MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

28 гестационна седмица

Вашето бебе е с дължина около 38 см и тежи около 1,2 кг -  1/3 от теглото, което ще има при раждането. Стъпалата му са около 5½ см - малки са, нали! Прочетете повече за тази седмица.

2минути За четене Апр. 10, 2024

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Вашето бебе става все по-готово да вдиша външния въздух. Кожата му изглежда по-малко набръчкана, защото мазнините са се натрупали под нея. За сега то все още приема околоплодна течност, която напълно запълва белите дробове и алвеолите, които бързо ще намалеят при раждането. Възможността за саморегулиране на вътрешната температура на тялото вече е в сила. Тя ще позволи на вашето бебе да се приспособи към температурата "навън", когато най-сетне излезе от прекрасното си топло местенце вътре във вас.

ТВОЕТО ТЯЛО

Понякога чувствате ли стягане в гърба или втвърдяване на корема? Това може да са контракциите на Бракстън Хикс. Не се притеснявайте, това означава, че матката се подготвя за раждането. Зачестяването на контракциите може да означава, че се пренатоварвате твърде много! Уверете се, че не носите тежки неща и правите чести почивки през деня. Ако контракциите не спрат или продължат да стават по-силни, консултирайте се с вашия лекар (само за да се успокоите).

ХРАНЕНЕ

Всяка ваша хапка подготвя бебето ви за вкуса на вашата храна. Ароматни молекули от вашата храна достигат до бебето чрез околоплодната течност, заедно с хормоните на щастието (допамин, серотонин, окситоцин и ендорфини). След раждането то ще помни тези вкусове и ако продължавате да консумирате разнообразна храна след раждането и кърмите, тя ще придаде вкус на кърмата ви. Тези споделени мигове ще помогнат и на двама ви да се подготвите за изграждането на бъдещи ви отношения след появата му.

СЪВЕТИ

Много жени се притесняват, че бебето ще се роди по-рано от очакваното. Добрата новина е, че ако бебето ви реши да се появи сега, то най-вероятно ще може да диша самостоятелно. Дробовете му ще продължават да се развиват все повече и повече т.е. кръвоносните съдове ще се увеличават и бронхите му ще се разклоняват, но това ще става навън, а не в утробата. Най-важното нещо за вас е да останете спокойна и да не се стресирате.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето