MyFeed Personalized Content
Преди бременност
Програма за хранене
Добави в моите любими

Изборът на здравословен хранителен режим по време на бременността има много предимства

Знаете ли, че разумният избор на храна по време на бременността може да направи бебето Ви по-здраво в бъдеще? 

6минути За четене Ноем. 22, 2023

Като бъдеща майка, тялото Ви върши най-невероятната работа на света – създава нов живот. Растящото Ви бебе разчита на Вас за всичко, което му е необходимо, за да се развие. Ето защо храната, която ядете или не ядете през тези девет месеца, е по-важна от всякога. Всъщност изследванията показват, че гените, които предавате на бебето си са само една част от наследството, което му оставяте. Изборът на храна, който правите сега, може да повлияе на родилното тегло на детето Ви, както и на неговото благосъстояние за години напред. 

Защо хранителният режим е важен 

Водещи учени са единодушни, че храненето и околната среда през първите 1000 дни от живота – от зачеването до втория рожден ден на детето – оказват важно влияние върху здравето на детето в по-късна възраст. „Ефективно повлияваме върху бъдещия риск от поява на хронични проблеми като затлъстяване, диабет и сърдечно съдови заболявания при нашите деца“, обяснява д-р Санджив Гангули, педиатър и ръководител на отдела по медицински въпроси в Нестле Детско хранене. „Да се храните добре по време на бременността означава да подхранвате тялото си, за да можете да осигурите всички хранителни вещества, от които се нуждае бебето Ви, за да бъде здраво, да расте и да се развива правилно.“  

Въпреки че задоволяването на всички хранителни нужди на бебето Ви може да звучи като огромна отговорност, добрата новина е, че това не е сложно. И докато някои бременни жени намират следването на хранителни препоръки за предизвикателство, много други трябва да направят само няколко малки промени в обичайния си хранителен режим.  

Яжте богата на хранителни вещества храна 

Когато сте бременна, хранителните Ви нужди се променят, тъй като подхранвате не само своето тяло, но и това на растящото бебе.  „Нуждаете се от приблизително 50% повече от някои важни хранителни вещества, за да създадете условия, които най-добре да подпомагат растежа и развитието на Вашето бебе“, обяснява д-р Гангули. „Няколко ключови хранителни вещества като фолиева киселина, цинк и витамини А и В12 помагат за развитието на нервната система на бебето Ви“. 

Добре балансираното хранене ще помогне на променящото се тяло да създаде благоприятна среда за Вашето бебе. От съществено значение е, че тя може да осигури на детето всичко необходимо за здравословен растеж и развитие. Правилните хранителни вещества ще подпомогнат развитието на имунната система, органите, костите, очите и др.  

„С всяко хапване на богата на хранителни вещества храна, Вие храните растящото си бебе и го подготвяте за по-здравословно бъдеще“, казва д-р Гангули. Това не означава, че трябва да се ядат тайнствени и трудни за намиране „здравословни храни“ – малките промени могат да бъдат от голямо значение. Например закуската с яйца и обогатени зърнени храни осигурява както цинк, така и протеини. Цинкът е минерал, който спомага за изграждането на здрава имунна система, а протеинът е градивен елемент за множество важни вещества – от ензими до антитела. Чаша мляко или порция кисело мляко ще Ви осигурят калций, който заедно с витамин D, е в основата на здравите кости и зъби. Една-две пълнозърнести препечени филийки осигуряват фибри и въглехидрати, които са основното гориво за Вас и Вашето бебе. Консумирането на месо или сирене ще увеличи допълнително приема на протеини. 

Следете теглото си 

Противно на старата поговорка, че „храниш двама“, през първия триместър не е необходимо да приемате допълнителни калории. Ако поначало сте със здравословно тегло, през втория триместър се нуждаете само от около 340 допълнителни калории на ден, а през третия – от 450. Това приблизително се равнява на един сандвич плюс половин чаша мляко и една ябълка. „Заедно с храненето с богата на хранителни вещества храна, здравословното наддаване на тегло по време на бременността е сред най-важните въпроси, свързани с храненето, които трябва да решите, за да се погрижите за здравето на бебето си при раждането и дори на по-късно в живота“, обяснява д-р Гангули. 

Затова проверете дали теглото Ви е в рамките на здравословното и следете кантара, докато сте бременна. Индексът на телесната маса (ИТМ) често се използва от медицинските специалисти, тъй като отчита както ръста, така и теглото Ви. Изчислете своя ИТМ, а след това проверете таблицата по-долу, за да научите колко е допустимото наддаване на тегло. Правилното наддаване по време на бременността може също така да намали шансовете Ви да родите твърде малко бебе (вследствие на прекалено ниско тегло) или твърде голямо бебе (вследствие на прекалено високо тегло). 

Предимствата на здравословната диета по време на бременността

„Хранителните навици, които въвеждате сега, могат да окажат положително влияние върху здравето на бебето Ви, а техният ефект да се запази и в зряла възраст“, повтаря д-р Гангули. „Затова подхождайте разумно към избора си на храна и дайте на детето си възможно най-добрия старт в живота“. 

 

5 лесни начина да дадете на бебето си добро начало за здравословен живот: 

 1. Погрижете се за здравето си – бъдете активни всеки ден, контролирайте теглото си, избягвайте тютюнопушенето и алкохола и се хранете балансирано. 
 2. Помислете за прием на хранителни добавки – попитайте своя лекар за прием на витамини и минерали по време на бременността. 
 3. Не яжте за двама – ако в началото сте със здравословно тегло, няма да имате нужда от допълнителни калории през първите три месеца и ще се нуждаете само от 340-450 допълнителни калории на ден през последните шест месеца. 
 4. Не прекалявайте с кофеина – високите количества кофеин могат да увеличат риска от спонтанен аборт, затова ограничете чая и кафето. 
 5. Хранете се с богата на хранителни вещества храна – помислете за червено месо, зеленолистни зеленчуци и боб за повишаване на съдържанието на желязо, което може да подпомогне развитието на гръбначния стълб, мозъка и червените кръвни телца на бебето; яйца, месо, пълнозърнести храни и обогатени зърнени храни за цинк, който подпомага имунната система на бебето, както и мляко и млечни продукти за калций, който укрепва костите. 

 

Източници:  

 • IOM (Institute of Medicine) and NRC (National Research Council). Weight Gain During Pregnancy: Reexamining the Guidelines. Washington, D.C.: The National Academies Press, 2009. 
 • Institute of Medicine Food & Nutrition Board 2006. Dietary Reference Intake: The Essential Guide to Nutrient Requirements. In: Otten, J.J., Hellwig, J.P. & Meyers, L.D. (eds.). Washington, D.C.: National Academy of Sciences. 
 • Koletzko B, Brands B, Poston L, Godfrey K, Demmelmair H. Early nutrition programming of long-term health. Proc Nutr Soc 2012; 71:371-8. 
 • Langley-Evans S. Nutritional programming of disease: unravelling the mechanism. J Anat 2009; 215:36-51. 
 • Ramakrishnan U, Grant F, Goldenberg T, Zongrone A, Martorelli R. Effect of women’s nutrition before and during early pregnancy on maternal and infant outcomes: A systematic review. Paediatr Perinat Epidemiol 2012; 26 (Suppl. 1):285–301. 
 • Reynolds CM, Gray C, Li M et al. Early life nutrition and energy balance disorders in offspring in later life.  Nutrients 2015; 7:8090-111. 
 • Siega-Riz AM, Viswanathan M, Moos MK et al. A systematic review of outcomes of maternal weight gain according to the Institute of Medicine recommendations: birthweight, fetal growth, and postpartum weight retention. Am J Obstet Gynecol 2009; 201:339.e1-14. doi: 10.1016/j.ajog.2009.07.002. 
 • Ventura A, Worobey J. Early influences on the development of food preferences. Curr Biol 2013; 23(9):R401-8. 
 • www.eatright.org 
 • www.womenshealth.gov