MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

36 Гестационна седмица

От тази седмица до раждането, бебето ви ще наддава с около 220 gr за седмица. Дължината му вече е около 47 cm и тежи 2,7 kg! Прочетете повече за тази седмица.

5минути За четене Апр. 10, 2024

През седмиците от 9-ия месец на бременността бебето не се движи толкова често, колкото през предходните седмици: активността му намалява значително. И всичко това, защото има все по-малко пространство. Бебето остава в ембрионална позиция, подготвяйки се за раждането.  

Развитие на бебето – 36 гестационна седмица 

До 36-та седмица от бременността белите дробове на бебето обикновено са напълно зрели. 

В допълнение към тях всички органи и системи – кръвоносни, нервни, отделителни, мускулно-скелетни или храносмилателни – са правилно развити. Въпреки това, някои от тях, напр. храносмилателната и имунната система, няма да узреят напълно до след раждането, когато бебето започне да се храни с кърма

На този етап от бременността много бебета вече могат да функционират самостоятелно извън тялото на майка си. Така че, ако очаквате повече от едно бебе, можете да очаквате да родите дори сега! 

През това време костите на черепа леко се втвърдяват, амниотичната течност намалява, бебето усъвършенства рефлексите си и главата му бавно се движи към родовия канал.

36 гестационна седмица

Средният размер на бебето в 36 гестационна седмица от бременността е 47,4 см, а теглото е около 2622 г. 

36-та седмица от бременността – как се променя тялото ви? 

36-та седмица от бременността е моментът, в който най-накрая можете да дишате! Въпреки че раждането все още е пред вас, коремът ви най-накрая се е понижил. В резултат на това матката вече не притиска диафрагмата. За съжаление, бебето вече може да натисне шийката на матката, така че е възмможно да усетите парене в перинеалната област. Въпреки това, понижаването на матката не е сигнал, че раждането ще започне във всеки един момент – това може да се случи и до един месец преди раждането. 

Матката ви е 1000 пъти по-голяма на този етап, отколкото преди бременността! Бебето обаче е толкова голямо, че 36 гестационна седмица е един от последните моменти, е който бебето може да заеме позиция за раждане- да е обърнато с главата надолу, към родовия канал. За вас, това са последните седмици, когато може да натрупате още няколко килограма. Досега, в зависимост от индивидуалната ви предразположеност и тегло преди бременността, вероятно сте качили между 10 и 16 килограма. За да не натрупате твърде много тегло в последния момент и в същото време да ядете достатъчно, за да попълните нуждата от енергия и хранителни вещества, трябва да се храните честно, с малки порции и с разнообразна, питателна храна. 

Интересно 

Ако през 36 гестационна седмица от бременността Вашият лекар открие тазова позиция при жена, която ражда за първи път, той или тя вероятно ще ви квалифицира за цезарово сечение. Въпреки това, точно преди разреза или преди началото на раждането, позицията на плода се проверява отново. Всичко е възможно и бебето може да се обърне дори в 40-та седмица от бременността, въпреки че това несъмнено се случва рядко. В строго определени ситуации така наречената външна ротация може да се извърши и в болницата, т.е. позицията на плода може да бъде променена в цефална позиция, притискайки коремната стена на пациента. 

36-та седмица от бременността – на какво да обърнем внимание? 

Кървене от носа – подуване, разширяване и отслабване на стените на кръвоносните съдове в носа са причините, поради които почти 10% от бременните жени изпитват този вид кървене. Отслабените капиляри са много по-податливи на разкъсване. 

 
В случай на кървене от носа, е добре да приложите студен компрес върху шията и челото.  

Липса на мляко – някои бъдещи майки имат проблеми с голямо количество мляко /секрет, който изтича в продължение на няколко седмици, други нямат мляко все още на този етап от бременността. Това е много индивидуална ситуация,която е извън нашия контрол. 

 
Все още има известно време преди раждането, така че млякото може да се появи по всяко време. При някои жени, кърмата не се появява до раждането и дори до няколко часа /ден след него. Имайте предвид, че в началото вашето бебе ще има нужда от минимални количества мляко. 

36-та седмица от бременността – как да се грижите за себе си? 

ВАШЕТО ТЯЛО

С нарастването на корема ви, ще е все по-трудно да се наведете, за да си завържете обувките. Ето защо е добра идея да носите обувки, които може лесно да обуете и събуете без да се налага да се навеждате. Не се притеснявайте да помолите партньора си за помощ при обличане/обуване. Той ще се чувства добре, а и винаги е по-хубаво да може да помогнеш, от колкото да си просто наблюдател от страни дълго време. Не забравяйсте да си почивате. Дори леките ежедневни задачки могат да бъдат доста изморителни, особенно когато сте с голям корем и много по-лесно да натоварите гърба си. Може би парньора, родителите или приятелите ви могат да помогнат с част от домакинската работа, да напазаруват или дори да сготвят, вместо вас. 

ХРАНЕНЕ

Консумирайте много пресни зеленчуци и плодове, риба и добри въглехидрати. Не забравяйте, че някои храни са с по-добра хранителна плътност от други. Например, Магнезий можете да си набавите от някои минерални води (погледнете етикета), тъмен шоколад, слънчогледови и тиквени семена. Той ще ви помагне да намалите ежедневния стрес. Витамин В6 може да се открие в соя, мая, банани, ядки и пълнозърнести храни и той ще подпомогне за правилното функциониране на нервната система. Аминокиселината тироксин се съдържа в млечните продукти и бялото месо и е предшественик на много хормони и вещества в организма. И накрая, не забравяйте, че удоволствието, което получаваме от приема на храната, която обичаме, води до освобождаване на ендорфини, което води до чувство за щастие и еуфория. А няма нищо лошо в това!

СЪВЕТИ

Името на бебето! Това може да се окаже една не лека задача и повод за караници. Но не е задължително! Можете да намерите вдъхновение навсякъде – съществуват книги с имена (митични, екзотични или по-традиционни), семейни книги, герои или изпълнители от любимите филми. Ето една от възможност: чрез списък. Вие и вашият партньор правите по един списък с имена и ако има съвпадение ... добре, това би бил най-лесния вариант! Един малък съвет: не въвличайте прекалено много роднини или приятели в избора на име. Колкото повече хора участват, толкова повече мнения ще има. 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето