MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

8 Гестационна седмица

Относно размера - сега е колкото грозде, вашият мъник е около 15 мм и е в седнало положение. Научете повече за тази седмица.

2минути За четене Май 18, 2023

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Вашето бебе прилича все по-вече на човешко същество! Пръстите на ръчичките и стъпалата му са напълно оформени и той/тя може да докосне палеца до показалеца си. В коремчето му неговите черва все още растат - тео ще достигнеат 3 метра при раждането, което е доста впечатляващо за някой толкова малък. Все още се оформя и пикочно-половата система. Що се отнася до пола на вашето бебе, въпреки че вече е генетично дефинирано, то все още не е видимо. В края на осмата седмица сърцето и съдовите системи на бебето ще бъдат на място си. При следващия ултразвук трябва да чуете ударите на сърцето му, биейки с впечатляваща скорост от 80 удара в минута!

 

ВАШЕТО ТЯЛО

Около седмица 8, може да забележите, че вашата фигура се променя. Някои жени могат да загубят малко тегло, докато други качват килограми. Понякога бременността си проличава доста рано.

Качвате се на кантара и виждате, че сте свалили килограми, въпреки че сте бременна? Не се притеснявайте, ако не качите и дори малко загубите тегло през първите няколко седмици от бременността. Причини за това са хормоналните промени, заедно с липсата на апетит и гадене. Промените в теглото на жената са много индивидуални и може да бъде различни при всяка.

 

ХРАНЕНЕ

Време е да пиете течности! Трябва да пиете много вода, докато сте бременна. Това е важен компонент за кръвта, чийто обем се е увеличил значително от началото на бременността и транспортира необходимите вещества към бебето. Затова е важно, да се избягва дехидратацията, като същевременно се поддържа този повишен кръвен обем. Пийте най-малко 1,5 литра вода на ден, а още повече в горещо време. Избягвайте захарните и газирани напитки с кофеин, за да ограничите възбудата при бебето.

 

СЪВЕТИ

"Бременна съм в 8 седмици и съм качила 5 килограма. Какво се случва?" Независимо дали това е вашата история или не, добре е да знаете, че увеличаването на теглото естествено варира сред жените по време на бременност. В случай, че много рано увеличавате своето тегло с бързи темпове, трябва да се консултирате с вашия лекар, защото това е необичайно да се случва още в самото начало. Ако теглото ви преди бременността е по-ниско от средното, вероятно нямате причина да се притеснявате. Но ако сте били с нормално или наднормено тегло преди бременността, вашият лекар ще следи хранителния ви режим.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето