MyFeed Personalized Content
0 - 6 mесеца
Статии
Добави в моите любими

Развитието на бебето в първите 6 месеца

Развитието на бебето преминава през няколко ключови етапа – от любопитството, през първите месеци до първите вълшебни думички и стъпки на около 12-месечна възраст. Проследете това пътешествие в развитието на вашето бебе и се подгответе да отпразнувате неговия огромен напредък, който предстои съвсем скоро. 

4минути За четене Апр. 10, 2024

Развитието на бебето преминава през няколко ключови етапа – от любопитството, през първите месеци до първите вълшебни думички и стъпки на около 12-месечна възраст. Проследете това пътешествие в развитието на вашето бебе и се подгответе да отпразнувате неговия огромен напредък, който предстои съвсем скоро. Вие и вашето бебе очаквате с нетърпение толкова много неща, които ще се случат пред очите ви!

Проследяване растежа

Темпото на растеж на бебето е особено впечатляващо. То е дори зрелищно през първите месеци след раждането! Използвайте основните криви за височина и тегло, за да проследите развитието на бебето си.

Крива за височина

Крива за тегло

 

Вашето бебе е толкова мъничко и крехко, и въпреки това е пълно с изненади през първите четири месеца!

Първият месец: Чисто нови сетива

Допирът определено е най-добре развитото сетивно усещане на бебето.

Обонянието му е развито още преди раждането и бебето веднага разпознава успокояващия аромат на мама.

Молкото му ухо е едно миниатюрно технологично чудо! То разпознава гласовете ви, неговите родители, защото ги е чувало по време на бременността.

Вкусовите му усещания също се развиват от рано. Съвсем естествено предпочита сладкото, но постепенно се научава да различава и други вкусове, тъй като вкуса на майчиното мляко се променя в зависимост от храната, която приемате.

 

Вторият месец

Вашето бебе е навършило един месец и е навлиза във втория. Още през първите седмици то е открило толкова много неща. Макар и все още да спи по много (около 20 часа на ден!), бебето харесва най-вече вашата компания и обича да общува с вас!

Споделете моментите на нежност

Обградено от вашата любов, придобило увереност с присъствието ви и окуражавано от това, че го наблюдавате, бебето ви дарява с неочаквани моменти на внимание и споделяне. То реагира на тази стимулация: вашите думи го запленяват, усмивките - омайват, а гъделичкането го очарова, а физиономиите, които прави са просто прелестни. Вие и бебето изграждате връзка, изпълнена с взаимна нежност и разбирателство!

Поощрявайте споделянето

Говорете му отблизо. То ще разпознае гласа ви и ще откликне по свой начин. Пейте му приспивни песнички, разказвайте му приказки, свирете му мелодийки с уста. Когато го храните, го наблюдавайте усмихнати, защото вашето лице го очарова най-силно. Преувеличавайте израженията си, ококорвайте очи, плезете се… ще видите, че ще се опита да ви подражава, а това е толкова забавно!

Третият месец

Вашето бебе е навършило два месеца и навлиза в третия. Изумени сте от ежедневния му напредък. Вече има огромен прогрес в сравнение с първите седмици....и това е само началото! Започва да държи главата си изправена. Когато го държите в седнало положение, успява по малко да контролира движенията на главата си, а съвсем доскоро тя беше отпусната. Когато е по корем, се вдига на ръце и изправя главата си по продължение на тялото.

Бебето открива ръцете си

Юмручетата му вече не са стиснати и можете да отворите ръчичките му. Бебето обожава да гледа ръцете си и се заиграва с тях. Много му харесва, когато случайно докосне движещата се играчка над леглото си.

Режимът се променя

Вашето бебе тежи около 5 кг. и вероятно е минало на 5 хранения дневно. Нощите му са по-дълги, понякога спи непробудно и започва да се буди едва сутринта.

Четвъртият месец

Вашето бебе е навършило три месеца и започва четвъртия. Постепенно става по-възприемчиво и реагира все по-добре на различни стимулации. Може би е започнало да се смее истински и тихо да се кикоти, когато го гъделичкате или пък го вдигате и сваляте с ръце?

Нови физически умения

От третия месец нататък новите двигателни способности дават на бебето повече свобода на движенията:

- Протяга ръчички към предмети: дори и да не успява да ги хване, това отскорошно умение открива нови хоризонти пред него.

- Изпъва крака, когато го държат изправено: а каква забава е само да свива и изпъва крачета в скокливо движение!

- Играе си все повече с ръце: мърда пръстчета, върти ръчички, изучава ги… идеален начин да опознае себе си!

Проявява любопитство към всичко

От третия месец нататък бебето никак не обича да го оставят самó, а търси компания и забавления. И най-вече иска да наблюдава всичко, което се случва около него!

Не иска единствено да лежи и макар все още да не може да седи без опора, обожава това положение, което му предоставя идеална гледка към множество вълнуващи неща и му позволява да участва в живота на семейството!

 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето