MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

27 Гестационна седмица

Бебето ви все още се развива, но до днес той е достатъчно голямо, за да се побере на предмишницата ви между ръката и и лакътя. Прочетете повече за тази седмица.

4минути За четене Ноем. 6, 2023

От 27 гестационна седмица нататък бебето наддава на тегло по-бързо и отделните му вътрешни органи узряват. Всички системи също стават все по-ефективни, включително кръвоносната, дихателната, храносмилателната и нервната системи. Благодарение на това бебето ще може да функционира самостоятелно след раждането. 

Развитие на бебето – 27 седмица от бременността 

Бебето ви все още расте. Дихателната му система има всички органи и системи, от което се нуждае, за да функционира, но все още е твърде незряла. Дробовете му са разделени на 17 нива, формиращи бронхиалното дърво, но ако се роди сега, обмяната на въздух би била твърде трудна. В действителност преди 35-тата седмица на бременността, алвеолите все още не са добре развити и няма достатъчно повърхностно активно вещество (вещество, което покрива вътрешността на алвеоларната повърхност, улесняващо отварянето и предотвратявайки отпускането им). Така че, се отпуснете докато бебето ви расте вътре във вас.

През този период от бременността, също така, бебето развива подкожна тъкан, благодарение на която лицето на бебето придобива кръгла форма. Все повече заприличва на новородено. Наддаването на тегло е свързано с висок прием на околоплодна течност. Бебето вече пие около половин литър течност на ден! 

Клепачите на бебето, които са отворени от миналата седмица, крият сини ириси. През това време ретината на окото се развива и очните ябълки се движат. Не забравяйте, че бебето ви реагира на промените в интензивността на светлината.  Ако усетите безпокойството му, говорете с него. Вашият глас, който бебето ви може да чуе още на 17-та гестационна седмица, може да бъде успокояващ.

27 гестационна седмица

Бебето в 27 гестационна седмица от бременността е с размери 36,6 см и тежи 875 гр.

27-ма гестационна седмица – как се променя тялото ви? 

До края на втория триместър на бременността може да нямате толкова сила и енергия, колкото в предишните месеци. Последните седмици от бременността обикновено е периода, в който е възможно настроението ви да се влоши. Притесненията около раждането, умората и липсата на енергия биха могли да бъдат причината за това. 

Коремът ви сега расте със скорост около 1 см на седмица, а телесното ви тегло през това време се увеличава средно с половин килограм, което е пряко свързано с растежа на вашето бебе. Интересното е, че жените, които са били слаби преди бременността, обикновено наддават на тегло по-бързо. Ако искате да се върнете във форма бързо след бременността, е важно да следите телесното си тегло сега. Въпреки това, вие не бива да се подлагата на диети за отспабване в този период. Просто е необходимо да се храните редовно с разнообразни храни и да осигурявате на себе си и на бебето си необходимите хранителни вещества, както и да поддържате тялото си хидратирано. 

27-та седмица от бременността – на какво да обърнете внимание? 

Хемороиди – промените в тялото и честият запек могат да причинят появата на хемороиди около ануса. За съжаление, това е често срещано неразположение при бременните жени. Първият симптом е сърбеж и парене около ануса, а в по-късните стадии на заболяването има и болка и кървене. Лезиите се развиват, когато венозните съдове в тази област се разтягат поради прекомерното количество кръв в тях. Това се дължи на натиска на разширената матка върху тазовите вени, което затруднява свободното движение на кръвта. 

Консултирайте се с Вашия лекар, който ще Ви предпише правилните лекарства, като супозитории или локални мехлеми, и ще ви препоръча подхоящи за ситуацията храни. Ако имате проблем с хемороидите, трябва да ядете храни, богати на фибри, напр. зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни.  

Крампи – тяхната причина е електролитен дисбаланс. Поддържането на нормални нива на магнезиеви, калциеви и калиеви йони по време на бременност е много важно за развитието на вашето бебе и вашето благополучие. 

Ако получавате крампи, всичко, което трябва да направите, е да разтегнете краката си, като издърпате пръстите на краката си към тялото си. Ако често се появяват крампи, можете да помолите Вашия лекар да предпише подходящи препарати с микроелементи. Приемайте храни, богата на магнезий, калций и калий. Накисването на краката в солена вода (например морска вода) също може да помогне. Терапевтичните вани подобряват кръвообращението, имат релаксиращ ефект и намаляват подуването и задръстванията на тъканите. 

27-ма седмица от бременността – как да се грижите за себе си? 

Увеличете дневния прием на йод. В края на шестия месец от бременността щитовидната жлеза значително увеличава количеството хормони, които произвежда. Може да има до 50% повече от тях, отколкото преди бременността. Поради тази причина трябва да консумирате около 250 микрограма йод на ден. Повишеното търсене на тази съставка е най-добре балансирано с подходяща добавка. Това ще има положителен ефект както върху вас, така и върху детето ви. 

СЪВЕТИ

Ако познавате опитна майка, тя може да ви бъде от полза, за да получите ценни съвети, които да ви подготвят за раждането. Друг вариант е да се запишете на курс за бременни. Науката непрекъснато се развива и постоянно се открива нова информация, която може да ви бъде полезна или да ви помогне в дадена ситуация по време на бременността. Запознайте се с промените, настъпващи във вашето тялото преди, по време и след раждането и може да научите добри техники за релаксация и справяне с безпокойството, когато му дойде времето. Това са достатъчно основателни причини да се запишете на курс за подготовка преди раждането.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето