MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

33 гестационна седмица

Остават шест седмици до срещата с малкия човек, който расте вътре във вас. Удивително, нали? Прочетете нататък, за да научите повече за тази седмица.

7минути За четене Апр. 10, 2024

Към 33 гестационна седмица от бременността кожата на бебето става розова. Благодарение на слоя мазнини, който се натрупва под нея, кожата става по-малко прозрачна. Това прави бебето да изглежда все повече и повече като новородено. Тялото му е почти напълно приготвено за живота извън корема на мама, който го очаква скоро. Последният етап е по-нататъшното развитие на белите дробове – бебето все още ги тренира, като прави равномерни движения с диафрагмата и гърдите. 

Развитие на бебето – 33-та седмица от бременността 

Пространството на вашето бебе намалява.  Добре, че се готви да излезе скоро! Много скоро - той започва да се намества, като придвижва главата си в най-тясната част на матката. 95% от бебетата се раждат с главата напред.

До сега бебето ви е погълнало много от амниотичната течност. Неговите черва постепенно се запълват с мекониум - дебел, вискозен, зеленикав или черен материал, изграден от твърди частици (клетки и части от верникса). Ако се чудите каква е неговата роля - мекониумът ще "задвижи" червата на бебето ви след раждането. 

През 33-та седмица от бременността носът на бебето вече е достигнал формата, подходяща за малки деца – широка, напълно развита основа и малко по-голям обърнат връх, отколкото при по-големите деца. Тази структура позволява на бебето да диша, докато суче мляко. 

По това време така наречената област на Брока (кръстена на френския хирург Пиер Пол Брока) - област в мозъка, която ще отговаря за генерирането на реч в бъдеще - също се развива интензивно. Правилното развитие ще позволи на детето ви да започне да комбинира звуци в думи и думи в изречения. 

Почти всички кости на бебето в 33 гестационна седмица от бременността вече са твърди и вкостенели. Единственото изключение са костите на черепа – те все още са гъвкави, между тях има отвори, така наречените фонтанели. Връзките, свързващи костите на черепа, също са еластични. Тази структура позволява на главата на бебето да се адаптира към формата на родовия канал по време на раждане. Това ще ги улесни да се появят на бял свят. Окончателната форма на главата ще се образува в рамките на няколко седмици след раждането. 

Тялото на вашето бебе непрекъснато се променя. На първо място, то расте много бързо. От този момент нататък бебето може да расте с по 2 сантиметра на седмица. Телесното им тегло също ще се удвои до края на бремеността. Също така интензивното развитие на мозъка означава, че обиколката на главата на детето може да се увеличи с повече от сантиметър само за 7 дни.

33 гестационна седмица

Бебето през 33-та седмица от бременността е с размери 43,7 см и тежи 1918 гр. 

33-та гестационна седмица– как се променя вашето тяло? 

Вашето бебе расте, а мазнините сега представляват до 8% от телесното му тегло. Така че не е чудно, че и вие наддавате на тегло. Въпреки че може да е неудобно за вас, не трябва прекалено да ограничавате това, което ядете, заради своето мъниче. Запомнете – ако се храните здравословно и не забравяйте да спортувате, бързо ще свалите излишните килограми след бременността. Сега обаче трябва да слушате нуждите на бебето си и да му предоставяте питателна храна, така че то да има възможността да се развива правилно. 

Добре е да знаете, че размерът и формата на коремчето ви, зависи от много неща, както от позицията на бебето, така и от количеството околоплодни води и вашите гени. Също така много зависи дали това е първа или последваща бременност за вас. 

През осмия месец пропорциите на плода и заобикалящата го околоплодна течност карат маточния мускул да достигне максималното си разтягане, така че плодът вече няма същата свобода на движение, както преди. Обемът на околоплодните води вече е достигнал максималната си стойност.  

33-та седмица от бременността – за какво да внимаваме? 

Матката притиска вътрешните органи, включително белите дробове. Ето защо, недостигът на въздух, който ви придружава от дълго време, може само да се влоши през последните седмици на бременността. Освен това? 

Тромбоза – рискът от венозна тромбоза по време на бременност се увеличава до десет пъти и е еднакъв през цялата бременност. Това се дължи на хормоните, които отпускат стената на венозните съдове и натиска на разширяващата се матка върху големите венозни стволове – местата, където кръвоносните съдове се свързват. В резултат на това има стагнация на кръвта във вените. Рискът от тромбоза се увеличава при жени над 35-годишна възраст, които са със затлъстяване или имат диабет. Най-честите симптоми на този проблем са подуване на краката, локална болка или натъртване на кожата на крака. 

 
Ако имате някакви тревожни симптоми, трябва да посетите лекар. Тромбозата изисква антикоагулантно лечение на първо място. Струва си обаче да се опитате да предотвратите появата му. Това се прави най-добре чрез поддържане на здравословно тегло, хранене на здравословна диета, както и избягване на седене и поставяне на крака върху крака за дълги периоди от време. Движението също е препоръчително. 

 
Безсъние – може да има много причини за проблеми със съня по време на бременност. Големият корем и натискът на матката върху вътрешните органи, включително пикочния мехур, са смущаващи, което често може да ви събуди от сън. Също така е въпрос на различни емоции и мисли, които съпътстват бременните жени. Безсънието също се влияе от изостряне на сетивата. Звуците, миризмите или променящата се светлина могат ефективно да ви попречат да заспите. 

Опитайте някои от следните идеи за справяне с безсънието: Погрижете се за комфорта си, възглавниците за бременни, поддържащи корема, могат да ви помогнат с това. Също така е добра идея да лежите на лявата си страна, което би трябвало да ви улесни да заспите. Освен това, опитайте се да не се поддавате на негативни мисли. Ако имате такива през деня, добре е да поговорите за тях с ваш близък, партньор, приятел, за да не се появяват, когато сте в леглото. Прогонете тези мисли, които идват при вас през нощта, като се опитате да дишате правилно – това също ще ви помогне да се отпуснете. Можете също така да си купите тапи за уши, които ще ви откъснат от заобикалящите шумове. Друга идея за справяне с безсънието е лавандуловото масло- напръскайте леглото с няколко капки масло, то ще ви помогне да се успокоите и ще улесни заспиването. 

33-та седмица от бременността – как да се грижите за себе си? 

Намалете стресовите ситуации  

33 гестационна седмица от бременността вече е 8-ият месец. Не е чудно, че мислите за раждане все по-често. Ако обаче тези мисли излязат извън контрол, често усещате промени в настроението и не можете да спите или сте прекалено раздразнителни поради напрежението, което ви придружава, струва си да овладеете стреса, който ви придружава. Как да го направите? Вместо да си представяте раждането, опитайте се да се подготвите за него възможно най-добре . 

Също така, не анализирайте постоянно информацията, идваща от външната среда. Опитайте се да намалите историите, свързани с бременността или раждането, които ви се сервират от вашите приятели или които търсите в интернет. Освен това не трябва да се притеснявате твърде много за работата си през това време. Ако тя ви причинява стрес, не се притеснявайте да вземете отпуск по болест, за да се отпуснете и отпочинете у дома. Научете се да приоритизирате, да изпълнявате само най-важните задачи и да увеличавате увереността си в работата.

ХРАНЕНЕ

Ако сте качили прекалено много килограми и се чувствате неудобно, може би се чудите дали да се опитате да отслабнете. Важно е за вас и вашето дете е да наддадете достатъчно тегло през последния триместър, както и през цялата си бременност. Все пак, наддаването с повече от 1 килограм на седмица е добре да се обсъди с вашия лекар. Прекомерното наддаване на тегло през последните седмици от бременността може да бъде свързано с проблем - хипертония (високо кръвно налягане). Само вашият лекар знае какво е най-добро за вас. Диета, за да отслабнете, докато сте бременна сама по себе си никога не е добра идея.

СЪВЕТИ

Около 8-ия месец някои жени споделят, че се усещат нещо като контракции. Това е не само възможно, но и съвсем навреме. Това, което усещате, като повечето жени през третото тримесечие, се наричат ​​контракции на Бракстон Хикс, които траят около 30 секунди. Това не е началото на раждането. Тези контракции са интелигентен начин на тялото ви да "упражнява" матката, за да я подготви за раждането. Все пак ако почувствате каквато и да е болка или контракциите се засилват е добре да ги обсъдите с вашия лекар.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето