MyFeed Personalized Content
Вашият-3-ти-триместър-на-бременността

Трети триместър от бременността

Може да започнете да подготвяте дома си за новият член на семейството. Усещате бебето вътре във вас на пълна степен. Прочетете повече за тази триместър.

 

Третият триместър на бременността е последният непосредствено преди раждането. След три месеца бебето ви ще се роди, но преди това да се случи, ще трябва да се развие интензивно, а на вас ви трябва подготовка. Проверете какво трябва да знаете, когато навлезете в третия триместър и как да се грижите за себе си и бебето си през този период.

 

3-ти триместър – колко време продължава?

Третият триместър на бременността започва в началото на седмия месец - или по-точно, датира от 27-ма седмица от бременността. Кога е краят на третия триместър, разбира се, е по-индивидуален въпрос - той ще бъде определен от самото ви тяло и кога то, както и бебето ви сте готови за раждането. Този момент бързо наближава и скоро ще можете да прегърнете бебето си за първи път!

 

3-ти триместър на бременността – какво си струва да знаете?

Когато влезете в третия триместър, вашето мъниче тежи средно около килограм. В близко бъдеще то ще расте интензивно, а обиколката на корема ви ще се увеличава с около сантиметър всяка седмица. Третият триместър е моментът, в който трябва да смените гардероба си, защото повечето от дрехите ви преди бременността скоро няма да могат да влязат в употреба.
През третия триместър матката ви се разширява стремглаво и притиска пикочния мехур или диафрагмата – поради това ще усещате повишено налягане върху пикочния мехур и задух при говорене.
През последния триместър детето произвежда много телесни мазнини, а теглото му се увеличава 3 или дори 4 пъти. Тъй като тялото расте, то също има все по-малко пространство за движение - поради което ритниците и движенията му стават по-малко интензивни и по-редки. Въпреки това, трябва да има не по-малко от около 10 такива на час.
Приблизително в средата на третия триместър бебето обръща главата си надолу, благодарение на което коремът пада малко. По-лесно ви е да дишате, но можете да очаквате повече ритници под ребрата.
 

Промени в тялото на жената през третия триместър на бременността

Последствието от бързото разширяване на корема и гърдите е разтягането на кожата в тези области. Ето защо може да забележите стрии. През този период особено си струва да се грижите за правилната хидратация и грижа за кожата. През третото тримесечие може да видите и бавно образуваща се кърма в гърдите ви – под формата на отделни жълти капки върху зърната, наречени коластра.

 

3-ти триместър – диета на бъдещата майка

Менюто в третия триместър на бременността трябва да съдържа точното количество протеини, да покрива нуждата на мазнини, главно от групата на омега-3 и сложни въглехидрати, и да осигурява на бременната жена основни витамини и минерали. 

 

Физическа активност през третия триместър на бременността

Нараствайки през третия триместър, коремът причинява леко промяна на центъра на тежестта на тялото. Освен това може да ви е по-трудно да дишате и може да се чувствате по-уморени. Така че, ако преди бременността или в по-ранните й етапи сте се грижили за редовната физическа активност и упражнения, сега ще трябва да свикнете с различен начин на движение, като физическите дейности се заменят с по-подходящи за нуждите и възможностите на тялото.
През третия триместър на бременността упражненията върху топка са благоприятни за облекчаване на гръбначния стълб. Нежни и внимателни упражнения в басейна също са добра идея. В допълнение, можете да изпълнявате клекове, тазови кръгове, катерене на пръсти, повдигане на краката или нежни движения на раменете и упражнения за предмишниците. Въпреки това, упражнения за стягане на коремните мускули не се препоръчват. Винаги наблюдавайте тялото си внимателно и ако някое упражнение причинява дискомфорт, е добре да го спрете.
Третият триместър на бременността е чудесно време да включите дихателни упражнения в дейността си (ако все още не сте го направили). Опитайте се да дишате с диафрагмата, т.е. да поемете дълъг дъх към корема – движението на гръдния кош трябва да бъде минимално. Също така се съсредоточете върху дългите издишвания, които имат релаксиращ и успокояващ ефект върху тялото. 
 

3-ти триместър – симптомите през този етап от бременността

Третият месец може да бъде придружен от различни състояния, типични за този етап от бременността. Например, вагиналното течение през третия триместър може да бъде по-интензивно, в сравнение с предишните месеци. Воднистото вагинално течение е естествено явление, за което не е нужно да се притеснявате - тяхната работа е да предпазват от потенциални инфекции. Ако, от друга страна, кафявото вагинално течение се появи през третия триместър, за вашето собствено спокойствие е най-добре да отидете на гинеколог за преглед - обикновено това е просто физиологичен симптом на предстоящо раждане, но в някои случаи кафявото вагинално течение през третия триместър може да показва например неправилно позициониране на плацентата. Така че е по-добре да се уверите с лекаря, че всичко е наред, за да изчакате спокойно раждането.
Друго заболяване, характерно за третия триместър, е болката в долната част на корема. Лека болка в долната част на корема по време на бременност, през третия триместър, може да е резултат от разхлабване на сухожилията на мускулите на тазовото дъно и не е нужно да се притеснявате за това. Въпреки това, тревожните симптоми през третия триместър на бременността със сигурност включват силна коремна болка и кървене - в такава ситуация се свържете с Вашия лекар възможно най-скоро.
Бързо растящият корем може да натовари областта на долната част на гърба, поради което болките в гърба през третия триместър са едно от заболяванията, от които бъдещите майки най-често се оплакват. За да облекчите тези симптоми, си струва да се грижите за редовната физическа активност, а в края на бременността - да отпуснете гърба.


През третия триместър на бременността може да наблюдавате и много други симптоми, като например:
•    повишен апетит и наддаване на тегло,
•    безсъние,
•    Запек
•    Киселини
•    бълбукане в корема,
•    Твърд стомах, т.е. така наречената маточна позиция, и предсказуеми контракции (това са нормални признаци, че тялото се подготвя за раждане).

Pregnancy title icon
Седмица по седмица