Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X

Развитие на бебето

(0 отзиви)

Бебетата се развиват толкова бързо! Благодарение на Вашата любов и грижи, както и на бързопробуждащите им се сетива, бебетата скоро започват да откриват за себе си един нов свят.

петък, март 16, 2018

Това развитие преминава през няколко ключови етапа – от любопитството на бебетo през първите месеци до първите вълшебни думички и стъпки на 12-месечна възраст. Проследете това пътешествие на развитието на бебето и се подгответе да отпразнувате огромния напредък в живота, който предстои съвсем скоро. Вие и Вашето бебе очаквате с нетърпение толкова много неща!

Проследяване растежа на Вашето бебе

Темпото на растеж на бебето е особено впечатляващо. То е дори зрелищно през първите месеци след раждането! Използвайте основните криви за височина и тегло, за да проследявате развитието на Вашето бебе.

Крива за височина

Крива за височина

 

Вашето бебе е толкова мъничко и крехко, и въпреки това е пълно с изненади през първите четири месеца!

Първият месец: Чисто нови сетива

Допирът определено е най-добре развитото сетивно усещане на бебето.

Обонянието му е развито още преди раждането и бебето веднага разпознава успокояващия аромат на мама.

Ушенцето му е едно миниатюрно технологично чудо! Познава гласовете на своите родители, които е чувало по време на бременността.

Вкусовите му усещания също се развиват от рано. Съвсем естествено предпочита сладкото, но постепенно се научава да различава и други вкусове, тъй като майчиното мляко се променя в зависимост от това каква храна е приела майката.

 

Вторият месец

Вашето бебе е навършило един месец и е навлязо във втория. Още през първите седмици то е открило толкова много неща. Макар и все още да спи по много (около 20 часа на ден!), бебето харесва най-вече Вашата компания и обича да общува!

Споделете моментите на нежност

Обградено от Вашата любов, придобило увереност в присъствието Ви и окуражавано от това, че го наблюдавате, бебето Ви дарява с неочаквани моменти на внимание и споделяне. То реагира на Вашето стимулиране: Вашите думи го запленяват, усмивките - омайват, а гъделичкането го очарова. Вие и бебето изграждате връзка, изпълнена с взаимна нежност и разбирателство… а пък физиономиите, които прави са просто прелестни!

Поощрявайте споделянето

Говорете на Вашето бебе отблизо. То ще разпознае гласа Ви и ще откликне по свой начин. Пейте му приспивни песнички, разказвайте му приказки, свирете му мелодийки с уста. Когато го храните, го наблюдавайте усмихнати – Вашето лице го очарова най-силно. Преувеличавайте израженията си, ококорвайте очи, плезете се… ще видите, че ще се опита да Ви подражава!

Третият месец

Вашето бебе е навършило два месеца и навлиза в третия. Изумени сте от ежедневния му напредък. Вече има огромен прогрес в сравнение с първите седмици, а това е само началото!

Бебето започва да държи главата си изправена

Когато го държите в седнало положение, бебето успява по малко да контролира движенията на главата си, а съвсем доскоро тя беше отпусната. Когато е на ръце, вдига главица и я изправя по продължение на тялото.

Бебето открива ръцете си

Юмручетата му вече не са стиснати и можете да отворите ръчичките му. Бебето обожава да гледа ръцете си и се заиграва с тях. Много му харесва, когато случайно докосне движещата се играчка над леглото си.

Режимът се променя

Вашето бебе тежи около 5 кг. и вероятно е минало на 5 хранения дневно. Нощите му са по-дълги, понякога спи непробудно и започва да се буди по-късно сутрин.

Четвъртият месец

Вашето бебе е навършило три месеца и започва четвъртия. Постепенно става по-възприемчиво и реагира все по-добре на различни стимулации. А може би е започнало да се смее истински и тихо да се кикоти, когато го гъделичкате или пък го вдигате и сваляте с ръце?

Нови физически умения

От третия месец нататък новите двигателни способности дават на бебето повече свобода на движенията:

- Протяга ръчички към предмети: дори и да не успява да ги хване, това отскорошно умение открива нови хоризонти пред бебето.

- Изпъва крачка, когато го държат изправено: а каква забава е самó да свива и изпъва крачета в скокливо движение!

- Играе още повече с ръце: мърда пръстчета, върти ръчички, изучава ги… идеален начин да опознае себе си!

Проявява любопитство към всичко

От третия месец бебето никак не обича да го оставят самó, а търси компания и забавления. И най-вече иска да наблюдава всичко, което се случва около него!

Не иска единствено да лежи и макар все още да не може да седи без опора, обожава това положение, което му предоставя идеална гледка към множество вълнуващи неща и му позволява да участва в живота на семейството!

Прочетете повече

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • Научете повече за храненето на детето
  • Изпробвайте практически апликации
  • Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Отзиви за статията

0 отзиви