MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

38 Гестационна седмица

Остават само две седмици! Да, вярно е, вие ​​и вашият мъник ще се запознаете съвсем скоро! Прочетете повече за тази седмица.

4минути За четене Ноем. 22, 2023

До 38 гестационна седмица списъкът с необходимите неща за вашето бебе трябва да е приготвен, както и вашета чанта за болницата трябва да подготвена и опакована. В допълнение към дрехите и козметиката, тя задължително трябва да включва подходящи документи: лична карта, необходимите документи от бременността и за раждането, информация за кръвната група, резултати от тестове, проведени през последните седмици.

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО – 38 седмица от бременността

Бебето скоро ще се появи. До този момент то е използвало вашата дихателна система, но неговата вече е готова да заработи сама. Белите му дробове ще продължават да се развиват дори и след раждането му - бронхите ще се разделят още 6 пъти. След раждането най-слабо развитият орган е мозъкът. Неговото развитие започва скорострелно от момента на раждането и продължава до около 18-20 годишна възраст! Всеки ден ще се образуват нови връзки между невроните, за да се създаде една уникална система - един естествен компютър! Това прави всеки човек единствен и неповторим, със собствено разбиране и умения за справяне в различни ситуации, като с израстването се развива и индивидуалното мислене. Бебето ще премина през всичко това с вас.

38 гестационна седмица

Бебето се притиска към родовия канал, за да се покаже на света. Сега тежи около 3083 г и е с размери около 49,8 см.

38-ма гестационна седмица – как се променя вашето тяло? 

До 38 гестационна седмица от бременността обикновено вече не наддавате нтака стремглаво тегло, а понякога дори се случва да има загуба на тегло. 

През третото тримесечие гърдите ви нарастват интензивно. За много жени по това време може да се появи и изтичане на мляко. 

Интересно 

През 38-та седмица движенията на бебето са толкова изразени, че коремът ви може да се издуе или изравни в зависимост от това от коя страна е застанало бебето. Това е идеалният момент да заснемете видео на тези движения. Видео като това ще остане спомен и подарък завинаги за вашето семейство.  

38-та седмица от бременността – на какво да обърнем внимание?  

През 38 гестационна седмица настроението на вашето бебе е огледнално на вашето. Опитайте се да му изпратите хормони на щастието. И двамата ще се почувствате по-добре, ако не се разстроите от симптомите, които ви съпътстват в последния етап на бременността

Падането на цервикалната тапа(слузестата тапа) е важен знак за предстоящо раждане. Гъстата слуз предпазва детето от инфекции. Падането й е знак, че раждането ще се случи в рамките на няколко дни или дори часове. 

Не забравяйте, че въпреки че слузестата тапа е паднала и това е знак за наближаващото раждане, то не бива да е причина да се притеснявате и стресирате. Не е необходимо веднага след падането й да тръгвате към болницата. Би било добре вместо това да обърнете внимание и да наблюдавате за съпътстващи други признаци за наближаващо раждане, например контракции, зацапване, др.  

Припадъци – могат да се появят и през последните седмици. Припадъкът и замаяността се причиняват от натиска на матката върху кръвоносните съдове или спад в нивата на кръвната захар. 

Ако искате да избегнете припадък и замаяност, ставайте бавно и дишайте дълбоко. Яжте малки порции, редовно и винаги имайте нещо под ръка с вас,  което да похапнете в случай, че сте навън. Грижете се и за това винаги да сте добре хидратирани. В случай на припадък, обезателно се посъветвайте с Вашият лекар,  тъй като може да бъде причинен от гестационен диабет.  

38 седмица от бременността – как да се грижите за себе си?  

5 стъпки, които ще помогнат за стимулиране процеса на раждане или как да се ускори раждането 

Чакането на моментът на раждане може да бъде не само стресиращо, но и болезнено. Натискът на матката от бебето върху родовия канал, тежестта на корема и кожата, опъната върху него, със сигурност ще ви накарат да искате раждането да  се случи по-скоро. Какъв е начинът да го направите? Опитайте следните 5 стъпки ,които стимулират процеса на раждане: секс, изкачване на стълби, разходка, почистване и хранене с пикантна храна. 

Най- ефективният метод е сексът. Може да не ви е до това сега, но имайте предвид, че простагландините, са хормони, съдържащи се в сперматозоидите, които ускоряват узряването на шийката на матката и причиняват мускулни контракции. Други методи, като изкачване на стълби, чести разходки, вдигане на ръце, сякаш почиствате прозорци и яденето на пикантни храни, също могат да бъдат полезни за приближаване към момента на раждането. 

Хранете се правилно:  В последните дни от бремеността може би няма да сте в най-добрата си кондиция, дори може да имате липсва на апетити, въпреки това не се отказвайте от здравословното хранене точно сега. Хранете се често, на малки порции и приемайте храни богати на витамин С, цинк и разтворими фибри. Такава диета ще укрепи имунитета ви и ще поддържа цялото ви тяло.

СЪВЕТИ

Поради различни причини, често се налага раждането да бъде чрез секцио. Например, ако бебето ви все още не се е обърнало с главата надолу. Това звучи по-драматично отколкото е в действителност. В днешно време секциото е рутинна операция, която се извършва с упойка само областта на таза, така че все още можете да сте будни и в съзнание за да видите раждането на вашето бебе. Понякога решението за секцио се взема моментално и е животоспасяващо както за майката, така и за бебето. Важно е да се чувствате спокойна и да имате доверие на вашия лекар.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето