MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

34 гестационна седмица

Нещата в корема ви стават малко по-спокойни. Това е така, защото тялото и бебето ви се приготвят за раждането! То вече е порасно - дължина около 45 см и тежи близо 2,2 kg! Прочетете повече за тази седмица.

2минути За четене Май 18, 2023

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Вашето тяло знае, какво трябва да направи. Бебето започва да се намества, а вашият таз съвсем естествено започва да се разширява. Може би усещате бебето доста по-тежко? Възможно е да усетите напрежение или болка в долната част на корема. Това е напълно нормално, защото тазобедрените връзки се разхлабват, за да разтеглят вашите стави. Поради това може да се чувствате некомфортно. Може би бебето е започнало да се позиционира в таза. Понякога пълното му завъртане се случва няколко дни или дори часове преди началото на раждането.

ВАШЕТО ТЯЛО

Препоръчва се последните седмици преди раждането да останете близо до вашия лекар или болница. Никога не се знае кога може да започне раждането, понякога е внезапно! За това ако е възможно избягвайте пътуванията. Работещите майки също вече са излезли в болничен. 

ХРАНЕНЕ

Започнете деня си с пълноценна закуска: пълнозърнест хляб и конфитюр, зърнена закуска с плодове, пресен плодов сок или млечни продукти. За да си осигурите източник на сложни въглехидрати не забравяйте нишестените храни в чинията си на обяд и вечеря. Те ще ви набавят енергия напред във времето. Добър избор биха били макарони, ориз, картофи, боб, леща и др. От време на време може да се изкушите със сладки храни, като торти, шоколад и малки сладкиши, на важното е да не прекалявате с количествата. Захарите, които тези храни съдържат, могат да предизвикат реакция от панкреаса – произвеждане на инсулин, което може да причини хипогликемия.

СЪВЕТИ

Понякога може да се чувствате сякаш не можете да дишате, това е нормално. Растящото бебе заема много повече място вътре във вас и вероятно притиска белите ви дробове. Резултатът от това може да е чувство на задух или затруднено дишане. Това усещане ще изчезне, след като бебето ви се завърти с главата надолу, за да се подготви за излизането си. Междувременно опитайте се да откриете позиции, които позволяват на белите ви дробове да се разширяват максимално, за да може да дишате нормално. 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето