази седмица.

четвъртък, март 29, 2018

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Вашето бебе става все по-готово да вдиша външния въздух. Кожата му изглежда по-малко набръчкана, защото мазнините са се натрупали под нея. За сега то все още приема околоплодна течност, която напълно запълва белите дробове и алвеолите, които бързо ще намалеят при раждането. Възможността за саморегулиране на вътрешната температура на тялото вече е в сила. Тя ще позволи на вашето бебе да се приспособи към температурата "навън", когато най-сетне излезе от прекрасното си топло местенце вътре във вас.

ТВОЕТО ТЯЛО

Понякога чувствате ли стягане в гърба или втвърдяване на корема? Това може да са контракциите на Бракстън Хикс. Не се притеснявайте, това означава, че матката се подготвя за раждането. Зачестяването на контракциите може да означава, че се пренатоварвате твърде много! Уверете се, че не носите тежки неща и правите чести почивки през деня. Ако контракциите не спрат или продължат да стават по-силни, консултирайте се с вашия лекар (само за да се успокоите).

ХРАНЕНЕ

Всяка ваша хапка подготвя бебето ви за вкуса на вашата храна. Ароматни молекули от вашата храна достигат до бебето чрез околоплодната течност, заедно с хормоните на щастието (допамин, серотонин, окситоцин и ендорфини). След раждането то ще помни тези вкусове и ако продължавате да консумирате разнообразна храна след раждането и кърмите, тя ще придаде вкус на кърмата ви. Тези споделени мигове ще помогнат и на двама ви да се подготвите за изграждането на бъдещи ви отношения след появата му.

СЪВЕТИ

Много жени се притесняват, че бебето ще се роди по-рано от очакваното. Добрата новина е, че ако бебето ви реши да се появи сега, то най-вероятно ще може да диша самостоятелно. Дробовете му ще продължават да се развиват все повече и повече т.е. кръвоносните съдове ще се увеличават и бронхите му ще се разклоняват, но това ще става навън, а не в утробата. Най-важното нещо за вас е да останете спокойна и да не се стресирате.

Прочетете повече

Изберете конкретна седмица

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • benefit 1Научете повече за храненето на детето
  • оранжев настолен звънец изображениеИзпробвайте практически апликации
  • център на обслужване оранжево логоПолучете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.